Tijdens de #ZeroWasteChallenge probeerden we om een week lang afval te vermijden. We besteedden aandacht aan verschillende afvalstromen, zoals papier, plastic en GFT-afval. Uit onze dagelijkse waste labs vergaarden we waardevolle inzichten en resultaten. Benieuwd naar wat we hebben geleerd en welke resultaten we hebben geboekt? Lees dan dit blog.
Learnings
Veel learnings die we tijdens de #ZeroWasteChallenge hebben opgedaan, implementeerden we meteen. Ook delen we ideeën waar we in de toekomst mee aan de slag willen gaan.
Dag 1
Op de eerste dag van de challenge hebben we aandacht besteed aan ons papier. Om papierrecycling te bevorderen, plaatsten we meer papierbakken. Maar wat doen we met vertrouwelijk papier? We zorgden ervoor dat dit niet als archiefstroom wordt aangeboden en vernietigd maar veilig wordt aangeboden voor recycling.
Verder zijn we van plan om nog meer oplossingen te implementeren. Denk aan biozakken voor het verwerken van ons GFT-afval en een speciale PD-bak om plastic afval te scheiden. Ook willen we het aantal afvalbakken op kantoor verminderen om verspilling te reduceren. Genoeg ideeën dus!
Dag 2
Op dag twee van onze #ZeroWasteChallenge verwelkomden we een nieuwe vriend in de kantine: het ‘wormenbuffet’. Een GFT-afval bak voor onze wormen die op de eerste dag al 3,5 kilo heeft verwerkt! We stonden ook oog in oog met de koffiebeker-uitdaging. Een berg van wegwerpbekers zat tussen ons afval, maar wij waren klaar om de uitdaging aan te gaan.
En dan de theezakjes. Ondanks ons enthousiasme belandden deze kleine boosdoeners tussen het restafval in plaats van bij het oud papier. Oplossing: een duidelijk bord boven de afvalbakken in de kantine met instructies over wat waar hoort. Het was een dag vol leuke uitdagingen en slimme oplossingen; op naar dag 3!
Dag 3
De derde dag van de #ZeroWasteChallenge stond in het teken van plastic en zorgde voor waardevolle learnings. Wat doen we met plastic lunchverpakkingen? We stimuleren onze collega’s om deze plastic lunchverpakkingen te vervangen door herbruikbare broodtrommels. Het resultaat? Afval werd verminderd op ons kantoor. Ook organiseren we regelmatig gezamenlijke lunchinkopen om de hoeveelheid plastic lunchverpakkingen verder te beperken. Samen verminderen we plastic verpakkingen op kantoor.
Dag 4
Op dag 4 zijn we aan de slag gegaan met ons koffiedrab. Wist je dat je hieruit heerlijke oesterzwammen kunt kweken? Dat is precies wat wij gedaan hebben! Het is een smakelijke manier om afval anders in te zetten. Daarnaast serveren we geen servetten meer standaard bij hapjes of lunch, hoewel ze nog steeds beschikbaar zijn indien nodig.
Onze eigen gekweekte oesterzwammen
Wat gaan we verder doen?
We zitten vol met ideeën om nog meer afval te verminderen en te voorkomen. Zo denken we aan het plaatsen van wasbare handdoekrollen in de toiletten om afval van wegwerphanddoekjes te voorkomen, met behoud van hygiëne. Bovendien willen we overstappen van individueel verpakte vaatwasblokjes naar vaatwaspoeder en de suikerzakjes inruilen voor suikerklontjes.
Afgelopen dagen hebben we mooie oplossingen geïmplementeerd, maar we zijn nog niet klaar. Elke dag biedt nieuwe kansen om te verbeteren, om meer te leren, en om nog groener te worden!
Resultaten in cijfers
Naast de learnings hebben we ook gekeken naar de harde cijfers. Want hoeveel afval hebben we precies geproduceerd? En is het ons daadwerkelijk gelukt om ons afval op kantoor te verminderen?
Op de eerste dag van de #ZeroWasteChallenge startten we met 11.278 gram geproduceerd afval. We genereerden op de tweede dag 14.925 gram afval, wat een grote toename is ten opzichte van de eerste dag. Dit komt doordat er meer collega’s op kantoor aanwezig waren dan de dag ervoor. Gelukkig nam de hoeveelheid afval op de derde dag aanzienlijk af, namelijk tot 4305 gram. Deze positieve trend zet voort: de hoeveelheid afval daalde verder naar 1.855 gram. Op de laatste dag van de challenge verminderden we het afval tot slechts 782 gram.
Het totale resultaat? In vijf dagen tijd verminderden we ons afval met 93%! Dit is een indrukwekkende prestatie waarmee we de eerste stappen hebben gezet richting een zero waste organisatie.
Ook aan de slag met het thema afvalvrij?
Start met het organiseren van een #ZeroWasteChallenge voor uw bedrijf. Door afval te vermijden, ontdekt u samen met uw collega's nieuwe oplossingen en draagt u bij aan bewustwording en aan de duurzame ambities op het gebied van afval. Met behulp van onze handige kit kunt u zo aan de slag.
Op de hoogte blijven
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.