Materialen, energie en grondstoffen worden steeds schaarser en duurder. Efficiënt gebruik en hergebruik van hulpbronnen is dan ook een belangrijke voorwaarde om een circulaire economie te bereiken. Daarom verplicht het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen, kortweg Vlarema, bedrijven en organisaties in Vlaanderen om bedrijfsafval te sorteren volgens vastgestelde afvalstromen. Per 1 juli 2024 zijn de nieuwe richtlijnen van Vlarema 9 van kracht. In dit artikel ontdekt u de belangrijkste wijzigingen van het reglement.
Vlarema 9 in het kort
In december 2023 werden de nieuwe richtlijnen van Vlarema 9 goedgekeurd. Met de aanpassing van het reglement zet Vlaanderen een belangrijke stap vooruit in de verduurzaming van materialenbeheer.
De wijzigingen in Vlarema 9 moeten leiden tot:
- Reductie van afval
- Beter beheer van grondstoffen
- Vermindering van plasticvervuiling
De bestaande lijst van 24 afvalstromen is per 1 juli 2024 uitgebreid naar 29 afvalstromen. Per 1 januari 2027 zal de lijst zelfs 32 afvalstromen bevatten. De toevoeging van deze nieuwe stromen heeft vooral gevolgen voor de verwerking en het beheer van bouw- en sloopafval.
Dit verandert er met Vlarema 9
Laten we nu inzoomen op de belangrijkste aanvullingen van Vlarema 9.
1. Verbod op plastic voor eenmalig gebruik
Binnen Vlarema 9 geldt een verbod op plastic producten die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Dan kunt u denken aan borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes, maar het nieuwe reglement gaat een stapje verder. Zo vallen onder meer producten van oxo-biologisch afbreekbaar plastic, piepschuimverpakkingen voor voedingsmiddelen en kunststofverpakkingen voor groente en fruit onder het nieuwe verbod.
In plaats daarvan moeten duurzame alternatieven worden gebruikt, zoals herbruikbare borden en bestek, papieren rietjes en composteerbare wattenstaafjes. In principe gaat dit verbod in per 14 juli 2024, maar voor sommige producten geldt uitstel tot 2026. De kunststofverpakkingen voor groenten en fruit zijn hiervan een voorbeeld.
2. Meer bronsortering van bouwafval
Zoals gezegd geldt per 1 juli een uitbreiding van de lijst met materialen die aparte inzameling vereisen: van 24 naar 29 afvalstromen. De nieuwe afvalstromen zijn kenmerkend voor bouw- en sloopafval, het betreft:
- Niet-teerhoudend asfaltpuin
- Funderingsmateriaal
- Verontreinigde fracties bouw- en sloopafval
- Cellenbeton
- Gipskartonplaten en gipsblokken
Naast koper, lood en zink moeten aannemers vanaf 1 juli 2024 dus ook deze afvalstromen van bouw- en sloopafval gescheiden inzamelen. Er zijn verschillende hulpmiddelen om de bronsortering op een werf te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan duidelijke signalering.
3. Nieuwe regels voor gemengd bouw- en sloopafval
Per 1 juli 2024 mag gemengd bouw- en sloopafval niet langer gestort worden op een stortplaats. Als aannemer moet u dit afval laten sorteren en herverwerken door een erkende verwerker. Gespecialiseerde bedrijven bieden deze dienst aan. U kunt er ook voor kiezen om het bouw- en sloopafval handmatig of met een sorteermachine te scheiden.
4. Nieuwe regels voor grondstoffenverklaringen
Vlarema 9 kent nieuwe regels rondom grondstoffenverklaringen. Zo’n verklaring bevat gedetailleerde informatie over de aard, samenstelling en hoeveelheid van de afvalstof. Het stelt vast waar de afvalstof is geproduceerd en of deze wordt behandeld, gerecycled of verwijderd.
Vlarema 9 stelt strengere eisen aan de informatie die bedrijven moeten verstrekken over de productie en verwerking van afvalstoffen. Hiermee moet de transparantie en traceerbaarheid van afvalstromen verbeteren.
5. Nieuw sloopattest
Met ingang van 2025 is voor alle sloopwerkzaamheden in Vlaanderen een sloopattest verplicht. Hierin staat gedetailleerde informatie over het te slopen object. Ook is er een inventarisatie van de vrijkomende afvalstromen en de verwerking daarvan opgenomen. Op deze manier draagt het sloopattest bij aan meer transparantie en controle over afvalstromen.
Wanneer treedt Vlarema 9 in werking?
De meeste wijzigingen van Vlarema 9 gingen in de eerste helft van 2024 in. Toch zijn er een aantal uitzonderingen:
- Op de nieuwe regels voor gemengd bouw- en sloopafval geldt uitstel tot 1 januari 2025. Bent u als aannemer reeds een project gestart voor 2025? Dan blijven de oude regels van toepassing op het afval dat binnen dit project vrijkomt.
- Heeft u kunststoffen rolcontainers voor afval, compostvaten of compostbakken aangekocht voor 1 januari 2024? Dan mag u deze tot maximaal 12 maanden na ingang van het verbod blijven gebruiken. Concreet betekent dit dat ze uiterlijk op 1 januari 2025 uit uw bedrijf moeten zijn genomen.
Het belang van Vlarema 9
Waarom is het voor u als bedrijf zo belangrijk om te voldoen aan de nieuwe wijzigingen in het Vlaamse Reglement betreffende duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen? Dat zetten we voor u op een rij.
- Allereerst stimuleert Vlarema 9 een circulaire economie. Door hierop in te spelen, benut u als bedrijf nieuwe kansen. U betreedt nieuwe markten en versterkt daarmee uw concurrentiepositie.
- Vlarema 9 levert tevens een nuttige bijdrage aan innovatie en productontwikkeling. Dankzij de inzet op duurzame materialen en methoden voor afvalverwerking, kunt u zich als bedrijf onderscheiden van concurrenten.
- Tot slot profiteert uw bedrijf dankzij Vlarema 9 van een vermindering van afvalkosten. Een goede scheiding en verwerking van afvalstromen levert nieuwe waardevolle producten of materialen op. Dat gebeurt bijvoorbeeld door recycling, hergebruik, compostering of energieopwekking. Zo verlaagt u de afvalkosten van uw bedrijf aanzienlijk.
Milgro en Vlarema
Als technologiebedrijf richt Milgro zich op het beheren van natuurlijk kapitaal. Met uitgebreide oplossingen voor afvalbeheer, faciliteren wij de overgang naar een circulaire economie waarin grondstoffen continu worden hergebruikt. Zo voorkomen we het ontstaan van afvalstromen.
Daarbij leggen we de nadruk op transparantie en traceerbaarheid in de afvalketen. Een belangrijke voorwaarde voor u om als bedrijf te voldoen aan de strengere eisen van Vlarema 9 rondom grondstoffenverklaringen en herkomstbepaling van afvalstromen.
Om aan de eisen van Vlarema 9 te voldoen biedt Milgro concrete oplossingen, zoals:
- Digitaal afvalmanagement: een handig, digitaal systeem waarmee we alle afvalstromen in uw bedrijf in kaart brengen. Ontdek de kosten en impact van iedere afvalstroom.
- Netwerk van erkende verwerkers: wij beschikken over een groot netwerk van erkende verwerkers voor Vlarema 9 afvalstromen.
- Rapportage en analyse: u ontvangt gedetailleerde rapportages en inzichten. Hiermee krijgt u inzicht in afvalstromen én identificeert u optimalisatiemogelijkheden, zowel op euro- als eco-niveau.
Op de hoogte blijven
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.