📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Zero Waste Officer Milan: Afval kerstborrel
Zero Waste Officer Milan: Afval kerstborrel

Auteur

Milan van Esveld

Leestijd

5 minutes

Zero Waste Officer Milan: Afval kerstborrel

Waarschijnlijk staat ook bij uw organisatie de kerstborrel al enige tijd op de agenda. Een moment om onder het genot van een hapje en drankje het jaar samen af te sluiten, successen te vieren en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Samen met de decoratie, verpakkingsmateriaal en etensresten, vormt een kerstborrel een hoeveelheid afvalstromen. 

Onze Zero Waste Officer Milan onderzocht hoeveel afval er tijdens een kerstborrel vrijkomt. Daarnaast deelt hij als Zero Waste Expert praktische tips voor het slim verwerken van het afval én hoe u volgend jaar een Zero Waste kerstborrel kunt organiseren. Leest u mee? 

De hoeveelheid van kerstborrelafval

Hoeveel afval komt er op een kerstborrel eigenlijk vrij? Onze Zero Waste Officer Milan onderzocht het en nam een gemiddelde borrel van 100 personen als uitgangspunt. Daarbij komt gemiddeld 20 tot 30 kilo afval vrij – vergelijkbaar met twee keer het gewicht van een volle boodschappentas voor een gezin van vier, maar dan gevuld met afval.  

Dit afval bestaat vooral uit restafval, verpakkingsmateriaal en voedselresten. Vooral de laatste categorie is opvallend: gemiddeld blijft 30% van het geserveerde eten liggen. Denk aan hapjes die aan het einde van de avond niet meer worden opgegeten of te veel bestelde gerechten die direct de afvalbak in gaan. 

Wat komt er vrij aan afval bij een kerstborrel en hoe kunt u dit optimaal verwerken? 

Milan heeft de meest voorkomende afvalstromen op een rijtje gezet. Hij neemt u stap voor stap wat voor afval er op de kerstborrel vrijkomt en hoe u dit het beste kunt scheiden: 

Stap1: Drankverpakkingen 

Het is zover: de kerstborrel van 2024. De eerste medewerkers druppelen binnen, en hier hoort natuurlijk een drankje bij. Van sapjes en frisdranken tot aan een glaasje wijn: deze dranken worden in verschillende materialen verpakt. U kunt deze verpakkingen onderverdelen in de volgende afvalstromen: 

Statiegeld

Frisdrankblikjes en plastic flessen kunnen apart worden ingezameld en ingeleverd voor statiegeld. Dit voorkomt dat waardevolle materialen zoals aluminium en plastic verloren gaan in het restafval. Bierflesjes vallen vaak ook onder het statiegeldsysteem en kunnen worden ingezameld. Als er geen statiegeld op zit, horen ze bij de glasbak. Wist u dat bierdopjes vaak onnodig bij het restafval belanden? Milan vertelt u hierover meer in deze blog. 

PMD-bak

Andere verpakkingen, zoals sapverpakkingen, kunnen worden weggegooid in de PMD-bak. Hierin mogen lege verpakkingen van plastic, metaal en drinkpakken worden ingezameld. Maakt uw bedrijf gebruik van een gratis PD-bak in plaats van een PMD-bak? Hierin mogen hierin alleen plastic en metalen verpakkingen worden ingezameld. Drinkpakken horen dan bij het restafval of een andere specifieke afvalstroom. 

Wist u dat koffiepads en theezakjes in veel gevallen bij het GFT-afval mogen? Lees hier meer over op de website van Afvalcirculair

Glas

Glazen wijnflessen horen in de glasbak, omdat glas apart wordt gerecycled. Glas is een van de weinige materialen die zonder kwaliteitsverlies oneindig gerecycled kan worden. Apart scheiden zorgt ervoor dat het materiaal schoon blijft en direct hergebruikt kan worden. 

