📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Europese wetgeving op komst voor hergebruik pallets
Europese wetgeving op komst voor hergebruik pallets

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

Europese wetgeving op komst voor hergebruik pallets

Pallets vormen één van de grootste afvalstromen voor logistieke bedrijven. Grip op deze houtstroom is niet alleen noodzakelijk om ecologische en economische winst te boeken: binnenkort zal Europese wetgeving het ook verplichten. In de pijpleiding zit een Europese wet, die ervoor zorgt dat in 2030 dertig procent van het totaal aantal gebruikte pallets hergebruikt moet zijn; in 2040 zelfs negentig procent. Voor bedrijven is het zaak om meer inzicht te krijgen in deze belangrijke, maar op dit moment nog onderbelichte, grondstoffenstroom.

Focus op pallets

Pallets vormen een belangrijke grondstoffenstroom, die hergebruikt of op een hoogwaardige manier gerecycled kan worden. Toch is er lange tijd bij logistieke bedrijven weinig inzicht geweest in de verdere levenscyclus van hun oude pallets. Vaak werden pallets aan de hoogste bieder verkocht, wat in sommige gevallen zelfs kon betekenen dat pallets bij biomassacentrales terechtkomen, waar ze verbrand worden voor energie. Gelukkig beseffen steeds meer bedrijven het belang van meer regie in de houtstroom, gedreven door meer aandacht voor duurzaamheid, maar ook een schrijnend tekort aan pallets ten tijde van corona en de oorlog in Oekraïne. Maar tot dusver nog niet door regelgeving.

Nieuwe EU wetgeving

Daar lijkt met nieuwe Europese wetgeving naar alle waarschijnlijkheid verandering in te komen. Als onderdeel van de Green Deal en een nieuwe circular economy action plan, heeft de Europese Commissie een voorstel op tafel gelegd om de Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD) aan te passen om zo het hergebruik van verpakkingsmaterialen te bevorderen. In het voorstel worden pallets onder het label transportverpakking geplaatst, met een bijbehorende doelstelling van dertig procent hergebruik in 2030 en negentig procent hergebruik in 2040.  

 

Datavoorziening nodig

Hoewel dit voorstel nog geen bindende richtlijn is, zijn lobbyisten in de branche en afgevaardigden van de Europese Unie positief gestemd over de komst van de verscherpte wetgeving rondom verpakkingsmaterialen. Zodra dat gebeurt, zullen bedrijven hun palletstroom goed in het vizier moeten hebben. Hoeveel pallets heb je, welke type pallets, in welke verschijningsvorm (heel, gerepareerd of resthout) en hoeveel procent van de pallets is herbruikbaar: dit soort data is cruciaal om straks bewijs te leveren dat je aan de richtlijnen van de Europese Unie voldoet. Maar uit onze eigen ervaring blijkt dat veel logistieke bedrijven juist dit soort datavoorziening nog niet op orde hebben. Veel organisaties weten niet precies welk type pallets hun terminal verlaten, laat staan hoeveel verspilling er plaatsvindt.  

 

Grip krijgen

Bij Milgro bieden we de datavoorziening waarmee u grip krijgt op de palletstroom en alle andere grondstofstromen binnen uw organisatie. Dit inzicht is niet alleen nodig om geld te besparen en ecologisch rendement te behalen, maar ook om in lijn te komen met de aanstaande wetgeving. Met onze datatool en verspillingsrapportages geven we inzicht in de huidige situatie om vervolgens stappen te kunnen maken in het terugdringen van verspilling en slimmer inzetten van grondstoffen. Gaan er bij de ene locatie bijvoorbeeld veel pallets weg en heb je die bij een andere locatie juist pallets nodig? Of komen er in de organisatie pallets vrij die vanwege specificaties moeilijk te verhandelen zijn? Met meer inzicht en regie kun je intern, en misschien zelfs extern, een outlet vinden voor deze pallets. En zo de levensduur van deze pallets te verlengen.

dashboard-klein-lander

Inzichtelijk door dashboarding

Wees goed voorbereid op de aanstaande veranderende wetgeving en krijg inzicht in de palletstroom - en alle andere grondstoffenstromen - binnen uw organisatie.

Met ons dashboard houdt u eenvoudig bij wat de doelen en prestatie-indicatoren van uw bedrijf zijn op het gebied van afval, verspilling en grondstoffen. Zo kunt u voldoen aan overheidseisen op het gebied van afval, efficiënter werken, tijd winnen en uw bedrijf duurzamer maken. Zelf ervaren? Vraag een vrijblijvende demo aan.

7 dagen trial