📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Medisch afval duurzaam verwerken: partnership Blue2Green en Milgro
Medisch afval duurzaam verwerken: partnership Blue2Green en Milgro

Auteur

Milgro

Leestijd

3 minutes

Medisch afval duurzaam verwerken: partnership Blue2Green en Milgro

“Het is ongelooflijk hoeveel medisch afval nu nog wordt verbrand”, stelt Cees Duijn van Blue2Green. Vanuit een intrinsieke motivatie de zorgsector te verduurzamen, sloegen zijn onderneming en Milgro onlangs de handen ineen. Blue2Greens innovatieve techniek van decontamineren en recyclen stelt Milgro in staat haar opdrachtgevers in de zorgsector volledig te ontzorgen in het afvalmanagement.

Verderop een uitleg over dat ingewikkelde woord decontamineren. Eerst: Cees Duijn heeft het druk. De hele dag staat in het teken van sollicitatiegesprekken om nieuwe medewerkers te werven voor zijn nieuwe en groeiende bedrijf. De uitdaging om de zorgsector duurzamer en meer circulair te maken is ook groot. Via onder andere de opdrachtgevers van Milgro uit de zorgsector heeft Blue2Green binnenkort een flinke stroom aan infectieus medisch afval te verwerken. Het gaat om meer dan 3.000 ton aan naalden, tissues, plastic buisjes en alles wat ook maar binnen zorginstellingen in prullenbakken verdwijnt.

Over decontamineren gesproken

Duijn legt uit waarom de medische sector bovenmatig is geïnteresseerd in de oplossing van Blue2Green. “Het heeft met de unieke verwerking van geïnfecteerd medisch afval te maken. Wij bouwen momenteel een installatie die dit type afval kan decontamineren en recyclen.” 

Een korte uitleg volgt: het decontamineren is het proces waarmee door verhitting de infecties uit het medisch afval worden vernietigd, waardoor het medisch afval na verwerking regulier bedrijfsafval is. Dit gedecontamineerde afval wordt vervolgens via een sorteerlijn gerecycled tot hoogwaardige grondstoffen die gemakkelijker weer een weg terug in de keten kunnen vinden. “Een veel betere en meer circulaire oplossing dan het simpelweg te verbranden”, stipt Duijn fijntjes aan.

BluetoGreen-milgro-02

Samenwerking tussen Blue2Green en Milgro

In het streven om de zorgsector de meest ecologische oplossingen te bieden en om afvalstromen maximaal te verwaarden, vonden Milgro en Blue2Green elkaar een poosje terug. Blue2Green als innovator met een nieuw soort afvalverwerkingstechniek. Milgro als totaalontzorger op afval.

Milgro ontzorgt haar klanten in de zorgsector bij het beheersen van alle afvalstromen en is continu op zoek naar nieuwe en effectieve verwerkingstechnieken. Door de samenwerking met Blue2Green is er nu ook een oplossing voor moeilijk te verwerken infectieus medisch afval. “We zijn hierin complementair aan elkaar”, stelt Duijn, waarbij hij benadrukt: “Maar niet van elkaar afhankelijk.” De voordelen voor zorgsector zijn echter groot; door volledige ontzorging op het gehele afvalmanagement hebben zorgorganisaties de zekerheid van de grootst mogelijke ecologische impact.

Inzicht in prestaties voor Green Deal Duurzame Zorg

Milgro biedt via haar online dashboard inzicht in de afvalprestaties van medisch centra en zorginstellingen in Nederland. Dit inzicht is belangrijk, gezien de afspraken in de Green Deal Duurzame Zorg. Het vormt het startpunt om afvalstromen te beheersen en te werken aan een meer circulaire zorgsector. Hierin wordt ook gekeken naar optimalisaties waarin afvalstromen ecologsich beter kunnen worden verwerkt, verminderd of voorkomen. Dit sluit naadloos aan de aanpak die Milgro hanteert. Als onderdeel van de samenwerking voorziet Blue2Green Milgro van data, die Milgro verwerkt in hun dashboard. Het dashboard laat organisaties in de zorg vervolgens haarfijn zien wat de CO2-impact is van kiezen voor recycling van medisch afval ten opzichte van het verbranden ervan.

BluetoGreen-milgro-01

Een enerverende reis

Duijn is nu meer dan tweeënhalf jaar bezig de fabriek te ontwikkelen. En vele euro’s verder. In oktober 2024 is de fabriek startklaar. Voor Duijn is het een enerverende reis geweest, waarin hij “als new kid on te block” heeft moeten strijden (en nog steeds strijdt) tegen de gevestigde orde. 

Medisch afval recyclen: dé nieuwe standaard

Uiteindelijk gaan ziekenhuizen kiezen voor een meer duurzame manier van medisch afval verwerken, daarvan is hij overtuigd. Net als van de beweging die traditionele afvalverwerkers zullen gaan maken richting de wijze waarop Blue2Green met geïnfecteerd medisch afval omgaat. “Op dit moment is de verwerking van medisch afval zo lineair als wat, zo plat als een dubbeltje. Dat kan zo niet langer. Wij, samen met Milgro, willen daar wat aan doen. Decontamineren en recyclen wordt dé nieuwe standaard.”

“Op dit moment is de verwerking van medisch afval zo lineair als wat, zo plat als een dubbeltje. Dat kan zo niet langer. Wij, samen met Milgro, willen daar wat aan doen. Decontamineren wordt dé nieuwe standaard.”

Op naar de ingebruikname

Cees Duijn kijkt al uit naar de ingebruikname van de fabriek in Velsen-Noord, de enige in haar soort in heel Noordwest-Europa, zo verzekert hij. “Wanneer we op de maximale capaciteit draaien, kunnen we jaarlijks 2,6 kiloton CO2-uitstoot besparen, en 75% van de grondstoffen die nu worden verspild. Samen zetten we een enorme stap richting een circulaire zorgsector.”

Green-deal-zorg

Meer weten?

Wilt u meer weten over het de mogelijkheden die deze samenwerking voor uw organistatie en uw medisch afval biedt? Maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Maak kennis met Milgro