Van etiketten op producten tot logistieke labels voor verzending: stickers zijn onmisbaar in veel bedrijfsprocessen. Stelt u zich voor: het label is geplakt en de rol is leeg. Waar laat u het stickervel? Bij het restafval? Of zijn er duurzamere mogelijkheden?
In deze blogserie gaat onze Zero Waste Officer Milan de uitdaging aan om voor het kantoorafval innovatieve oplossingen te ontdekken voor elke afvalstroom. In deze blog richt hij specifiek op de afvalstroom die vrijkomt bij stickervellen. Leest u mee?
De uitdaging van het materiaal
Stickervellen bestaan uit twee onderdelen: de sticker en het stickervel zelf, ook wel de backing of liner genoemd. Beide onderdelen zijn gemaakt van verschillende materialen en vereisen een andere aanpak als het gaat om verwerking en recycling. Milan neemt beide onderdelen onder de loep.
De sticker en het stickervel
Stickers worden vaak gemaakt van een combinatie van papier en een dunne laag kunststof, meestal polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Deze kunststoflaag wordt aangebracht om de sticker beter te laten plakken, en om hem bestand te maken tegen vocht, vuil en slijtage.
Naast de sticker zelf blijft er altijd een stickervel, of backing, over na gebruik. Deze backing is het vel waarop de stickers bevestigd zijn totdat ze worden gebruikt. De backing is meestal gemaakt van siliconen houdend papier of plastic. De siliconen laag zorgt ervoor dat de stickers gemakkelijk loskomen van het vel, wat belangrijk is voor de functionaliteit van het product.
Deze combinatie van papier en kunststof gooit echter roet in het eten van de recycling. Een fabriek die zich specialiseert in papier, kan de kunststoflaag niet goed verwerken, terwijl installaties voor kunststoffen weer moeite hebben met de papiervezels. Dit betekent dat stickers, na gebruik, niet geschikt zijn om gerecycled worden tot een nieuwe sticker of een nieuw stickervel.
Hierdoor eindigen veel Nederlandse stickers na gebruik in verbrandingsovens, waar ze bijdragen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. In het buitenland kunnen stickers ook op stortplaatsen terecht komen. Daar breken ze zeer langzaam af in kleine stukjes die in het milieu terecht komen.
De grootte van de afvalstroom
Hoewel specifieke cijfers lastig te achterhalen zijn, is er een schatting dat wereldwijd miljoenen tonnen stickervellen jaarlijks in de afvalstroom belanden. Vooral in sectoren waar grote hoeveelheden producten worden verpakt en verzonden, zoals de logistiek, retail en productie, is het gebruik van stickervellen groot. In deze sectoren is het standaard om stickers te gebruiken voor het labelen van dozen, pallets en individuele producten. Elk van deze stickers laat een backing achter, en al die backings vormen samen een aanzienlijke afvalstroom. In de meeste gevallen worden ze beschouwd als regulier bedrijfsafval en belanden ze in de zwarte bak, het restafval.
Alternatieven voor met materiaal van stickervellen
Onze Zero Waste Officer onderzocht milieuvriendelijkere alternatieven voor de traditionele stickervellen en deelt een aantal veelbelovende opties, waarvan sommige al in de praktijk worden getest. Leest u mee?
Composteerbare Stickers
Sommige bedrijven experimenteren met volledig composteerbare stickers die gemaakt zijn van materialen zoals cellulose, een natuurlijk bestanddeel van planten. Deze stickers kunnen volledig afgebroken worden in industriële composteeromgevingen, waardoor ze geen langdurige impact op het milieu hebben.
Stickervellen van bioplastics, zoals PLA (Polyactide)
Bioplastics, zoals PLA (polylactide), kunnen worden gebruikt als alternatief voor traditionele polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Echter is PLA (Polyactide) alleen afbreekbaar in een industriële installatie, en dan ook nog eens onder hele strikte omstandigheden. Het is dus niet zo, dat je een stickervel van PLA (Polyactide ) in het milieu kunt gooien, en geeft hiermee geen garantie dat het goed gerecycled wordt.
Stickervellen van papier
Er wordt ook geëxperimenteerd met volledig papieren stickervellen. Deze zijn gemaakt van gerecycled papier, maar bevatten wederom een coating. Hoewel papier makkelijker te recyclen is, belemmert deze coating de recyclebaarheid.
Daarnaast is papier gevoeliger voor scheuren en slijtage. Bij papier zal de gebruiker dus sneller een nieuwe sticker op moeten plakken. Verder zijn deze stickers minder bestand tegen hitte, kou en vocht. Ook in dat opzicht zijn papieren stickervellen veel minder duurzaam. Dit kan een probleem zijn wanneer de stickers worden blootgesteld aan buitenomstandigheden, zoals bij verzendlabels of productetiketten. Ook in medische omgevingen is dit niet wenselijk.
Herbruikbare labels
Voor bepaalde toepassingen kan ook worden overwogen om herbruikbare labels te gebruiken. Dit zijn stickers die meerdere keren gebruikt kunnen worden doordat ze eenvoudig kunnen worden verwijderd en opnieuw aangebracht zonder verlies van kleefkracht. Hoewel deze niet voor elke industrie geschikt zijn, kunnen ze bijvoorbeeld voor interne logistieke toepassingen een oplossing bieden om afval te verminderen.
