📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Milgro en innovatieve Duitse papierproducent zetten stap in circulair papiergebruik
Milgro en innovatieve Duitse papierproducent zetten stap in circulair papiergebruik

Auteur

Milgro

Leestijd

3 minutes

Milgro en innovatieve Duitse papierproducent zetten stap in circulair papiergebruik

Directeur Bernd Scholbrock van de Duitse papierfabrikant Schoellershammer, de nieuwe samenwerkingspartner van Milgro, zit om harde cijfers niet verlegen. Hij weet precies hoe zijn onderneming nabij Aken presteert. De CO2-footprint van de onderneming is inmiddels nog maar 25% van wat die was in 1993. En de fabriek kan papier wel 25 keer recyclen, minimaal. Door de nieuwe samenwerking profiteren ook relaties van Milgro hiervan. 

Nog meer cijfers van Scholbrock: “We hebben een CO2-footprint in scope 1, 2 en 3 die 55% is van wat in de papierbranche gemiddeld is. Daar zijn we tevreden over, al willen we meer natuurlijk.” Scholbrock is met zijn onderneming sinds een aantal jaren steeds duurzamer gaan produceren. Niet voor niets.  

Duurzame filosofie

“We moeten toe naar een duurzamer energiesysteem. We kunnen wel wachten tot de wetgever ons hiertoe verplicht. Ik denk dat het beter is alvast een voorsprong te nemen. Dit is ook goed voor onze concurrentiepositie.” De directeur geeft aan dat de papiermarkt breed en competitief is. De mate van succes heeft te maken met in hoeverre een onderneming zich kan onderscheiden. 

Onderscheidend vermogen

Dat heeft het Duitse familiebedrijf gedaan. Schoellershammer heeft zich gespecialiseerd in het produceren van één type papiersoort; golfkarton verpakkingsmateriaal. Uit de nieuwe installaties die dit kunnen maken, zijn expres alle extra functionaliteiten gelaten. Daardoor functioneert de machine energie-efficiënter dan gebruikelijk in de markt. De energieconsumptie per ton papier is 1,2 megawatt. Dat is een stuk minder dan het gemiddelde van de branche: 1,6 MW. “We hebben een kwart minder energie nodig”, berekent Scholbrock.

Duurzame productie van papier

Daarnaast heeft Schoellershammer de afgelopen vijf jaar geïnvesteerd in het verduurzamen van de energie die hij voor het produceren van het papier nodig heeft. Zo zijn de kolen, nog veel gebruikt in Duitsland, grotendeels vervangen door gas en biogas. Bovendien worden de tijdens het productieproces gesorteerde reststoffen lokaal gebruikt in een nieuwe afvalenergiecentrale. 

25 keer opnieuw, minimaal

Maar het meest interessante is, vanuit circulair perspectief: “We zijn in staat ons papier minimaal 25 keer te recyclen; met behoud van kwaliteit. Daarna zijn we in het laboratorium opgehouden met tellen, dus waarschijnlijk nog veel meer. We blijven liever voorzichtig in onze inschatting.” Ter vergelijking, men gaat ervan uit dat papier zo’n 7 keer kan worden gerecycled. Alles bij elkaar, geeft een besparing van 242 ton CO2 per jaar.

De werking van de installatie

Hoe de installatie werkt? In een notendop: het ingezamelde papier van allerlei soorten en maten (600.000 ton, gelijk aan het jaarlijkse papiergebruik van 3 miljoen mensen) wordt vermengd met water. De installatie filtert de onzuiverheden eruit, maakt papiermengel schoon en sorteert de korte en lange vezels. Die vezels gaan verdund de papiermachine in, waardoor supersterk ruw papier voor de productie van golfkarton ontstaat.

Milgro en Schoellershammer

Door zijn onderscheidende manier van papier produceren, kwam Scholbrock in contact met Milgro. “Milgro heeft duurzaamheid in haar genen. En de klanten van Milgro ook. Nu deze bedrijven steeds transparanter moeten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, zijn ze ook op zoek naar duurzame manier om hun papier te verwerken.”

De ontbrekende schakel

Tot aan het contact met Milgro wist Scholbrock niet van het bestaan van Milgro, noch van de manier hoe Milgro werkt: het totaal ontzorgen van opdrachtgevers op het gebied van grondstoffenmanagement. Scholbrock is enthousiast: “Het is de ontbrekende schakel tussen bedrijven die hun papier duurzaam willen laten verwerken, en bedrijven zoals het onze, dat papier produceert. Het bedrijfsmodel van Milgro zou niet alleen in Nederland goed werken, maar ook in andere Europese landen. Dit versnelt de circulaire economie, daarvan ben ik overtuigd.”

Nieuw perspectief 

De samenwerking geeft Schoellerhammer een nieuw perspectief op duurzaamheid. Tot op heden lag de focus van het Duitse bedrijf op het aanbieden verpakkingsmateriaal met een lage footprint. “We hebben een hoog niveau bereikt waar we tevreden over zijn, en ieder jaar doen we het voor onze klanten net iets beter. Maar je komt op een gegeven moment tot een optimum.”

Andere kant op de keten in

Door het samenwerkingsverband met Milgro zet Schoellershammer nu ook een duurzame stap de andere kant op in de keten, richting toeleveranciers. “Duurzaamheid speelt veel meer. Bij onze klanten, maar ook bij onze toeleveranciers. Van ons partnership heb ik geleerd dat we niet alleen van duurzame waarde kunnen zijn voor onze klanten, maar óók voor toeleveranciers. En Milgro biedt die toeleverancier een beproefde en duurzame manier voor grondstoffenmanagement.”

Bedrijfsfilosofie matcht

Sinds eind 2023 werken Milgro en Schoellershammer met elkaar samen. Naar tevredenheid. Samen hielpen ze al verschillende grote opdrachtgevers aan de duurzame verwerking van papier. Via de opdrachtgevers van Milgro ging tot nu toe al 10.000 tot 20.000 ton papier richting Duitsland. “De manier hoe wij ondernemen past erg bij de bedrijfsfilosofie van Milgro. Dat maakt het tot een fijne samenwerking. We hebben Milgro het voornemen om samen verder te groeien. Om meer toeleveranciers, klanten van Milgro, te helpen met duurzaam grondstoffenmanagement.”