Stap 2: Voedselverpakkingen

Vrijwel iedereen is gearriveerd, tijd voor een hapje. Bij het serveren van snacks en hapjes komen vaak verpakkingsmaterialen vrij. Het is belangrijk om deze op de juiste manier te scheiden, omdat verpakkingen met voedselresten of vet het recyclingproces verstoren en de kwaliteit van het gerecyclede materiaal verminderen. U kunt hierbij rekening houden met het volgende:  

  • Kartonnen verpakkingen: Schone en droge kartonnen verpakkingen mogen bij het oud papier. Vette of vervuilde verpakkingen horen bij het restafval. 
  • Aluminiumfolie of bakjes: Deze horen bij het PMD-afval, mits ze schoon en leeg zijn. Bevuilde folie of bakjes mogen bij het restafval.  
  • Servetjes en papieren bordjes: Hoewel servetjes en papieren bordjes zijn gemaakt van papier of karton, horen deze bij het restafval.  
  • Plastic verpakkingen: Plastic verpakkingen zoals zakjes, bakjes en folie, mogen bij het PMD-afval, mits ze leeg en schoon zijn. Verpakkingen die nog voedselresten bevatten, horen bij het restafval. 

Stap 3: Etensresten

De kerstborrel is afgelopen: tijd om op te ruimen. Maar, wat te doen met de etensresten? 

Bij vrijwel elke kerstborrel blijven er restjes over. Logisch, want het is vaak lastig in te schatten hoeveel er precies nodig is. Om te voorkomen dat er onnodig voedsel wordt weggegooid kunt u de overgebleven hapjes meegeven aan uw medewerkers.  

Het andere overgebleven voedsel kan vervolgens worden weggegooid bij het organisch afval, ook wel bekend als swill. Swill omvat voedselresten die overblijven na maaltijden en voedselbereiding, zowel plantaardig als dierlijk. Om het overzichtelijk te maken, heeft onze Zero Waste Officer een checklist opgesteld: 

Wat mag wel bij swill?

Onderstaande etensresten mogen bij het swill-afval, mits alle verpakkingen, prikkers, folie en andere niet-organische materialen eerst zijn verwijderd.  

  • Groente, zoals tomaat, paprika, komkommer en radijsjes 
  • Fruit, zoals druiven, stukjes meloen  
  • Brood, wraps en sandwiches
  • Kaasblokjes en andere niet-bewerkte snacks
  • Quiche of hartige taart
  • Gekookte of bereide hapjes die niet doordrenkt zijn van vet
  • Kleine porties salade
  • Sausjes, zoals mayonaise, ketchup of dressing
  • Koffiedrap 

Wat mag niet bij swill?

De onderstaande etensresten horen niet bij het swill-afval. Lees hier hoe u ze op het juiste manier kunt scheiden. 

  • Overmatig vette of bewerkte gerechten zoals stukjes worst, bitterballen, chips, kroketten, oliebollen of andere sterk bewerkte snacks, doordrenkt met olie of vet, horen bij het restafval. Het hoge vetgehalte verstoort het verwerkingsproces.  
  • Etensresten die nog vastzitten aan servetjes, folie of kartonnen bordjes mogen alleen bij het GTF-afval het materiaal schoon is. Zitten er etensresten aan? Dan mag u de servetjes, folie en kartonnen bordjes bij het restafval plaatsen.  
  • Frituurvet kunt u, nadat het is afgespoeld, teruggieten in de fles en inleveren bij een inzamelpunt, zoals de supermarkt of de milieustraat.  
  • Theezakjes mogen niet bij swill-afval omdat sommige theezakjes plastic bevatten wat niet afbreekbaar is. Deze mogen daarom bij het GFT-afval.  
  • Sausjes, zoals jus, ragout, hollandaisesaus of knoflookboter, horen bij het restafval vanwege vetten en bewerkte ingrediënten die het verwerkingsproces bemoeilijken.  
  • Snoep en chocolade horen bij het restafval. Door de suikers en toevoegingen zijn deze niet geschikt voor swill.  

