📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
SUP-wetgeving
SUP-wetgeving

Author

Milgro

Date

6 mei 2024

Reading time

3 minutes

SUP-wetgeving

In 2019 nam de EU de SUP-wetgeving aan, die op 1 juli 2021 in Nederland en begin 2022 in België inging. Deze regels moeten (afval  van) SUPs tegengaan. 
Wat zijn SUPs, en wat houdt de wetgeving precies in? Waarom is die aangenomen, en wat betekent het voor uw bedrijf? In dit artikel leggen we het allemaal uit. Ook wat Milgro voor u kan betekenen op dit gebied.

Wat zijn SUPs?

SUPs staat voor ‘Single-use Plastics’. De Nederlandse vertaling is ‘wegwerpplastic’. Bekende voorbeelden zijn koffiebekers, roerstaafjes en boterhamzakjes. SUPs worden vaak in enkele seconden geproduceerd en slechts enkele minuten gebruikt. Terwijl het honderden jaren duurt om deze materialen af te breken.

Wat is SUP-wetgeving?

De SUP-wetgeving is een Europese wet tegen de productie en het gebruik van Single-use Plastics (SUPs). Het doel is om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen. De wet geldt per 3 juli 2021. In de loop der jaren worden steeds meer regels aan de SUP-richtlijn toegevoegd. Voorbeelden van deze regels zijn: 

  • Per 1 juli 2021 geldt er statiegeld op plastic flesjes.
  • Per 3 juli 2021 vereisen bepaalde producten een logo, dat aangeeft dat het plastic in het product schadelijk is voor de natuur.
  • Per 1 januari 2022 moeten vissers minimaal 23% van hun afval van vistuig verzamelen. Dit percentage wordt jaarlijks verhoogd, omdat visafval maar liefst een kwart van het plastic afval in zee veroorzaakt.
  • Per 1 januari 2023 zijn producenten van plastic producten verantwoordelijk voor het opruimen van plastic zwerfafval.
  • Per 1 juli 2024 moeten dopjes vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minimaal 25% uit gerecycled plastic bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn.

sup-03

Waarom SUP-wetgeving?

Maar liefst 40% van de wereldwijde plasticproductie betreft SUPs. Dit vereist veel kostbare grondstoffen. Grondstoffen die vaak verloren gaan; zeker in landen waar plastic niet gescheiden kan worden ingeleverd, of waar afval niet wordt opgehaald. 

Zo komen veel plastics in de natuur. Ze dragen bijvoorbeeld sterk bij aan de plastic soep in onze oceanen. Dieren raken verstrikt in deze drijvende opeenhopingen van afval en eten het giftige materiaal. 
Uiteindelijk komen de schadelijke stoffen in het plastic via vissen zelfs terecht in onze voedselketen.

Kortom: SUPs kunnen gezien worden als verspilling en sterk vervuilend. Dat is onacceptabel in deze tijd, waarin we ons inzetten voor de grondstoffentransitie. Die transitie gaat om het verlengen van de levensduur van grondstoffen. Zodat ze efficiënt en duurzaam gebruikt worden in een circulaire economie. SUPs hebben hierbinnen geen plek.

koffie-05

Hét alternatief voor SUPs: re-use

Het alternatief voor ‘single use’ is ‘re-use’. Oftewel: een sterke focus op hergebruik. Zo wordt het gebruik van herbruikbare bekers en verpakkingen in de horeca de nieuwe norm. Bedrijven mogen alleen in heel uitzonderlijke gevallen nog wegwerpverpakkingen gebruiken. En áls ze dat doen, moeten ze daarvan 75-90% inzamelen voor hoogwaardige recycling.

Meer weten over re-use? Lees ons blog over de R-ladder.

 

Wat betekent de SUP-wetgeving voor mij?

Bedrijven

Onder de SUP-wetgeving heeft ieder bedrijf nu een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Dit betekent dat uw bedrijf verantwoordelijk is voor het inzamelen, recyclen en voorkomen van (zwerf)afval. Dit gaat dus niet alleen om SUP-producerende bedrijven, maar óók bedrijven die SUPs inkopen. Enkele voorbeelden:

  • Per 1 juli 2023 is het verboden om bij consumptie ter plaatse gratis (koffie)bekers of kunststof melkcups mee te geven. Met name horeca en evenementen hebben hiermee te maken.
  • Per 1 januari 2024 is het hergebruik van koffiebekers verplicht. Dit geldt voor op kantoor, in de bouwkeet, in kantines en in de fabriek. Kortom: in iedere bedrijfsruimte.

Zorginstellingen

Op dit moment zijn zorginstellingen nog uitgezonderd van de SUP-wetgeving. Bijvoorbeeld ziekenhuizen mogen nog wél wegwerpbekers en -servies gebruiken. Dat heeft te maken met de strenge regels rondom hygiëne. Maar in publiekelijke bedrijfsruimtes in een zorginstelling – bijvoorbeeld een kantine – gelden de SUP-regels weer wél.

Afvalinzamelaars

Ook afvalinzamelaars moeten onder de UPV nadenken over efficiënte oplossingen voor het inzamelen en recyclen van (plastic) afval. Immers: de kwaliteit en scheiding van het ingezamelde afval bepaalt of hoogwaardige recycling van plastic succesvol is. 
Maar we zijn er nog lang niet: producenten en recyclers zullen nog veel beter moeten samenwerken om alternatieven voor SUPs te creëren.

Consumenten

Consumenten merken ook iets van de SUP-wetgeving, met name in de supermarkten. Want die rekenen de toeslag voor SUP-verpakkingen (bijvoorbeeld voor kant-en-klaar-maaltijden) door aan de klant. Het uiteindelijke doel is dat alle SUP-verpakkingen in de supermarkt op termijn vervangen zijn voor duurzame alternatieven. Maar wanneer het zover is, is niet te voorspellen.
Daarnaast werken evenementen zoals popfestivals nu met herbruikbare plastic bekers. Daar zit dan bijvoorbeeld statiegeld op.

Milgro en SUP-wetgeving

Milgro maakt zich al jarenlang hard voor het slimmer omgaan met grondstoffen en afval. Daarom werken wij al ruim 30 jaar met veel succes aan de grondstoffentransitie. Wij kunnen uw bedrijf dan ook goed adviseren over uw SUPs door te kijken naar alternatieven. Maar ook om ervoor te zorgen dat uw onvermijdbare SUP-afval zo duurzaam mogelijk verwerkt wordt.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op.

mockup-zerowaste-toolkit

Draag bij aan een afvalvrije wereld

Start nu met het organiseren van een #ZeroWasteChallenge voor uw bedrijf. Door afval te vermijden, ontdekt u samen met uw collega's nieuwe oplossingen en draagt u bij aan bewustwording en aan de duurzame ambities op het gebied van afval. Met behulp van onze handige kit kunt u zo aan de slag. 

Download pakket