De kerstdagen staan voor de deur en waarschijnlijk zijn de kerstpakketten namens uw organisatie al verstuurd of binnenkort onderweg naar uw werknemers. Nadat de pakketten zijn uitgepakt, blijven er verschillende soorten afval achter. Hoewel dit afval meestal bij de werknemer thuis ontstaat, heeft u als organisatie wél invloed op wat er uiteindelijk met dit afval gebeurt.
Dit is een belangrijk aspect van een Zero Waste strategie: bewust nadenken over elk onderdeel van het kerstpakket en hoe de materialen na gebruik en verbruik worden verwerkt. In deze blog bespreken we hoe u uw werknemers kunt ondersteunen bij het correct inzamelen hiervan.
Welke materialen komen vrij bij het afval van kerstpakketten?
Tijdens de feestdagen neemt de hoeveelheid verpakkingsafval toe. Van plastic tot karton, papier, metaal en glas: In de Europese Unie produceerde de gemiddelde inwoner in 2021 188,7 kilogram verpakkingsmateriaal per jaar. Nederland en België liggen hier iets onder het gemiddelde met 171 en 172 kg per persoon.
Het kerstpakket bestaat vaak uit verschillende materialen. We zetten de meest voorkomende afvalstromen op een rij:
Plastic
Plastic is een veelgebruikt dankzij de lage kosten, het lichte gewicht en de veelzijdigheid. Bepaalde soorten plastic zijn moeilijk te recyclen. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze zijn samengesteld uit meerdere lagen of toevoegingen bevatten, zoals kleurstoffen of coatings, die lastig te scheiden zijn tijdens het recycleproces. Bovendien kan plastic niet oneindig worden gerecycled; het verliest na verloop van tijd aan kwaliteit, wat leidt tot zogenaamde downcycling (het hergebruik voor producten van lagere kwaliteit).
Materialen zoals PET en HDPE, die vaak worden gebruikt in flesjes en transparante verpakkingen, zijn relatief eenvoudig te recyclen, mits ze schoon en gescheiden worden ingezameld. In kerstpakketten komen echter vaak complexere plastic verpakkingen voor, zoals multilayer plastics (bijvoorbeeld chipszakken) of kleine plastic items zoals elastiekjes en snoepverpakkingen. Deze zijn moeilijker te recyclen en belanden vaak bij het restafval.
Papier en karton
Populair voor verpakkingen en als alternatief voor plastic. Papier en karton zijn relatief eenvoudig te recyclen, mits ze niet vervuild zijn. Denk bijvoorbeeld aan voedselresten, olie of andere stoffen die het recycleproces kunnen verstoren en de kwaliteit van het gerecyclede materiaal kunnen aantasten.
Of papier en karton de beste keuze zijn, hangt af van het gebruik. Voor het bewaren van etenswaren kan plastic voedselverspilling helpen voorkomen door producten langer vers te houden.
Glas
Dit is 100% recyclebare materiaal en kan zonder kwaliteitsverlies steeds opnieuw worden gerecycled. Glasverpakkingen worden vaak in kerspakketten gebruikt voor voedingsproducten en kunnen vaak telkens opnieuw worden omgesmolten, zonder de kwaliteit van het glas te verliezen.
Hoewel glas goed recyclebaar is, heeft het ook nadelen. Het gewicht van glas maakt het transport in de gehele keten, van productie tot recycling, minder efficiënt. Dit leidt tot hogere kosten en een hoger energieverbruik. Plastic wordt wereldwijd vaker gerecycled vanwege de enorme hoeveelheden waarin het wordt gebruikt. Het zit verschil tussen glas en plastic zit echter in de kwaliteit: glas behoudt zijn eigenschappen tijdens recycling, terwijl plastic vaak in kwaliteit achteruitgaat na hergebruik. Hierdoor kan glas telkens opnieuw worden gerecycled en mag het dus in de glasbak weggegooid worden.
Metaal (zoals aluminium en blik)
Metaal is goed recyclebaar en behoudt grotendeels zijn kwaliteit, zelfs na meerdere recyclagecycli. Hoewel het recyclingproces energie kost, is het energiezuiniger dan het produceren van nieuw metaal. In kerstpakketten zien we vaak aluminium blikjes of metalen deksels. Deze metalen materialen mogen apart worden ingeleverd, zodat ze optimaal gerecycled kunnen worden.
Hoe te scheiden?
Nu we weten welke afvalstromen er voornamelijk vrijkomen bij kerstpakketten, is het belangrijk om deze op de juiste wijze in te zamelen. Het Zero Waste-principe richt zich op het vermijden en voorkomen van afval, terwijl het de waarde van grondstoffen behoudt.
