📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
MATIS: de sleutel tot duurzaam afvalbeheer in België
MATIS: de sleutel tot duurzaam afvalbeheer in België

Auteur

Milgro

Leestijd

3 minutes

MATIS: de sleutel tot duurzaam afvalbeheer in België

In de hedendaagse economie is duurzaamheid niet langer een optie, maar een noodzaak. Bedrijven staan onder toenemende druk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een circulaire economie. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) ontwikkelde MATIS: het MaterialenInformatieSysteem. In dit artikel duiken we dieper in de voordelen van MATIS. Ook vertellen we waarom Milgro deze belangrijke ontwikkeling toejuicht en hoe wij uw administratieve last kunnen verlichten.

Wat is MATIS?

Het innovatieve systeem MATIS is ingevoerd door de OVAM. Het verplicht inzamelaars en verwerkers van afval in het Vlaamse gewest sinds 1 januari 2024 om hun afvalstromen gedetailleerd te registreren. Dit digitale platform is een essentieel instrument voor het in kaart brengen van de herkomst, bestemming en verwerking van afval. Het doel? Een transparante en traceerbare afvalketen creëren die bijdraagt aan de circulaire economie van België. 

MATIS en het afvalstoffenregister

De focus van MATIS lag in eerste instantie op huishoudelijk afval dat werd ingezameld via het gemeentelijk circuit. Het nieuwe systeem heeft als voordeel dat de gegevens bij de bron worden opgevraagd. Bovendien bevraagt de OVAM enkel bedrijven die actief zijn in de afvalsector. Dit moet leiden tot een betere datakwaliteit.

Zo moet Vlaanderen uiteindelijk de volledige keten in kaart brengen: van grondstof tot het end-of-life-traject van producten. Wanneer al deze informatie inzichtelijk is in het Materialeninformatiesysteem, komt het afvalstoffenregister te vervallen. Dit is de huidige, wettelijk verplichte bedrijfsregistratie waarin gescheiden afvalstromen en afvalverwerkers worden bijgehouden.  

De voordelen van MATIS

MATIS biedt verschillende milieuvoordelen. We zetten de belangrijkste drie voor u op een rij.

  • Minder afval
    MATIS kan er niet alleen voor zorgen dat bedrijven minder administratief last ervaren, ook verschaft het inzicht in de materialen die bedrijven gebruiken en produceren voor de Vlaamse overheid. Dit geeft de OVAM handvatten om betere feedback te geven over de circulaire prestaties van bedrijven. 
     
  • Recyclage stimuleren
    Een ander significant voordeel van MATIS is de bevordering van recyclage. Door de verwerkingsketen van materialen te volgen, kunnen bedrijven meer materialen recyclen. Dit draagt bij aan de vermindering van storten of het verbranden van afval.

  • Verlaging van CO2-uitstoot
    Minder afval en een hogere recyclagegraad leiden tot een verlaging van de CO2-uitstoot. Daarmee vormt MATIS een belangrijke speler in de transitie naar een duurzamere economie met minder milieuvervuiling.

Het Belgische MATIS versus het Nederlandse AMICE

In Nederland is een vergelijkbaar Materialeninformatiesysteem als het Vlaamse MATIS, namelijk AMICE. AMICE staat voor Afval Meldingen Informatie en Communicatie Elektronisch. Sommige bedrijven in Nederland zijn namelijk verplicht om hun afval te melden bij het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. Deze omvatten bijvoorbeeld ontvangers, transporteurs en ontdoener van afval maar in sommige gevallen ook de bedrijven die afval produceren zelf. Toch loopt België in deze ontwikkeling voorop. Daarbij spelen verschillende factoren een rol.

Zo is het Vlaamse MATIS ontworpen om op termijn het afvalstoffenregister te vervangen. Dit zou betekenen dat bedrijven minder administratieve last gaan krijgen aan het registreren van alle afvalstromen, maar dat dit allemaal via de verwerkers, handelaars en transporteurs gaat. In Nederland is het voor bedrijven ook verplicht om hun afval te registeren en ‘bij te houden’ maar is dit niet verplicht om dit te melden aan het LMA (Landelijk Meldpunt Afvalstoffen). Toch heeft de Nederlandse overheid nog niet gedeeld dat AMICE op termijn de afvalstoffenregistratie gaat vervangen.

Tot slot heeft MATIS handige koppelingen met andere systemen, zoals het Vlaamse bouwstoffenregister. Doordat gegevens uit verschillende bronnen gecombineerd worden, ontstaat een nog beter inzicht in materialenstromen.

Waarom Milgro MATIS belangrijk vindt

Inzicht in materialenstromen helpt om grondstoffen zo lang mogelijk in de keten te houden. MATIS draagt hier direct aan bij. Zo vormt het een praktische toepassing van het concept industrial symbiosis. Daarnaast verlicht het de administratieve last voor bedrijven door uitsluitend verwerkers, handelaars, transporteurs en makelaars van afval te laten rapporteren over de hoeveelheid ingezameld afval in de toekomst.

Aan de slag met efficiënt afvalbeheer

MATIS vormt een belangrijke stap vooruit in het afvalbeheer van België. Het biedt bedrijven de kans om hun afvalbeheer te verbeteren, meer te recyclen en hun CO2-uitstoot te verminderen. Milgro is van mening dat transparantie een cruciale voorwaarde voor effectieve ketensamenwerking is. MATIS levert hier een belangrijke bijdrage aan.

MATIS is ontwikkeld voor afvalverwerkers en transporteurs, maar als bedrijf krijgt u indirect ook met deze veranderingen te maken. Een efficiënt afvalbeheer en een goed overzicht van uw materiaalstromen worden steeds belangrijker. Milgro helpt u hierbij door alle administratieve processen te stroomlijnen en u volledig te ontzorgen. Zo bieden wij in ons dashboard bijvoorbeeld een rapportage op het afvalstoffenregister, waarmee u met één druk op de knop uw gegevens hiervoor kunt downloaden. Meer weten? Probeer vrijblijvend ons online dashboard.