📅

Webinar: Zero Waste bedrijven | do 10 okt. om 11:00 uur

Meld u aan
Valipac (België): alles wat u moet weten
Valipac (België): alles wat u moet weten

Author

Milgro

Date

29 juli 2024

Reading time

3 minutes

Valipac (België): alles wat u moet weten

Valipac werd in 1997 opgericht, op initiatief van het Belgische bedrijfsleven. Met 2 doelen:

  • Bedrijven helpen te voldoen aan wettelijke verplichtingen rond verpakkingsmaterialen.
  • Bedrijven helpen recyclage en hergebruik van verpakkingsmaterialen te optimaliseren.

Wat kan Valipac voor u betekenen? Waarom zou u zich aansluiten bij Valipac? Op die en andere vragen krijgt u hieronder antwoord.

Wat is Valipac?

Valipac is het erkende Belgische kenniscentrum voor bedrijfsmatige verpakkingen. Hun basisopdracht is om klanten te helpen de verplichte recyclagepercentages voor bedrijfsverpakkingen te halen. Maar hun missie is om bedrijven te begeleiden in hun transitie naar circulaire verpakkingen.

Wat doet Valipac?

De essentie is u als bedrijf helpen om verpakkingsafval duurzaam te beheren, op weg naar een circulaire economie. De belangrijkste activiteiten om dit te bereiken, zijn:

  • Registratie en Rapportage: Valipac registreert hoeveel en welk type verpakkingsafval u produceert. En rapporteren dit correct aan de overheid.
  • Financiële bijdragen: Valipac vraagt van elk aangesloten bedrijf een financiële bijdrage. Dat geld wordt ingezet om inzamel- en recyclagesystemen te financieren.
  • Ondersteuning en Advies: Valipac ondersteunt en adviseert u om uw verpakkingsafval te verminderen en efficiënter te beheren.
  • Promotie van Recyclage en Hergebruik: Valipac bevordert recyclage en hergebruik van verpakkingsmaterialen, via verschillende initiatieven en campagnes.
  • Samenwerking met Partners: Valipac werkt samen met stakeholders als recyclers, afvalinzamelaars en overheden, voor effectief en duurzaam afvalbeheer.

Het verschil tussen Fost Plus en Valipac

Wat Valipac is voor het bedrijfsleven, is Fost Plus voor de privésector: beide bedrijven promoten, organiseren en financieren selectieve inzameling, sortering en recyclage van verpakkingsafval. Fost Plus doet dat voor huishoudelijke verpakkingen, en Valipac voor bedrijfsmatige verpakkingen.
Soms is de scheidingslijn tussen huishoudelijk en bedrijfsmatig erg dun. Daarom stelden beide organisaties samen de zogenaamde ‘Grijze Lijst’ op: een document met de ‘basisprincipes voor het onderscheid tussen huishoudelijke en bedrijfsmatige producten’.

Is Valipac verplicht?

Nee. Als bedrijf dat met verpakkingsmaterialen werkt, staat het u geheel vrij om u wel of niet aan te sluiten bij Valipac. 
Maar u bent natuurlijk wél verplicht u te houden aan wet- en regelgeving, met name de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. U valt onder deze Europese wetgeving wanneer u:

  • Goederen verpakt of laat verpakken voor de Belgische markt (type A)
  • Verpakte goederen invoert of laat invoeren voor de Belgische markt (type B)
  • Goederen invoert en uitpakt binnen uw bedrijf (type C)

Onder deze verantwoordelijkheid moet u verpakkingsmaterialen bij al uw klanten inzamelen en via een afvalophaler laten recycleren. Hiervan moet u recyclagebewijzen kunnen overleggen. 

In de praktijk is dat een heel gedoe. Wanneer u klant wordt bij Valipac, nemen zij die verantwoordelijkheid (grotendeels) van u over. 

Waarom zou u zich aansluiten bij Valipac?

De 3 grootste voordelen van klant worden bij Valipac, zijn:

  1. U bent veel minder tijd kwijt aan uw wettelijke verplichtingen
    Voldoen aan uw wettelijke verplichtingen rond bedrijfsverpakkingen kost veel werk. Maar Valipac neemt uw terugname- en informatieplicht van u over. Het enige wat u nog hoeft te doen, is een jaarlijkse aangifte van de verpakkingen waar u verantwoordelijk voor bent.
  2. U krijgt ondersteuning bij recyclage en hergebruik van uw verpakkingsmaterialen
    Het is van groot belang dat we de transitie maken naar een circulaire economie. Daarom is het de missie van Valipac om u te ondersteunen bij het optimaliseren van recyclage en hergebruik van verpakkingsmaterialen. Zo haalt u uw ambities sneller.
  3. U krijgt jaarlijks mooie forfaitaire vergoedingen (premies)
    Valipac keert elk jaar premies uit voor rolcontainers, afzetcontainers, afvalzakken én recyclage voor papier/karton, folie en eventueel hout. Zo heeft u dus een direct financieel voordeel wanneer u uw verpakkingsafval selectief inzamelt.
    Zijn er ook nadelen? U betaalt een jaarlijkse bijdrage per type en ton verpakkingsmateriaal. Maar die kosten verdient u zeker terug. Zie hun website voor de huidige Valipac-tarieven.

Eenvoudig uw Valipac-aangiftes en -declaraties doen met Milgro

Bent of wordt u ook klant bij Milgro? Dan heeft u nóg minder werk aan uw verpakkingsafvalstromen en verplichtingen. Wij brengen namelijk al uw materiaalstromen samen in één overzichtelijk dashboard. Daaruit maakt u met 1 druk op de knop een rapportage voor het afvalstoffenregister. En uit die data exporteert u weer heel gemakkelijk de data die u nodig heeft voor uw Valipac-aangiftes en -declaraties.

Dashboard-2024-afvalstoffenregister

Meer weten?

Meer weten over Valipac en hoe u uw aangiftes en declaraties eevoudig kunt doen met de afvalrapportages uit ons dashboard? Maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak of boek een demo.

Boek demo