Beleggers die op zoek zijn naar bedrijven om in te investeren kijken steeds meer naar de ESG-score. De term ESG verwijst naar “Environmental, Social en Governance” en wordt gebruikt als beoordeling voor de wijze waarop het bedrijf zich bezighoudt met duurzaamheid. De verantwoordelijkheden van de organisatie op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur worden hiervoor onder de loep genomen.
Zo wordt er onderzocht op welke wijze een bedrijf omgaat met energie en grondstoffen. Maar duurzaamheid omvat ook de juiste omgang met menselijk kapitaal: de medewerkers. Is er voldoende sprake van gelijkheid, diversiteit en veiligheid binnen de organisatie? Tot slot vormen onder meer de beloning van bestuurders, interne hiërarchie, corruptiepreventie en financiële structuur het beleidsmatige en financiële ondernemingsbestuur.
Een gezonde bedrijfsvoering die positieve effecten heeft op zowel medewerkers, afnemers, milieu en de maatschappij, zouden een beter rendement behalen en zijn daarom interessant voor investeerders. Met de ESG-criteria worden deze ethische vraagstukken meetbaar.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Net als duurzaamheid, is ook maatschappelijk verantwoord ondernemen een veelgehoorde term. De drie onderdelen van de ESG maken de maatschappelijke bijdrage inzichtelijk. Volgens beleggers geeft de ESG-score een goede indicatie van mogelijke financiële resultaten en risico’s in de toekomst.
People, planet and profits
In de jaren negentig werd PPP geïntroduceerd: “People, planet and profits” verwijst naar het idee dat een bedrijf zich niet alleen bezig moet houden met winst maken, maar ook met mens en milieu. Deze term wordt ook wel de “Triple Bottom Line” genoemd en wordt beschouwd als voorloper van de ESG.
ESG en SDG’s
ESG kan bedrijven helpen om Sustainable Development Goals (SDG) te behalen. Deze zeventien wereldwijd vastgestelde doelen moeten van de aarde een betere plek maken in 2030. Niet alleen het milieu staat op de agenda, maar ook onderwerpen als armoede, onderwijs en gelijkheid. Door de bedrijfsvoering volgens ESG in te richten, kan een bedrijf ook een positieve bijdrage leveren aan de SDG’s.
Wat is ESG reporting?
Vanaf 2024 geldt de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), waarmee bedrijven verplicht moeten rapporteren over duurzaamheid. Gegevens over milieu, maatschappij en governance worden verstrekt in een ESG-rapportage.
Met Milgro op weg naar winstgevende duurzaamheid
Milgro is in haar dagelijkse operatie bezig met de ESG-criteria. En vertaalt de ESG-criteria voor haar opdrachtgevers naar winstgevende duurzaamheid. We verbeteren en verduurzamen met onze services en tools uw processen op het gebied van afval, verspilling en grondstoffen. Zo besparen we tijd en geld voor onze opdrachtgevers, maar leveren we ook ecologisch positieve resultaten. Ons motto is niet voor niets: earth and earn together. En dat is wat de resultaten ook tonen: een ESG beleid biedt op zowel lange als korte termijn winst. Zowel op ecologisch als economisch vlak.
Hoe starten met ESG-criteria?
Milgro kan u helpen met de 'E' van Environmental. Wilt u een positieve impact maken op het milieu? Data over afval is bij veel bedrijven nog niet inzichtelijk. Met het digitale afvalproces van Milgro dragen we bij aan dit inzicht door middel van datatechnologie. De experts van Milgro helpen u graag met inzicht in en daarmee regie over uw grondstofgebruik. Middels een dashboard ontdekt u de impact van uw bedrijf en stelt u eenvoudig rapportages op. Zo bent u goed voorbereid op nieuwe Europese wetgeving, zoals de CSRD.
Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn.