📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Wetgeving: welke duurzame wetgevingen zijn er?
Wetgeving: welke duurzame wetgevingen zijn er?

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

Wetgeving: welke duurzame wetgevingen zijn er?

Voor moderne bedrijven is kennis van duurzaamheidswetgeving niet alleen een must, maar ook een kans. In dit blog vind je een helder overzicht van de belangrijkste termen, wetten en regels op het gebied van duurzaamheid die van invloed zijn op jouw onderneming. We maken het je makkelijk om up-to-date te blijven en te voldoen aan de huidige standaarden, zodat je je kunt concentreren op wat echt telt: je bedrijf duurzaam laten groeien.

CSRD: Corporate Sustainability Reporting Directive

Richtlijn voor de verplichte duurzaamheidsrapportage van grote bedrijven. Deze richtlijn verplicht bedrijven om informatie over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren, waaronder informatie over milieu, sociale en werknemerszaken, mensenrechten, anticorruptie en goed bestuur.

CSDD: Corporate Sustainability Due Diligence Directive

Richtlijn voor de verplichte zorgvuldigheidsplicht van bedrijven. Deze richtlijn verplicht bedrijven om risico's op het gebied van duurzaamheid te identificeren en beheersen, zowel in hun eigen activiteiten als in hun toeleveringsketens.

ESRD: European Sustainability Reporting Standards

Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportage. Deze standaarden bieden een kader voor bedrijven om hun duurzaamheidsinformatie te rapporteren.

Non-Financial Reporting Directive (NFRD)

De Non-Financial Reporting Directive (NFRD) dient als de voorloper van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De NFRD legde de basis voor de rapportage van niet-financiële informatie, terwijl de CSRD deze vereisten uitbreidt en versterkt, gericht op een meer gedetailleerde en uitgebreide verslaglegging over duurzaamheidskwesties. De CSRD bouwt voort op het fundament van de NFRD en brengt een verbreding en verdieping in de rapportagevereisten voor bedrijven binnen de EU.

PPWD: Packaging and Packaging Waste Directive

Richtlijn voor verpakkingen en verpakkingsafval. Deze richtlijn bepaalt de vereisten voor de inzameling, recycling en verwijdering van verpakkingsafval.

SUP: Single-use plastic

Richtlijn voor wegwerpplastic. Deze richtlijn verbiedt of beperkt de verkoop van bepaalde soorten wegwerpplastic, zoals rietjes, wattenstaafjes en plastic bestek.

EU Taxonomie voor Duurzame Activiteiten

Een classificatiesysteem dat vaststelt welke investeringen als ecologisch duurzaam worden beschouwd, gericht op het faciliteren van duurzame investeringen en het verminderen van greenwashing.

REACH: Registration, Evaluation, Authorization, and Restriction of Chemicals

Europese regelgeving gericht op het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de risico's die kunnen worden veroorzaakt door chemicaliën, en het bevorderen van alternatieve methoden voor de beoordeling van de gevaren van stoffen.

WEEE: Waste Electrical and Electronic Equipment Directive

Richtlijn van de EU die de inzameling, recycling en hergebruik van elektronisch afval regelt. Het streeft ernaar de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen en bevordert de verantwoordelijkheid van producenten.

De Europese Green Deal

Een reeks beleidsinitiatieven van de Europese Commissie met het doel om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, inclusief strategieën voor biodiversiteit, schone energie, en een duurzame voedselketen.

CDP: Carbon Disclosure Project

Een wereldwijde non-profitorganisatie die bedrijven en steden motiveert om hun milieueffecten bekend te maken en te verminderen, voornamelijk gericht op klimaatverandering, ontbossing en waterbeveiliging.

TCFD: Task Force on Climate-related Financial Disclosures

Aanbevelingen ontwikkeld door de Financial Stability Board om bedrijven te helpen openbaar te maken hoe klimaatverandering hun financiën kan beïnvloeden, waardoor investeerders, kredietverstrekkers en verzekeraars betere beslissingen kunnen nemen.

EMAS: Eco-Management and Audit Scheme

Een beheersinstrument ontwikkeld door de Europese Unie voor bedrijven en andere organisaties om hun milieu-prestaties te evalueren, te rapporteren en te verbeteren.

dashboard-900x600-eco

Meer weten?

Deze termen en regelgevingen vertegenwoordigen een breed scala aan initiatieven en normen die bedrijven helpen bij het navigeren in de complexe wereld van duurzaamheid en milieurapportage. Meer weten hoe wij hierbij kunnen helpen? Maak een vrijblijvende afspraak.

Neem vrijblijvend contact op