Downcycling van stickervellen
Naast alternatieven voor het materiaal van de stickervellen, is er ook een andere optie kijkend naar de recycle mogelijkheden. Hierbij gaat het om het omzetten van stickervellen tot hygiënepapier, zoals tissues of toiletpapier. Dit proces wordt ook wel downcycling genoemd, omdat het gerecyclede materiaal in een lager kwaliteitsproduct resulteert dan het originele product. Ondanks de siliconenlaag kunnen bedrijven zoals WEPA het papieren gedeelte scheiden van de niet-papieren delen.
Hoewel downcycling een stap in de goede richting is om afval te verminderen, heeft het niet de voorkeur als duurzame oplossing. Dit komt doordat het materiaal bij elk recyclingproces in kwaliteit afneemt, wat betekent dat het uiteindelijk niet meer bruikbaar is voor verdere verwerking. Het resultaat: het wordt alsnog afval. Daarom wordt bij voorkeur gekozen voor circulaire recycling, waarbij materialen hun oorspronkelijke eigenschappen behouden en keer op keer kunnen worden hergebruikt, wat op de lange termijn een duurzamere oplossing biedt.
Zero Waste oplossingen
Onze Zero Waste Officer liet zijn blik vallen op twee opvallende, duurzamere innovaties. Hij vertelt u graag meer over linerless stickers. Ook direct printing licht hij toe.
- Linerless stickers zijn een innovatieve oplossing waarbij de traditionele backing (liner) van stickers wordt weggelaten, wat resulteert in minder afval en lagere kosten. Deze labels worden steeds populairder vanwege hun voordelen op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie, vooral in sectoren zoals retail, logistiek, en voedselverpakkingen.
- Direct printing wil zeggen dat de informatie niet op een label, maar direct op de doos wordt geprint. Hiervoor zijn er handzame apparaatjes op de markt. Dit reduceert het afval van labels met grote stappen, maar ook de tijd die een orderpicker kwijt is aan het stickervel.
De voordelen
We zetten de belangrijkste voordelen van deze oplossingen op een rij:
- Afvalreductie: Doordat er geen stickervel meer is, wordt de hoeveelheid afval aanzienlijk verminderd. Linerless stickers kunnen tot 50% minder afval genereren in vergelijking met traditionele stickers; direct printing zelfs tot 100%. Afgezien van de inkt die je nodig hebt voor direct printing, is deze methode dus Zero Waste, als je hem slim gebruikt.
- Kostenbesparing: bovenstaande oplossingen gebruiken minder of zelfs geen materiaal. Dit vermindert niet alleen afval, maar bespaart ook kosten op het gebied van materiaalverbruik, transport, en opslag.
- Efficiëntie: zowel bij direct printing als bij linerless stickers kan er tijdwinst worden behaald. Bij linerless stickers passen er meer stickers op een rol. Daardoor hoeven bedrijven minder vaak rollen te vervangen, wat de productiviteit verhoogt. Dit maakt ze vooral nuttig in drukke omgevingen zoals magazijnen en distributiecentra.
- Veelzijdigheid: Linerless stickers worden steeds meer gebruikt in de voedselindustrie, retail en logistiek. In supermarkten worden ze vaak gebruikt voor het etiketteren van producten zoals vlees en groenten, waarbij de labels automatisch worden aangepast aan de productinformatie. Direct printing wordt ook steeds vaker toegepast in e-commerce en logistiek, waar grote hoeveelheden pakketten dagelijks worden verwerkt. Beide technologieën spelen een belangrijke rol in sectoren waar snelheid en flexibiliteit van belang zijn.
De nadelen
Naast alle voordelen, zijn deze oplossingen niet voor elke industrie geschikt. Milan zet het op een rij:
- Linerless labels ontworpen voor toepassingen met een korte levensduur, zoals verzendlabels, kassabonnen, of prijsetiketten. Voor labels die moeten blijven plakken in uitdagende omgevingen, zoals buiten of bij blootstelling aan vocht en hitte, kunnen traditionele labels duurzamer en betrouwbaarder zijn. Daarnaast kunnen Linerless labels soms last hebben van kleefproblemen. Omdat ze geen backing hebben, kunnen ze sneller aan elkaar kleven tijdens het afdrukken of opslaan. Dit maakt de verwerking soms ingewikkelder en kan leiden tot inefficiënties, zoals foutieve etikettering.
- Hoewel direct printing veel voordelen biedt, is het niet altijd de beste optie wanneer informatie op het label regelmatig moet worden aangepast, zoals het orderaantal of het afleveradres. Omdat er direct op de verpakking wordt geprint, is het moeilijk om wijzigingen door te voeren zonder het hele proces opnieuw te starten. Dit maakt direct printing minder geschikt voor toepassingen waar flexibiliteit in gegevens noodzakelijk is.
Idee of een oplossing? We horen het graag
Terugkomend op de vraag of stickervellen onnodig bij het restafval belanden, kunnen we bevestigen dat dit niet het geval is. De stickers bevatten vaak een combinatie van papier en kunststof, en de backing bevat meestal papier of plastic met siliconen. Daarom moeten ze bijna altijd bij het restafval worden weggegooid. Dit is de meest voorkomende manier van afvoeren voor materialen die niet geschikt zijn voor reguliere recyclingstromen.
Gelukkig zijn er steeds meer innovatieve ontwikkelingen en alternatieven in de maak, om de recycling van het product te verbeteren.
Vraag het onze Zero Waste Officer
Twijfelt u of bepaalde items binnen uw kantoor onnodig in het restafval belanden? Milan helpt u graag verder. Stuur uw vraag naar marketing@milgro.nl en wie weet gaat hij op zoek naar innovatieve oplossingen.
Op de hoogte blijven
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.