📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan
Zero Waste Week 2023  Learnings: Organische Stromen
Zero Waste Week 2023  Learnings: Organische Stromen

Author

Milgro

Date

30 mei 2024

Reading time

3 minutes

Zero Waste Week 2023  Learnings: Organische Stromen

Tijdens de Zero Waste Week van 2023 hebben we bij Milgro veel geleerd over het verbeteren van onze organische afvalstromen. We startten de week met slechts één 'groene container' voor ons GFT-afval. Gedurende de week hebben we nagedacht over manieren om deze stroom te optimaliseren en uiteindelijk hebben we enkele nieuwe en duurzame initiatieven geïmplementeerd. Hieronder delen we onze belangrijkste ervaringen, de stappen die we hebben ondernomen om onze organische afvalstromen te verbeteren en delen we tips om u te inspireren.

Nieuwe opties voor onze organische afvalstroom

1. Het Wormenhotel

Een van de initiatieven die we hebben toegevoegd, was een wormenhotel voor ons kantoorafval. Dit was een waardevolle aanvulling op onze reguliere GFT-inzameling, maar het bracht ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het toevoegen van het wormenhotel resulteerde in een complexere structuur voor afvalbeheer omdat we ons organisch afval in twee stromen scheidden: een voor regulier GFT en een voor het wormenhotel. Het kostte inspanning om onze collega's te trainen over wat wormen wel en niet eten en wat in welke bak mocht worden gegooid.

wormenhotel-2

Een belangrijke les die we hier willen delen, is het betrekken van onze facilitaire afdeling bij dit proces. Dit omdat de invoering van het wormenhotel op hun dagelijkse werkzaamheden de grootste invloed heeft gehad. Omdat we geen wormenexperts in onze organisatie hebben, bleek het een goede optie om een onderhoudsplan af te sluiten met een gespecialiseerd bedrijf zoals de Compost Community bijvoorbeeld.

Met hernieuwd enthousiasme gaan we door met deze oplossing. Vanaf deze Zero Waste Week bieden we, in nauw overleg met de Compost Community, al ons organisch afval aan de wormen aan. De tweede bak die we als GFT aanboden, vervalt dus compleet. Daarnaast brengen we ook een vervuilde papierstroom, normaal restafval, richting het wormenhotel, wat ook weer scheelt in de afvalkosten. En hoe leuk om over een tijdje onze eigen compost te oogsten! 

2. Oesterzwammen kweken op koffiedik

Een andere out-of-the-box optie die we hebben uitgeprobeerd, was het kweken van oesterzwammen op koffiedik. Dit bleek een uitstekende keuze te zijn voor teambuilding en een duurzamere aanpak van ons afval. We interviewden onze collega Marisa, die zeer enthousiast was over dit idee. Samen met onze Impactmanager Nienke nam ze de taak op zich om het koffiedik in zakken met een substraat te verpakken en deze op te hangen op een lichte, maar niet direct zonnige plek in ons kantoor. Alle medewerkers konden het proces volgen van het koffiedik dat wit werd, en zodra dit gebeurde, maakten Marisa of Nienke gaten in de zak zodat de oesterzwammen door de gaten konden groeien. 

organische-stromen-featured

Na een korte periode waren de oesterzwammen klaar om geoogst te worden, en Marisa en Nienke verzamelden een team enthousiastelingen om vegetarische bitterballen van oesterzwammen te maken. Na het bereiden van de ragout, het toevoegen van een paneerlaag en het frituren, hadden we een heerlijke traktatie voor de VrijMiBo. Hoewel dit proces tijdrovend is – het voorbereiden van de zakken duurt ongeveer 45-60 minuten – blijft Marisa enthousiast over het kweken van oesterzwammen. Echter, vanwege andere prioriteiten zijn we voorlopig gestopt met dit initiatief. Marisa suggereerde dat het vormen van een team van acht vrijwilligers zou helpen bij de planning en ondersteuning tijdens vakanties of drukke tijden.

organische-stromen-01

Wat nu met de koffiedrab?

Momenteel geven we de koffiedrab aan onze wormen, die er dol op zijn. Een andere optie die Marisa voorstelde, is het drogen van de koffiedrab en het mengen met potgrond om de voedingswaarde te verhogen.

Er zijn overigens alternatieven als je organisatie niet klaar is om zelf oesterzwammen te kweken, maar het idee wel aantrekkelijk vindt. Er zijn paddenstoelenkwekers die koffiedrab bij je op kantoor ophalen.

Conclusie

Onze ervaringen tijdens de Zero Waste Week hebben ons waardevolle inzichten gegeven in het beheer van organische afvalstromen. Het implementeren van een wormenhotel en het kweken van oesterzwammen zijn niet alleen duurzaam, maar ook uitstekende manieren om teamspirit en betrokkenheid bij duurzaamheidsinitiatieven te bevorderen. Voor bedrijven met een chef of een toegewijd team van enthousiastelingen, raden we het kweken van eigen paddenstoelen ten zeerste aan. Het is een perfecte manier om duurzaamheid en teambuilding te combineren.

Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf duurzamer kan omgaan met organisch afval? Neem contact met ons op en laten we samen de ecologisch en economisch beste keuzes maken

Tips of ideeën?

Heeft u tips of ideeën voor het voorkomen van afvalstromen? Laat het ons weten! We horen graag wat u onderneemt om bijvoorbeeld voedselverspilling te verminderen of verpakkingsafval te vermijden. We nemen uw suggesties mee in ons liveblog waarin we innovatieve oplossingen voor diverse afvalstromen bespreken.