📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan
Op weg naar zero waste. Wat doen met samengestelde verpakkingen?
Op weg naar zero waste. Wat doen met samengestelde verpakkingen?

Author

Milgro

Date

5 augustus 2024

Reading time

3 minutes

Op weg naar zero waste. Wat doen met samengestelde verpakkingen?

Welke afvalstromen belanden standaard, terecht of onterecht bij het restafval? In deze serie zetten we items zoals kauwgom, wet wipes of roerstaafjes stuk voor stuk op een podium om samen te ontdekken of er oplossingen voor zijn. Deze week: verpakkingen met een binnenlaag van aluminium. 

Geen restafval meer

Tijdens de Zero Waste Week hebben we afscheid genomen van de restafvalbak op kantoor. Dit zorgt direct voor minder restafval, omdat we beter nadenken over afvalscheiding. Maar het brengt ook uitdagingen aan het licht. Waar laat je items die normaal restafval zijn of die geen duidelijke bestemming hebben? Bij ons belanden die nu in een vitrine, wat ons stimuleert om samen naar oplossingen te zoeken. 

Verpakkingen met aluminium binnenlaag 

Vandaag bespreken we verpakkingen met een binnenlaag van aluminium. Dit type verpakking is een samengestelde verpakking, gemaakt van twee of meer verschillende materialen. Door deze eigenschap is scheiding en verwerking een uitdaging. In de vitrine vonden we verschillende items in deze categorie, zoals cup-a-soupzakjes, chipszakjes, verpakkingen voor koekjes en ook het folie van een pak margarine. 

Deze producten zijn gedeeltelijk van plastic of van papier. Toch mogen ze niet bij het plastic afval (PD) of oud papier worden weggegooid vanwege de zilveren binnenlaag van aluminium. Door de gemengde materiaalstructuur, plastic met aluminium of papier met aluminium, zijn de verpakkingen niet recyclebaar en belandt deze afvalstroom bij het restafval.  

Opmerkelijke uitzondering chipszakken

Tegenwoordig mogen chipszakken in de PMD-bak. Er was namelijk veel verwarring bij de consument, en deze zakken waren een van de grootste stoorstoffen, 'vervuilers’ in het PMD-afval bij de verwerking. Maar de zakjes worden ondanks de verandering niet met het plastic gerecycled. In plaats daarvan worden ze uit het ingezamelde plastic verpakkingsafval gehaald en verbrand, waarbij de vrijgekomen energie wordt teruggewonnen. Om sorteerders deze extra handeling te besparen, kun je plastic verpakkingen met een metaallaagje, zoals chipszakken, beter direct bij het restafval gooien. Maar nog beter is het om te zoeken naar een alternatief op oplossing, daarover hieronder meer.

Voordelen

Waarom kiezen producenten voor deze verpakking? Het binnenlaagje van aluminium zorgt ervoor dat er geen licht of lucht bij de etenswaren komt. Licht kan het product verkleuren, denk aan chips die te geel worden. Lucht kan ervoor zorgen dat het product anders gaat ruiken. Merken willen dat hun producten van reputatiekwaliteit blijven, de kwaliteit waar ze om bekend staan. Deze hoge kwaliteit moet minstens tot en met de houdbaarheidsdatum behouden blijven.  

De binnenlaag van aluminium is dus ideaal om kwaliteit te bewaren, maar niet voor verwerking en hergebruik. Het is wenselijk om het plastic en het aluminium los van elkaar in te zamelen, maar bij een gecombineerde verpakking is dit niet mogelijk. De twee materialen zijn vermengd en zitten te stevig aan elkaar vast.  

Vergelijking met drinkpakken die bij PD mogen

Het is opmerkelijk dat drinkverpakkingen, zoals bijvoorbeeld kartonnen melkpakken met een plastic coating, wel gescheiden worden ingezameld via het PD-systeem. Deze verpakkingen bestaan eveneens uit gecombineerde materialen. Hoe verhoudt deze aparte inzameling zich tot vergelijkbare samengestelde verpakkingen met een aluminium binnenlaag?  

Daar wringt de schoen. Het proces bij verwerkers is wel ingericht op drinkpakken, maar niet op verpakkingen zoals chipszakjes. Er zijn dure technische installaties nodig voor het scheiden van dit materiaal, als scheiding van de vermengde materialen al mogelijk is. Bovendien wegen dit soort voedselverpakkingen vaak weinig, waardoor de financiële opbrengsten voor de inzamelaar laag zijn. 

Oplossingen of alternatieven voor samengestelde verpakkingen

Laten we met elkaar op zoek gaan naar oplossingen of alternatieven. Goed idee? Mail die naar ons, wij gaan ermee aan de slag!

Oplossing 1: kies voor mono, alleen plastic of alleen papier

Verpakkingen die volledig van plastic gemaakt zijn mogen bij PD. Volledig papieren verpakkingen mogen bij het oud papierafval. Het is dus een idee om in plaats van een combinatie aan materiaal te kiezen voor slechts één materiaal in verpakkingen. Zo kan de afvalstroom mee in de bestaande verwerkingssystemen. In veel gevallen werkt een volledig plastic verpakking of een papieren verpakking goed genoeg om de kwaliteit van het product te bewaren.  

Oplossing 2: herontwerp en minder materiaal

Het is zinvol zijn om te onderzoeken of het gebruik van verpakkingsmateriaal kan worden verminderd. Door herontwerp van verpakkingen kan er vaak aanzienlijk worden bespaard op materiaal, en daarmee dus ook op kosten en afval. Neem bijvoorbeeld de plastic bakjes voor noten in supermarkten; in plaats van een stevige plastic deksel is een dun laagje plasticfolie soms al voldoende.

Oplossing 3: eindeloos herbruikbaar materiaal

Een ander alternatief voor samengestelde verpakkingen is kiezen voor glas, zoals bijvoorbeeld glazen potten om boodschappen in op te slaan. Glas kan oneindig worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Verpakkingsvrije online supermarkten, zoals bijvoorbeeld Pieter Pot, werken op deze manier, waardoor er geen verpakkingsafval ontstaat.

Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met het feit dat glas zwaar is, wat het vervoeren ervan meer energie en uitstoot laat kosten, in vergelijking tot plastic of papier.

Oplossing 4: innovatieve verpakkingen

Wanneer het geschikt is voor het product, is het een optie om innovatieve verpakkingen te overwegen die weinig grondstoffen vereisen of milieuvriendelijk te verwerken zijn. Voorbeelden hiervan zijn biologisch afbreekbare verpakkingen of zelfs eetbare verpakkingen.

Andere oplossingen? We horen het graag

Heeft u ideeën of een oplossing om deze afvalstroom te vermijden of duurzaam te verwerken? Laat het ons weten. Maak een vrijblijvende afspraak of stuur ons een mail met uw idee of innovatie.