📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Manager duurzaamheid van Verstegen Marianne van Keep: “Door samenwerking met Milgro staat thema verspilling hoog op de agenda”
Manager duurzaamheid van Verstegen Marianne van Keep: “Door samenwerking met Milgro staat thema verspilling hoog op de agenda”

Auteur

Milgro

Datum

4 juli 2023

Leestijd

3 minutes

Manager duurzaamheid van Verstegen Marianne van Keep: “Door samenwerking met Milgro staat thema verspilling hoog op de agenda”

Verstegen Spices en Sauces, bekend van de potjes kruiden en specerijen, wil het aandeel restafval in haar productieproces fors terugdringen. Milgro helpt daarbij. “Wij hebben onze doelstelling bijna behaald”, zegt manager duurzaamheid Marianne van Keep van Verstegen. “Maar we zijn er nog niet.”

Het reduceren van afval is een van de doelstellingen van Verstegen om duurzamer te ondernemen. Chief Sustainability Officer Van Keep doet er alles aan om het productiebedrijf ‘dat aan duurzaamheid doet’ te transformeren tot een onderneming waarin duurzaamheid integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering. Niet zonder succes; Verstegen maakt grote vorderingen en behaalde onlangs een Ecovadis Goud certificering. Daarmee behoort Verstegen tot de 6% meest duurzame bedrijven. De inspanningen leverden Van Keep, die zich nadrukkelijk roert in het netwerk van duurzaamheidsmanagers, in 2021 de titel Duurzaamheidsmanager van het Jaar op. 

Marianne van Keep duurzaamheidsmanagers bij van Verstegen

Afval terugdringen is een moeilijk onderwerp

Het kenmerkt een ambitieuze duurzaamheidsmanager; op het gebied van afvalreductie is Verstegen nog niet waar de onderneming wil zijn, vindt Van Keep. “Afval scheiden en reduceren is een moeilijk onderwerp”, weet ze. “Het gevaar van verslapping ligt op de loer, zeker wanneer het op de werkvloer hectisch is en de wensen van de klant de boventoon voeren.”

Afvaldoel bijna behaald

“Maar we hebben hierin samen met Milgro goede stappen gezet”, gaat Van Keep verder. “Milgro heeft geholpen om het scheiden van afval laagdrempeliger en inzichtelijker te maken. Ze hebben met de mensen op de werkvloer onderzocht waar de belemmeringen zitten, en wat er nodig is om afval scheiden vanzelfsprekender te maken.” Zo is de signalering aangepast. En worden duidelijke overzichten overlegd. Deze ingrepen hebben geleid tot een vermindering van het aandeel restafval. Het scheidingspercentage ligt op dit moment op 79,9%. “Ons doel is 80%, dus we zijn er bijna. Uiteindelijk willen we natuurlijk naar 0% restafval.”

duurzaamheidsmanager Marianne van Keep van Verstegen“Het is dan fijn dat Milgro gesprekspartner is op al die niveaus”, vertelt Van Keep. “We schakelen weliswaar een extra partij in, maar die zorgt er wel voor dat we een duidelijk aanspreekpunt hebben dat ons helpt in het realiseren van onze doelstellingen. Het tegengaan van verspilling komt zo hoog op de agenda.”

Circulaire stappen

Marianne van Keep noemt ook een aantal andere concrete maatregelen die zij samen met Milgro nam. Zo gaat het materiaal voor het dragen van de etiketten op de verpakkingen weer terug naar de fabrikant voor nieuwe toepassingen. Dat scheelt op jaarbasis 9 ton afval (2022). En kunststof dat intern wordt gebruikt, bijvoorbeeld emmers of deksels, zamelt Verstegen apart in en wordt geleverd aan een onderneming uit het netwerk van Milgro. Dit bedrijf verwerkt het tot basismateriaal waarmee nieuwe producten voor Verstegen worden vervaardigd. “Dat maakt de cirkel echt rond”, aldus Van Keep. Daarnaast wordt organisch afval in de proefkeuken van Verstegen, waar het bedrijf haar kruiden presenteert aan klanten, apart ingezameld. Dat scheelt 12 ton restafval per jaar.

Distributiecentrum Verstegen Rotterdam

Het gesprek voeren aan alle tafels

Volgens de manager duurzaamheid is het belangrijk dat het gesprek over afvalreductie, en breder over circulariteit, aan meerdere tafels binnen Verstegen wordt gevoerd. Aan de directietafel, bij de inkoopafdeling en in de operatie. “Het is dan fijn dat Milgro gesprekspartner is op al die niveaus”, vertelt Van Keep. “We schakelen weliswaar een extra partij in, maar die zorgt er wel voor dat we een duidelijk aanspreekpunt hebben dat ons helpt in het realiseren van onze doelstellingen. Het tegengaan van verspilling komt zo hoog op de agenda.”

Marianne van Keep Verstegen

We kwamen erachter dat het reduceren van afval echt een zware en tijdrovende opgave is. En dat het dus veel effectiever is hiervoor een externe en gespecialiseerde partij in te schakelen. Dat hebben we gedaan. We zijn blij met Milgro.”

Het liefst doet Verstegen alles zelf

Marianne van Keep is tevreden met de samenwerking met Milgro. Ze bekent: “Verstegen is een bedrijf dat de dingen het liefst allemaal zelf doet, in eigen beheer. Totdat je erachter komt dat het reduceren van afval echt een zware en tijdrovende opgave is. En dat het dus veel effectiever is hiervoor een externe en gespecialiseerde partij in te schakelen. Dat hebben we gedaan. We zijn blij met ze.”

Productie Verstegen kruiden Rotterdam

 

Verstegen en Milgro in cijfers:

  • Het scheidingspercentage verbetert naar 79,9% eind Q2 2023.
  • Materiaal etiketdragers terug naar de fabrikant voor nieuwe toepassingen: scheelt op jaarbasis 9 ton afval (2022).
  • Kunststof dat intern wordt gebruikt wordt apart ingezameld en verwerkt tot basismateriaal waarmee nieuwe producten voor Verstegen worden vervaardigd. Dat scheelt 12 ton restafval per jaar.

 

Meer weten?

Alex van Kuilenburg MilgroWilt u meer weten over onze aanpak of in een vrijblijvend gesprek de mogelijkheden voor uw organisatie doornemen? Maak dan nu een afspraak met  Alex van Kuilenburg, Business Developer Manager food bij Milgro.