Veel bedrijven hebben afval van stickerdragers, pergamijn, als restproduct van het etiketteringsproces. De stickerdragers kunnen niet goed gescheiden worden en belanden daarom vaak bij het restafval. Hoe zorgen we ervoor dat stickerdragers een betere bestemming krijgen? We bieden vier oplossingen aan met voor- en nadelen in deze casus. Leest u mee?
De uitdaging
Stickerdragers zorgen ervoor dat een etiket zijn zelf-klevendheid behoudt. Dit is een erg handige eigenschap en veel productie-/logistieke bedrijven maken er daarom gebruik van. Maar tijdens het etiketteringsproces worden de labels van de stickerdragers verwijderd, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid afval ontstaat. Het velletje waar het etiket op plakt, ook wel pergamijn of glazinepapier genoemd, kan niet worden gescheiden bij papier en karton en ook niet bij plastic folie. Om deze reden belandt het in de meeste gevallen bij het restafval.
Om het afval van stickers of etiketten te verminderen, kunnen bedrijven verschillende strategieën implementeren. Welke strategie het beste past, hangt af van de sector en de organisatie. We gaan hieronder in op vier mogelijkheden, die opbouwen naar de meest duurzame optie.
1: Bewerking van stickerdragers
Een optie is om de stickerdragers in te zamelen en door een shredderinstallatie te halen die snippers maakt van het stickerpapier om er bijvoorbeeld cadeaumanden mee op te vullen. Hoewel dit de afvalstroom tijdelijk vermindert, is het uiteindelijk geen permanente oplossing omdat het vulmateriaal uiteindelijk ook wordt weggegooid. Deze methode zorgt voor een uitstel van afvalproductie maar lost het probleem niet volledig op. Het kan duurzamer.
2: Vervanging door folie stickerdragers
Een tweede optie zou zijn om andere etiketten in te kopen en de typische gele stickerdragers te vervangen door foliestickerdragers. Gele stickerdragers vervangen door foliestickerdragers vergt minimale aanpassing van het proces, aangezien de meeste printers deze aanpassing makkelijk aankunnen. Dit folie kan wel worden gerecycled tot nieuwe folie.
Recycling is echter niet altijd duurzaam, daarom kijken we liever naar opties waarin er überhaupt minder grondstoffen gebruikt worden.
3: Gebruik van linerless etiketten
Een derde, innovatieve oplossing die beter in dat beeld past, zijn linerless etiketten zonder rugpapier. Deze etiketten gebruiken een speciale coating die ervoor zorgt dat de stickers uit zichzelf kleven met behulp van water. Hierdoor verminderen we het grondstoffenverbruik zo dicht mogelijk bij de bron.
De tot nu toe beschreven oplossingen komen stap voor stap dichter bij een vorm van etikettering waarbij grondstoffenverbruik helemaal naar nul wordt gebracht. Wij denken graag mee om het verbruik al zo dicht mogelijk bij de bron te verminderen. Zou het gebruik van geprinte labels nog verder of zelfs helemaal geminimaliseerd kunnen worden?
4: Laserprinten op verpakkingen
Op het gebied van labels is er een recente ontwikkeling waarbij er stappen worden gemaakt in het gebruik van laserprinters. Deze machines printen de boodschap rechtstreeks op de bestemmende doos of verpakking, waardoor er wel informatie geprint wordt, maar er geen etiket nodig is.
Conclusie
Het liefst verminderen we grondstoffenverbruik al zo dicht mogelijk bij de bron. Het is daarbij handig om naar inkoop te kijken. Wanneer het niet haalbaar is binnen een organisatie om te stoppen met etiketten, dan zijn er ook oplossingen waarbij er voor betere materialen wordt gekozen, die makkelijker gescheiden kunnen worden zodat er zo min mogelijk restafval ontstaat. Stickerdragers zijn een lastige afvalstroom. Heeft u er als organisatie mee te maken? Milgro denkt graag mee en heeft aandacht voor de context van uw bedrijf. Samen komen we tot een passende en effectieve oplossing.
Tips of ideeën?
Heeft u tips of ideeën voor het voorkomen van afvalstromen? Of heeft uw bedrijf een innovatieve manier om etiketteren afvalvrij te maken? Laat het ons weten! We nemen uw suggesties, tips en oplossingen mee in ons liveblog waarin we innovatieve oplossingen voor diverse afvalstromen bespreken.