📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan
Voedselproducent Henri vermindert restafval met een oplossing voor HDPE/PP-emmers
Voedselproducent Henri vermindert restafval met een oplossing voor HDPE/PP-emmers

Author

Milgro

Date

3 juni 2024

Reading time

2 minutes

Voedselproducent Henri vermindert restafval met een oplossing voor HDPE/PP-emmers

In deze referentie laten we zien hoe een mooie samenwerking tot stand is gekomen tussen Henri, Dijkstra Plastics en Milgro rondom een veelvoorkomende afvalstroom in de voedingssector.

HDPE/PP-emmer: een handig product

In de voedingsindustrie wordt er veel gebruik gemaakt van HDPE/PP-emmers, voornamelijk om ingrediënten in kleinere hoeveelheden in te kopen in plaats van in bulk. HDPE, wat staat voor hogedichtheidpolyetheen en PP, wat staat voor polypropyleen, hebben een lage oppervlaktespanning. Hierdoor blijven voedingsresten en vuil niet hechten aan de emmer. Handig in de voedingsindustrie omdat er zo ook geen ongewenste geur of smaak in achterblijft. Ook sluiten de HDPE/PP-emmers goed af, waardoor er geen vloeistoffen uit kunnen lopen. Het deksel is tegelijkertijd nog gemakkelijk te openen. 

henri-02

HDPE/PP-emmers bij het restafval?

In theorie zouden de emmers meermaals kunnen worden hergebruikt. Dit gebeurt in de praktijk echter weinig, omdat er een industriële vaatwasser voor nodig is, een grote machine, en het in- en uitladen is een arbeidsintensieve klus. Bovendien kunnen HDPE/PP-emmers na reiniging niet altijd hergebruikt worden voor voedseldoeleinden. Nieuwe emmers hebben een beschermlaag die bij wassen verwijderd of beschadigd kan raken. Hierdoor kunnen zich microben in het materiaal van de emmer vestigen. Dit kan een probleem vormen voor de hygiëne-eisen. 

Over het algemeen belanden de emmers dus vaak bij het restafval. Dit is zonde van de waardevolle grondstof, want HDPE/PP-emmers zijn goed recyclebaar. Door recycling en hergebruik in een andere sector hoeven de emmers niet te worden afgevoerd als restafval, wat scheelt in kosten en uitstoot van CO2. 

henri-milgro-01

Een circulaire oplossing bij Henri

Milgro heeft ontdoener en ontvanger met elkaar verbonden en zo een oplossing gevonden voor de HDPE/PP-emmers. De oplossing is uitgevoerd met ontdoener Henri, producent van soepen, sauzen en maaltijden, en ontvanger Dijkstra Plastics. Henri staat voor ‘eten met geweten’ en wil daarom continu verbeteren als het gaat om duurzaamheid. Ze willen op alle mogelijke manieren verspilling tegengaan. Dat doen ze al door groenten, die anders waren weggegooid, te gebruiken in hun soepen. Nu dus ook in samenwerking met Milgro en Dijkstra Plastics via het FIRE-OFF programma voor HDPE/PP-emmers. 

Het FIRE-OFF programma

Dijkstra Plastics levert boxen als inzamelmiddel. Dit is hun initiatief genaamd FIRE-OFF. De boxen kunnen luchtdicht worden afgesloten, waardoor problemen met stank en ongedierte letterlijk worden afgedicht. Is de box vol, dan worden deze opgehaald. De emmers worden gerecycled naar nieuwe emmers voor de non-foodmarkt. 

Dankzij een succesvolle samenwerking met verschillende partners hebben we een duurzame oplossing gecreëerd voor de veelgebruikte HDPE/PP-emmer. In plaats van dat de emmers bij het restafval belanden, worden die van Henri nu via het initiatief FIRE-OFF van Dijkstra Plastics gerecycled en hergebruikt in de non-foodmarkt. 

Henri_logo_outlines_rgb_groot_300dpi“Henri staat voor ETEN MET GEWETEN. Dat betekent dat we continu willen verbeteren als het gaat om duurzaamheid. Zo willen we op alle mogelijke manieren verspilling tegengaan. Dat doen we onder andere door gebruik te maken van reststromen groenten, die anders verspild zouden worden, maar nog heerlijk zijn voor in de soep. Maar we kijken ook verder om afvalstromen tegen te gaan. Zo zijn we onlangs gestart met het Fire-off programma in samenwerking met Milgro en Dijkstra plastics. De emmers, die we in productie gebruiken, worden opgehaald en gerecycled als grondstof voor nieuwe emmers voor de non-food markt. Een mooi initiatief, dat uitstekend past bij Henri's bedrijfsfilosofie.”

Marty Hasenbalg | Manager Operations

Maatwerk

Wat voor het ene bedrijf mooi past, past niet automatisch ook binnen alle andere bedrijven. Een alternatieve oplossing is om naar mogelijkheden binnen inkoop te kijken. De vraag is of materialen kunnen worden ingekocht met minder of zelfs geen verpakkingsmateriaal. Kan er bijvoorbeeld in grotere hoeveelheden, in bulk, worden ingekocht? Of is er verpakkingsmateriaal dat terug kan worden geleverd aan de leverancier? Zo verminderen we grondstoffenverbruik en afval al dichter bij de bron. Milgro denkt graag met u mee om ook voor uw bedrijf een passende oplossing te vinden. 

Meer weten?

Alex 600x680Wilt u meer weten over onze aanpak of in een vrijblijvend gesprek de mogelijkheden voor uw organisatie doornemen? Maak dan nu een afspraak met  Alex van Kuilenburg, Business Developer Manager bij Milgro.