šŸ“…

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan
Zero Waste Week 2023  Learnings: De Koffiebeker
Zero Waste Week 2023  Learnings: De Koffiebeker

Author

Milgro

Date

27 mei 2024

Reading time

2 minutes

Zero Waste Week 2023  Learnings: De Koffiebeker

Tijdens de Zero Waste Week van 2023 kwam met een van de dagelijks georganiseerde wastelabs de wegwerpbeker voor koffie onder de aandacht. De wegwerpbeker werd voornamelijk gebruikt door onze bezoekers. Ondanks dat we deze afvalstroom apart inzamelden en ter recycling aanboden, besloten we dat we deze stroom helemaal uit ons kantoor wilden verwijderen.

Zero Waste Week 2023 Learnings

Waar staan we een jaar later met de wegwerpkoffiebeker? Vorig jaar introduceerden we de keramieken koffiebeker. Iedere werknemer heeft zo'n beker in zijn of haar bezit. Ook voor bezoekers bieden we koffie aan in een keramieken kop. Dit zorgt ervoor dat we de wegwerpbeker definitief uit ons kantoor is gehaald.

koffiebeker-steen

Voorraden wegwerpbekers

Hoe zit het met de ingekochte voorraden? Want met de overgang op keramiek hadden we nog een behoorlijk voorraad van de papieren wegwerpbeker. En wat doe je dan met zo'n voorraad? We sommen de overwogen opties voor u op:

  1. Opmaken van de voorraad op kantoor 
  2. Eenmalige afvoer van deze stroom aan verwerkende partner
  3. Schenking van de wegwerpbekers aan goed doel

Als Zero Waste Kantoor team is er uitgebreid gesproken over deze opties. De eerste optie is economisch gezien het meest interessant, omdat er dan toch gebruik werd gemaakt van de bekers. Echter vonden wij dit niet passen bij de uitstraling van ons kantoor en bij het stimuleren van Zero Waste gedrag.

De tweede optie, om ongebruikte materialen als reststroom aan te bieden, voelde tevens niet als een goede optie voor Milgro. De producten zijn ten slotte nog bruikbaar.

We hebben dus gekozen om de wegwerpbekers te doneren aan een goed doel, waar een van onze collega's nauw bij betrokken is, namelijk de Buurtbuik. Dit initiatief redt voedsel van verspilling door dit eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en daarvan de maaltijden te delen met buurtbewoners. 

Heeft u zelf voorraden waar u een duurzame oplossing voor zoekt? Wij denken graag mee!

buurtbuik

De BuurtBuik redt voedsel en deelt gratis en gezonde maaltijden uit 

Alternatief voor keramiek

In productie-omgevingen, zeker waar voedsel wordt geproduceerd is het vanwege veiligheid niet mogelijk om de wegwerpbeker door keramiek te vervangen. Ook voor deze omgevingen bieden we oplossingen aan:

  1. Papieren kegels
  2. Recyclebare bekers

In productie-omgevingen staan vaak waterpunten voor medewerkers. Papieren kegels kunnen voor een duurzame oplossing bieden. omdat deze niet zijn gelamineerd of gecoat. Daarom mogen papieren kegels ingezameld worden bij papier. Dit zorgt ervoor dat er geen extra inzameling nodig is en dat de kegels als papierstroom gerecycled kunnen worden. 

Heeft u een wormenton of wormenhotel in uw bedrijf? Papieren kegels kunnen ook als voeding voor de wormen dienen. In dat geval vermijd u ook extra transport van deze papieren reststroom.

Er zijn ook alternatieven voor papier. Met wasbare bekers neemt u als organisatie ook een stap richting zero waste. De bekers zijn gemaakt van kunststof en wasbaar. Er zijn organisaties die de bekers ophalen, voor u wassen en terugbrengen als herbruikbare bekers. Meer weten over deze duurzame alternatieven voor de koffiebeker? Neem vrijblijvend contact op met Milgro.

Tips of ideeƫn?

Heeft u tips of ideeƫn voor het voorkomen van afvalstromen? Laat het ons weten! We horen graag wat u onderneemt om bijvoorbeeld voedselverspilling te verminderen of verpakkingsafval te vermijden. We nemen uw suggesties mee in ons liveblog waarin we innovatieve oplossingen voor diverse afvalstromen bespreken.