Stap 4: Decoraties

Om de kerstborrel extra feestelijk te maken, wordt de ruimte vaak versierd met decoraties. Na afloop blijft er echter vaak veel decoratieafval achter, zoals slingers, tafelkleden, kerstballen en andere versieringsmateriaal. Milan, onze Zero Waste Officer heeft hiervoor een duurzame oplossing: bewaar de versiering zoveel mogelijk voor volgend jaar. Zijn ze echt aan vervanging toe? Dan kunt u deze het beste op de volgende manier scheiden:  

Slingers en ander papieren decoratiemateriaal 

Papieren slingers zonder glitters of plastic onderdelen kunnen bij het oud papier. Slingers met glitters, plastic of andere niet-papieren materialen horen bij het restafval.  

Tafelkleden

Schone papieren tafelkleden kunnen bij het oud papier. Bevatten de tafelkleden voedselresten of vlekken? Dan kunt u deze bij het restafval werpen.  

Plastic tafelkleden kunt u bij het restafval werpen, tenzij uw gemeente deze accepteert bij het PMD-afval. Dit kunt u gemakkelijk checken via de afvalwijzer

Kerstballen

Het gebeurt weleens: een kerstbal valt kapot. Deze kunt u het beste bij het restafval plaatsen, in plaats van de glasbak. Hoewel ze van glas lijken, kunnen ze het recyclingproces van glas verstoren door onder andere de decoratieve elementen zoals glitters, verf en coating.  

Plastic kerstballen kunt u bij het restafval werpen, mits uw gemeente deze accepteert. Ook dit kunt u bij de afvalwijzer checken hoe dit zit binnen uw gemeente.  

Kerstverlichting

Wist u dat Nederlanders gezamenlijk meer dan 170.000 kilometer aan kerstverlichting in huis hebben? Dit betekent dat je met deze slinger drie keer de aarde rond kunt. Helaas gaan ze ook weleens kapot. Elektrische kerstverlichting vallen onder elektrische apparaten en kan worden ingeleverd bij een milieu straat of afleverpunt voor elektronica.  

Tips voor een Zero Waste Kerstborrel

Zero Waste Officer Expert Milan heeft onderzocht hoe u volgend jaar een Zero Waste kerstborrel kunt organiseren. Een mooie ambitie, om Zero Waste in 2025 verder uit te rollen binnen uw organisatie. Hij neemt u mee in een aantal praktische tips: 

  • Maak gebruik van herbruikbare decoratie: het komt immers ieder jaar wel weer van pas. Hierbij kunt u gebruik maken van stoffen tafelkleden, met uiteraard een leuke kerstprint, houten versiering of LED-lampen.  
  • Afscheiden op locatie: Om het afval zo efficiënt mogelijk te scheiden, is het handig om de ruimte te voorzien van duidelijke afvalbakken, zoals PMD, papier en glas. Zo houdt u de afvalstromen overzichtelijk en recyclebaar.  
  • Gebruik herbruikbare servies en glazen. Heeft u deze niet in grote getalen Beschikbaar? Dan kunt u deze ook altijd inhuren via een verhuurbedrijf.
  • Duurzame catering: Door samen te werken met een cateraar die werkt met lokale en seizoensgebonden producten, kunt u de milieu-impact verkleinen. Kies daarnaast voor kleinere porties om voedselverspilling te voorkomen en bespreek vooraf hoe de restanten kunnen worden hergebruikt, bijvoorbeeld een donatie aan de voedselbank.  

Idee of een oplossing? We horen het graag

Een Zero Waste ambitie, begint ook bij de kerstborrel. Het juist inzamelen en scheiden van afval, zoals bij een kerstborrel of andere gelegenheid, is een belangrijke stap in het terugdringen van verspilling en het behouden van grondstoffen. Hoewel de kerstborrel een klein onderdeel lijkt, draagt het bij aan een groter geheel: een circulaire economie waarin materialen zo optimaal mogelijk worden hergebruikt.  

milan-vierkant-1

Vraag het onze Zero Waste Officer 

Twijfelt u of bepaalde items binnen uw kantoor onnodig in het restafval belanden? Milan helpt u graag verder. Stuur uw vraag naar marketing@milgro.nl en we komen bij u terug met een oplossing voor uw reststroom.