📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Wat is greenwashing?
Wat is greenwashing?

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

Wat is greenwashing?

De winkelschappen staan vol met duurzame, ecologische en natuurlijke producten. Maar ook met keurmerken bestempelde ‘eco’-schoonmaakmiddelen vervuilen nog steeds ons water. En hoe duurzaam kan een blik tomatenblokjes zijn, dat voor een schijntje in de winkel ligt? Zelfs de meest vervuilende multinationals portretteren zichzelf in tv-commercials en andere promoties als duurzame bedrijven. Greenwashing is aan de orde van de dag.

We spreken van greenwashing (letterlijk: groenwassen) wanneer een bedrijf of organisatie zich groener, duurzamer en maatschappelijk verantwoordelijker voordoet dan het in werkelijkheid is. Sommige bedrijven leiden aan greenhushing of greenblushing: ze zijn bang om beticht te worden van greenwashing en kunnen of durven geen cijfers bekend te maken. 

Hoe herkent u greenwashing?

Kenmerkend voor greenwashing is dat een klein onderdeel van een bedrijf als maatstaf wordt genomen voor het grote geheel. Hoewel een deel van een organisatie wellicht duurzaam functioneert, betekent dit niet automatisch dat het hele bedrijf duurzaam is. Duurzaamheid omvat het gehele bedrijfsproces en betreft niet alleen het milieu, maar ook de mensen binnen een bedrijf. 

Er is vaak sprake van greenwashing wanneer er geen duidelijk bewijs en verdiepende informatie verstrekt wordt. De keurmerken waarmee u om de oren wordt gesmeten, blijken in veel gevallen niet onafhankelijk te zijn. 

Ook prijs is een belangrijke indicator voor de duurzaamheidsclaim. Een duurzame organisatie betekent eerlijke prijzen voor medewerkers en daarom vaak een iets duurdere prijs. Is een duurzaam product verdacht goedkoop? Dan is de claim vrijwel altijd te mooi om waar te zijn. 

EU en CSRD: in actie tegen greenwashing

De EU wil dat consumenten beter geïnformeerd worden over welke producten een duurzame aankoop vormen. De Europese Commissie wil greenwashing voorkomen door duurzaamheidslabels en keurmerken onder de loep te nemen. Mogelijk worden in de toekomst alleen certificaten toegekend die zijn gecontroleerd door de overheid of een onafhankelijke derde partij. 

Ook nam de EU in november 2022 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. Deze regeling verplicht veel ondernemingen om vanaf 2024 te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Door volgens vaste kaders te rapporteren, moet dit leiden tot meer transparantie over duurzaamheid en mensenrechten voor burgers, consumenten en investeerders.

Keurmerken en greenwashing

Sommige keurmerken zijn door bedrijven of brancheorganisaties zelf in het leven geroepen. Ook focussen duurzaamheidslabels zich vaak slechts op een klein onderdeel van een organisatie. Op deze manier zijn duurzaamheidsclaims snel verdiend. Bekijk hier een overzicht van betrouwbare en onbetrouwbare keurmerken. 

Impact meten tegen greenwashing

Greenwashing brengt risico’s met zich mee voor bedrijven. Zo kan er financiële schade ontstaat door afgenomen vertrouwen in de algehele reputatie van de organisatie. Ook kunnen er aansprakelijkheidsclaims en boetes worden toegekend. Bewijslast en het meten van impact is daarom het antwoord op greenwashing.

Doorgerekende modellen en social proof staan aan de basis van duurzame marketing. Leg ecologische vooruitgang en prestaties vast in het jaarverslag. Tevreden klanten zien dat uw product of service bijdraagt aan een duurzamere wereld. Wanneer u als organisatie achter uw product of dienst staat, zult u innovatie moeten omarmen, maar ook moeten openstaan voor kritiek en verbeteringen. Alleen zo bewegen we samen mee met de veranderende wereld. 

Milgro en impact meten

Wilt u werken aan duurzaamheid? Zet dan de eerste stap en meet uw impact. Milgro zet software, hardware en kennis in om inzicht te krijgen op het gebied van afval en grondstoffen. De manier waarop uw bedrijf omgaat met natuurlijk kapitaal heeft zichtbare en onzichtbare effecten. Milgro brengt verbeterpunten aan het licht. Het resultaat van onze metingen is direct bruikbaar voor compliance rapportages en duurzaamheidsdoelstellingen. 

Wij plaatsen regelmatig berichten over winstgevende duurzaamheid, de circulaire economie en de grondstoffen-transitie op onze sociale kanalen. Niets missen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor de nieuwsbrief