📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Alles over gemengd bouw- en sloopafval in Vlarema 9
Alles over gemengd bouw- en sloopafval in Vlarema 9

Auteur

Milgro

Datum

12 augustus 2024

Leestijd

3 minutes

Alles over gemengd bouw- en sloopafval in Vlarema 9

Aan Vlarema, het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen, is onlangs nieuwe regelgeving toegevoegd. In dit artikel leest u alles over de belangrijkste wijzigingen van Vlarema 9. Het reglement verplicht bedrijven en organisaties in Vlaanderen om bedrijfsafval te sorteren volgens vastgestelde afvalstromen. Deze lijst is per 1 juli 2024 uitgebreid van 24 naar 29 afvalstromen. Dat heeft met name gevolgen voor de verwerking en het beheer van bouw- en sloopafval. Daarover leest u alles in deze blog.

Doelstellingen Vlarema 9

De Vlaamse overheid voert met Vlarema 9 wijzigingen in om de Europese doelstellingen voor 2030 te halen. Een van de doelstellingen is dat minstens 50% van alle bouw- en sloopafval geschikt moet zijn voor hoogwaardig hergebruik of recyclage. 

Een groot deel van de grondstoffen en materialen die wereldwijd worden gebruikt, zijn bestemd voor de bouwsector. Daarom is gescheiden inzameling aan de bron van bouw- en sloopafval zo’n belangrijk speerpunt binnen Vlarema 9.

Met de nieuwe regelgeving wil de overheid meerdere doelstellingen rondom het beheer van materialen en afvalstoffen in de praktijk brengen. Denk aan:

  • De recyclagegraad en de kwaliteit van recyclage verhogen (met name in de bouwsector)
  • Het verbranden of storten van afval flink verminderen

Waarom bouw- en sloopafval gescheiden inzamelen?

Veel onderdelen van bouw- en sloopafval zijn geschikt voor hergebruik of recyclage. Dankzij deze processen blijven grondstoffen en materialen veel langer beschikbaar in de economie. Dit is goed voor het milieu, want de hulpbronnen op aarde zijn eindig. 

Om hergebruik en recyclage van bouw- en sloopafval mogelijk te maken, moeten de fracties wel zuiver worden gescheiden. Daarom kiest de Vlaamse overheid voor gescheiden inzameling aan de bron. Door op de werf meteen de verschillende fracties te scheiden, neemt het aantal afvalstoffen dat kan worden gerecycleerd sterk toe.

Wat is bouw- en sloopafval?

Laten we nu eerst eens in de definitie van bouw- en sloopafval duiken. Tot bouw- en sloopafval rekenen we afvalstoffen die geproduceerd worden door bouwwerkzaamheden en afkomstig zijn van de gebruikte bouwmaterialen. Ook afvalstoffen die vrijkomen bij sloop-, renovatie- en ontmantelingswerkzaamheden behoren tot bouw- en sloopafval. Daarbij gaat het om losse elementen die geen onderdeel uitmaken van de constructie. 

Verboden afvalstromen binnen bouw- en sloopafval

Afvalstromen die absoluut niet zijn toegelaten in bouw- en sloopafval zijn:

  • Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA)
  • Verpakkingen van bouwmaterialen, denk aan verpakkingsfolies, karton en lekdroge verfpotten.
  • Gevaarlijk klein chemisch afval (KCA), zoals niet geledigde verfpotten, verfborstels, verfresten of siliconenresten
  • Groenafval, bijvoorbeeld van groendaken
  • Asbestcement, asbesthoudende en asbestverdachte materialen
  • De gedefinieerde afvalstromen binnen Vlarema waarop een sorteerverplichting rust.

Deze lijst is per 1 juli 2024 met Vlarema 9 uitgebreid van 24 naar 29 afvalstromen. Hieronder valt bijvoorbeeld restafval dat geen deel uitmaakt van de constructie, zoals PMD en etensresten.  

Uitzonderingen op de bronsortering van bouw- en sloopafval

Soms is gescheiden inzameling van bouw- en sloopafval aan de bron niet mogelijk. Dan spreken we van gemengd bouw- en sloopafval. Dit wordt in Vlarema 9 omschreven als de fractie bouw- en sloopafval die niet gescheiden wordt aangeboden of ingezameld. 

Daarom onderscheidt Vlarema 9 enkele uitzonderingen op gescheiden inzameling van bouw- en sloopafval:

  • Het afval is rechtstreeks afkomstig van een actieve werf
  • Het afval betreft droge, niet-gevaarlijke afvalfracties
  • Het afval wordt beheerd zoals bepaald in onderafdeling 5.2.16 van Vlarema 9

De uitzondering op bronsortering geldt alleen als daarnaast aan één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  1. De totale hoeveelheid gemengd bouw- en sloopafval is kleiner dan 40 m³
  2. De aaneengesloten beschikbare ruimte voor het plaatsen en beladen van containers is maximaal 40 m²
  3. Er is een gemotiveerde verklaring van de veiligheidscoördinator dat het bouw- en sloopafval omwille van veiligheid, stabiliteit, technische uitvoeringsbeperkingen of gevaar voor werknemers niet gesorteerd kan worden

Vlarema 9 voor aannemers

De nieuwe regels voor het verwerken en beheren van bouw- en sloopafval in Vlarema 9 zijn per 1 juli 2024 van kracht. De strengere regels hebben ook impact op de werkzaamheden van aannemers. Als aannemer bent u volgens Vlarema 9 verplicht tot het:

  • Opstellen van een afvalbeheerplan voor ieder bouwproject
  • Opsplitsen van bouw- en sloopafval in verschillende fracties, zoals beton, hout, gips, metaal en meer
  • Afvoeren van gescheiden ingezameld afval naar erkende verwerkers 

Hulp nodig bij het verwerken van gemengd bouw- en sloopafval?

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het beheren en verwerken van bouw- en sloopafval? Milgro is volledig op de hoogte van de nieuwe regelgeving en helpt u moeiteloos om aan Vlarema 9 te voldoen. Daarvoor bieden wij praktische hulp, bijvoorbeeld met afvalhardware die voldoet aan de meest recente wet- en regelgeving. Daarnaast geven wij via ons handige dashboard inzicht in de KPI's op de afvalstromen binnen uw bedrijf. Zo ontvangt u nuttige inzichten die als basis dienen voor uw afvalbeheer. En voldoet u meteen aan MATIS. Wilt u meer weten? Boek dan meteen een kennismaking met onze experts. 

vierkant-vlarema-cta

Meer weten?

Wilt u meer weten over de specifieke regels over gemengd bouw- en sloopafval in Vlarema 9? Of bent u nieuwsgierig hoe Milgro uw bedrijf kan helpen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving van Vlarema 9? Boek dan een vrijblijvende kennismaking met onze experts. 

Maak kennis