Hoewel recycling op zichzelf geen onderdeel is van het Zero Waste- principe, blijft het voor materialen die al in omloop zijn, zoals het afval van kerstpakketten van dit jaar, een waardevolle stap. Het zorgt ervoor dat waardevolle grondstoffen zoveel mogelijk worden teruggewonnen en niet verloren gaan. Het is een manier om bestaande materialen in de keten te houden en ervoor te zorgen dat grondstoffen niet als afval eindigen.
Hieronder vindt u richtlijnen per materiaal, zodat u deze informatie eenvoudig met uw werknemers kunt delen:
Plastic
In kerstpakketten wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende soorten plastic. Transparante verpakkingen kunnen het beste schoon en leeg in de PMD-bak, terwijl complexere verpakkingen, zoals chipszakken en folies, meestal bij het restafval horen vanwege hun samenstelling.
Papier en karton
Papier en karton zijn ook veelgebruikte materialen in kerstpakketten. Schone kartonnen doosjes en papieren zakken kunnen direct bij het oud papier. Het is belangrijk dat deze verpakkingen vrij zijn van vervuiling, zoals voedselresten of vetvlekken, omdat dit het recyclingproces kan verstoren. Sterk vervuilde verpakkingen mogen bij het restafval. Bij het scheiden van papier en karton is het belangrijk om zoveel mogelijk niet-papieren elementen, zoals tape. Dit mag vervolgens bij het restafval, omdat het meestal bestaat uit niet-recyclebare materialen zoals kunststof of versterkte lijm.
Glas
Glas is een ander veelgebruikt materiaal in kerstpakketten, bijvoorbeeld voor wijnflessen of potten met jam. Lege glazen verpakkingen kunnen in de glasbak. Het is niet nodig om deze helemaal schoon te maken, zolang ze leeg zijn. Wel is het belangrijk om metalen deksel te verwijderen; deze horen bij het PMD-afval. Sommige glazen items, zoals decoratieve glazen verpakkingen met verf of coating, zijn niet recyclebaar en moeten bij het restafval.
Metaal, zoals aluminium en blik
Dit materiaal komt vaak voor in de vorm van blikjes en metalen deksels. Deze verpakkingen kunnen, na het kort afspoelen om eventuele resten te verwijderen, in de PMD-bak.
Versieringen
Versieringen zoals lintjes en glitters zorgen vaak voor verwarring bij het scheiden van afval. Hieronder vindt u enkele praktische tips:
- Lintjes worden vaak gemaakt van kunststof en horen bij het restafval. Ze zijn niet recyclebaar via de papierbak, omdat ze vaak gemaakt zijn van kunststof zoals polyester, nylon of andere synthetische materialen. Een andere optie is het bewaren en hergebruiken van de lintjes voor toekomstige cadeaus of creatieve projecten.
- Glitters zijn vaak gemaakt van microplastics of metaalachtige folie en kunnen niet worden gerecycled. Daarom horen cadeaus of verpakkingen met glitters bij het restafval.
Zero Waste kerstpakketten
Als u de weg naar zero waste wilt volgen, zijn er tal van mogelijkheden om kerstpakketten duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingsmateriaal dat volledig composteerbaar is, door biologisch afbreekbare folies of papieren zakken. Ook kunnen bedrijven kiezen voor verpakkingsvrije cadeaus, waarbij producten direct in een herbruikbare verpakking worden gepresenteerd, zoals een glazen pot of metalen blik. Zo draagt elk kerstpakket bij aan minder afval.
Kerstpakketten bij Milgro
Ook bij Milgro geven we een duurzame twist aan de kerstpakketten voor onze werknemers. Hierbij heeft men de keuze uit producten, afkomstig van duurzame ondernemers uit de regio Rotterdam, de plaats waar het Nederlandse kantoor van Milgro is gevestigd. Zo zorgen we ervoor dat de pakketten niet alleen aansluiten bij persoonlijke voorkeuren, maar ook bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk. Geen behoefte aan een pakket? Dan kan de waarde van het pakket worden geschonken aan het goede doel.
Zero Waste startpakket
Wilt u nog een stap maken? Betrek uw medewerkers. Het kerstpakket is misschien maar een kleine speler, maar het weerspiegelt een groter geheel. Als uw organisatie op weg wil naar zero waste, is het belangrijk om overal binnen uw organisatie rekening te houden, ook het kerstpakket.
Gaan jullie samen voor 0% afval?
Door alle afvalstromen binnen uw organisatie te doorlopen en te kijken naar de beste scheidingsmogelijkheden, zet u stappen richting Zero Waste. Zo voorkomen we dat materialen onnodig bij het restafval terecht komen.
Om hierbij te helpen biedt Milgro een startpakket vol met tools. U vindt er een uitgebreid stappenplan, een praktische gids, een meettemplate en handige communicatietools. Gaan jullie samen voor 0% afval?
Op de hoogte blijven
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.