📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
DNP aan het woord over de ervaringen eerste kwartaal Milgro
DNP aan het woord over de ervaringen eerste kwartaal Milgro

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

DNP aan het woord over de ervaringen eerste kwartaal Milgro

DNP, wereldwijd leverancier van bedrukkingen zoals barcodes en foto’s op printlint en fotopapier, werkt sinds kort samen met Milgro. Het doel? Materiaalkosten besparen én afval reduceren en hergebruiken. Ieder kwartaal vertelt supply chain manager Tieme van Ankorven over de samenwerking. In deel 1: de kennismaking.

“Een steun in de rug voor als je verandering wilt”

“Laatst kregen we materiaal geleverd uit China. Met een grote doos eromheen, vol plastic opvulling, omwikkeld met folie, met nog een extra beschermlaag… Dan denk ik, zo veel verpakking, dat hoeft toch allemaal niet”, vertelt Tieme van Ankorven van DNP uit de praktijk. De supply chain manager is blij dat DNP sinds deze zomer samenwerkt met Milgro. “Het voelt als steuntje in de rug. Om onderbouwd het gesprek aan te kunnen gaan met onze leveranciers. En ook met klanten en eigen medewerkers.”

dnp-01

DNP maakt printlint. Tenminste, op de locatie in Haarlem. Want DNP is een multinational, actief in meerdere domeinen, met het moederbedrijf in Japan. Printlint, voorzien van een barcode, gaat bijvoorbeeld om de koffers op Schiphol. En komt uit de printers in kiosken, om fotoboeken of pasfoto’s af te drukken. Het zijn rolletjes polyester met een laagje inkt. Die zijn enorm lastig te recyclen, juist vanwege de inkt.

DNPvierkant“Het voelt als steuntje in de rug. Om onderbouwd het gesprek aan te kunnen gaan met onze leveranciers. En ook met klanten en eigen medewerkers.”

Substantiële hoeveelheden restafval

Van Ankorven werkt al 24 jaar bij DNP. De laatste jaren is hij steeds meer gaan nadenken over de afvalstromen van zijn organisatie. Niet alleen gaat het maken van printlint gepaard met het nodige snijafval. Ook voert DNP veel kartonnen en plastic verpakkingsmateriaal af. “Het gaat over substantiële hoeveelheden”, waarschuwt de supply chain manager. “We voeren per jaar zo’n 350 ton afval af. Een derde daarvan is snijafval van fotopapier. Dat willen we graag hergebruiken.”

dnp-02

Aan de slag met afvalreductie

“Wet en -regelgeving veranderen, onze klanten worden kritischer over de duurzaamheid van de producten die ze bij ons afnemen, en we kunnen kosten besparen door minder weg te gooien”, somt  Tieme van Ankorven de voornaamste redenen op om met afvalreductie aan de slag te gaan. “Voorheen lieten we ons afval afvoeren door één afvalverwerker. Dat ging al jaren zo. Dat is uiteindelijk een dood spoor. Milgro kijkt verder, want die werkt samen met wel 600 verschillende partners. Met Milgro hebben we een onafhankelijke en deskundige partij die ons helpt bij het reduceren, voorkomen, scheiden en hergebruiken van afval.”

Scan, doel, aanpak

Tieme van Ankorven is blij met de samenwerking en de aanpak van Milgro. “Heel duidelijk en planmatig”, zegt hij erover. Milgro startte met een scan van alle afvalstromen van DNP, met de bijbehorende kosten en milieu-impact. Vervolgens werd een concreet doel gesteld: binnen één jaar 10% besparing op de materiaalkosten. Met heldere rapportages moet dat doel inzichtelijk worden.

DNPvierkantEr is een concreet doel gesteld: binnen één jaar 10% besparing op de materiaalkosten. Met heldere rapportages moet dat doel inzichtelijk worden.

Soepzooitje voorkomen

Omdat de samenwerking nog pril is, kan Van Ankorven nog geen keiharde resultaten melden. Of het moet de veel soepelere aanmelding en verwerking van afval zijn. “Dat is belangrijk, anders wordt het een soepzooitje in onze warehouses”, aldus de supply chain manager. Het gebeurde regelmatig dat de magazijnen volstonden met containers met kartonnen dozen.

Toch recyclen van snij-afval

Wat hij wel kan melden, zijn hoopgevende ontwikkelingen. “Ik heb Milgro nodig als kennisinstituut. Milgro onderzoekt hoe dat lastig te recyclen snijafval toch kan worden hergebruikt. Ook is een manier bedacht om onze machines door te laten draaien, terwijl het snijafval wordt verwerkt. Eerder moesten we daar fabriek voor stilleggen. Ik verwacht dat we met deze maatregelen al dicht bij ons doel komen. En daar worden ze bij ons moederbedrijf in Japan blij van. En ik zelf ook natuurlijk.”

Volgende keer meer over de samenwerking tussen Milgro en DNP. 

Meer weten?

paula-02Wilt u meer weten over onze aanpak of in een vrijblijvend gesprek de mogelijkheden voor uw organisatie doornemen? Maak dan nu een afspraak met  Paula van Hoorik, Senior Circular Economy Officer bij Milgro.