📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Plastics: welke zijn er?
Plastics: welke zijn er?

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

Plastics: welke zijn er?

In ons dagelijks leven is het overal: plastic. En onverwoestbaar materiaal met zowel voor- als nadelen. Welke plastics zijn er? En hoe ontstond het? In dit blog zetten we alle ins- en outs over plastic op een rij.

Wat is plastic?

In ons dagelijks leven is het overal: plastic. Plastic is een synthetisch materiaal dat ontstaat door middel van een chemisch proces. Hierbij worden aardolie of aardgas als grondstoffen gebruikt. De grondstoffen worden omgezet in zogenaamde monomeren. Samengevoegd tot lange ketens vormen zij polymeren: de uiteindelijke basis van plastic. 

De geschiedenis van plastic

De oorsprong van plastic hangt samen met de jacht op slagtanden van olifanten. Om deze jacht tegen te gaan, loofde een bedrijf in New York 10.000 dollar uit aan de persoon die een vervanging voor ivoor kon produceren. John Wesley Hyatt ging aan de slag en vond in 1869 het eerste deels synthetische materiaal uit: celluloid. 

Celluloid was gebaseerd op parkesine, een materiaal dat eerder werd ontwikkeld door Alexander Parkes. Parkesine was echter geen commercieel succes, waardoor Parkes’ rol als eerste uitvinder van plastic vaak wordt uitgevlakt. Na celluloid introduceerde Leo Baekeland in 1907 het eerste volledige synthetische materiaal: bakeliet. Dankzij de goedkope productie werd bakeliet toegepast in uiteenlopende consumentenproducten, zoals de telefoon. Sindsdien is de ontwikkeling van plastic in een stroomversnelling geraakt, waardoor het nu bijna overal in ons dagelijks leven te vinden is. 

Welke soorten plastic zijn er?

Er zijn diverse plasticsoorten, zoals PET, PVC en polypropyleen. Maar wat zijn nu eigenlijk de unieke eigenschappen van deze verschillende soorten plastic? En wat maakt welke plasticsoorten geschikt voor bepaalde toepassingen? We geven een overzicht van de belangrijkste soorten plastics.

Polyethyleentereftalaat (PET of PETE)

Een helder, sterk en lichtgewicht plastic dat veelvuldig wordt toegepast in drankflessen, voedselverpakkingen en textielvezels. PET is recyclebaar. Het wordt vaak hergebruikt voor het maken van verpakkingen voor voedingsmiddelen, tapijten en vulmaterialen. 

High-density polyethyleen (HDPE)

Een stijf, sterk en weerbestendig plastic. Het wordt gebruikt voor melkkannen, wasmiddelflessen, speelgoed en boodschappentassen. HDPE is goed recyclebaar en wordt vaak omgezet in flessen, pijpen of plastic-houtproducten.

Polyvinylchloride (PVC):

Een veelzijdig en flexibel plastic. Het wordt toegepast in een breed scala aan producten, waaronder leidingen, kabelisolatie, raamkozijnen en medische apparatuur. PVC is minder eenvoudig recyclebaar en kan schadelijke chemicaliën bevatten. 

Low-density polyethyleen (LDPE):

Een zachter en flexibeler plastic dan HDPE. Het wordt gebruikt voor plastic zakken, krimpfolie en sommige flessen. LDPE is recyclebaar, maar wordt niet zo breed geaccepteerd in recyclingprogramma’s als andere plasticsoorten. 

Polypropyleen (PP):

Een hard en hittebestendig plastic. Hierdoor is het ideaal voor voedselcontainers, medische instrumenten, rietjes en luiers. PP is recyclebaar. Het wordt onder meer omgezet in auto-onderdelen en industriële vezels. 

Polystyreen (PS):

Staat bekend als piepschuim. Een lichte plasticsoort met isolerende eigenschappen, dat wordt gebruikt voor wegwerpservies, eierdozen en verpakkingsmateriaal. PS is moeilijk te recyclen en kan schadelijke stoffen uitstoten. 

Overig (O):

Plasticsoorten zoals polycarbonaat, polylactide, acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) en vele andere gespecialiseerde polymeren. Deze categorie plastics wordt op veel verschillende manieren toegepast: van veiligheidsbrillen tot computerbehuizingen. Deze plastics zijn over het algemeen moeilijk te recyclen.

Mono- vs niet-monoplastics

Mono- en niet-monoplastics verschillen in de samenstelling van het materiaal. Mono-plastics bestaan uit één soort plastic, terwijl niet-monoplastics samengesteld zijn uit verschillende soorten materialen. Dit verschil heeft aanzienlijke gevolgen voor de verwerking en recycling van deze materialen. 

Plastics scheiden

Het scheiden en sorteren van niet-monoplastics is veel complexer dan dit van mono-plastics. Niet-monoplastics zijn niet alleen samengesteld uit verschillende kunststoffen, maar soms ook gecombineerd met materialen zoals metaal en papier. Dat maakt recycling lastig of zelfs niet haalbaar. Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om verpakkingen te maken van mono-plastics. 

Migro vindt het belangrijk om een kostbare grondstof zoals plastic geen afval te laten worden. Daarom kijken wij vanuit data en expertise naar de juiste oplossing voor het plastic wat vrijkomt bij onze opdrachtgevers.

plastic-vierkant-cta

Meer weten?

Wij helpen wij bedrijven om beter om te gaan met kostbare grondstoffen, dat wij ons natuurlijk kapitaal noemen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Plan dan een afspraak met een van onze experts. 

Neem vrijblijvend contact op