📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Op weg naar zero waste. Wat doen met kauwgom?
Op weg naar zero waste. Wat doen met kauwgom?

Author

Milgro

Date

8 juli 2024

Reading time

2 minutes

Op weg naar zero waste. Wat doen met kauwgom?

Welke afvalstromen belanden standaard, terecht of onterecht bij het restafval? In deze serie zetten we items zoals fruitnetjes, wet wipes of roerstaafjes stuk voor stuk op een podium om samen te ontdekken of er oplossingen voor zijn. Deze week: kauwgom.

Geen restafval meer

Tijdens de Zero Waste Week hebben we afscheid genomen van de restafvalbak op kantoor. Dit zorgt direct voor minder restafval, omdat we beter nadenken over afvalscheiding. Maar het brengt ook uitdagingen aan het licht. Waar laat je items die normaal restafval zijn of die geen duidelijke bestemming hebben? Bij ons belanden die nu in een vitrine, wat ons stimuleert om samen naar oplossingen te zoeken.

Kauwgom

Vandaag bespreken we kauwgom. In een container vol met afval lijken de restjes kauwgom verwaarloosbaar. Toch schatte NL Schoon in 2020 de hoeveelheid verkochte kauwgom op ongeveer 3,5 miljoen kg. Daarvan blijft na gebruik, oftewel na het kauwen zo’n 35% x 3,5 miljoen kg = 1,2 miljoen kg residu over. Dit belandt of in de restafvalbak of soms zelfs op straat.

Gekauwde kauwgom zou gezien kunnen worden als etensrest. Waarom kan kauwgom dan eigenlijk niet bij organisch afval?

Kauwgom kan naast suiker onder andere gemaakt zijn van synthetische polymeren zoals polyethyleen en weekmakers. Deze componenten maken de kauwgom rekbaar en zacht. Kauwgom is dus eigenlijk een plastic product, de gom is gemaakt op basis van olie. Kauwgom verteert daarom ook lastig. Het blijft ongeveer 20 tot 25 jaar liggen. Dat is veel langer dan het gemiddelde organische afval en daardoor kan het niet mee in het verwerkingssysteem. Afvalverwerkingsbedrijven werken met een vaste procedure van een aantal weken, en die periode is niet lang genoeg voor kauwgom om te composteren.

Kauwgom kan dus niet bij het organisch afval. Wat kunnen we wel?

featured-image---kaugom

Oplossing 1: hergebruik voor schoenzolen

Het blijkt dat kauwgom zeer geschikt is als materiaal voor het produceren van een nieuw type rubber. Een samenwerking tussen een reclamebureau, het gespecialiseerde bedrijf Gum-Tec® en een Amsterdams modemerk resulteerde in de Gumshoe. De Gumshoe is een schoen waarvan de zool is gemaakt van uitgekauwde kauwgom van straat.

Oplossing 2: hergebruik voor skateboardwieltjes

Er zijn inspirerende initiatieven op het gebied van hergebruik van kauwgom in skateboardwieltjes. Twee studenten in Frankrijk hebben een imaginair project uitgewerkt met Mentos en Vans. Het idee is dat voorbijgangers hun kauwgom op een bord kunnen plakken. De uitgekauwde kauwgom zou worden ingezameld en in fabrieken gemengd en omgezet in skateboardwieltjes.

Oplossing 3: kies voor natuurlijke kauwgom

De bovengenoemde oplossingen gaan over verwerking en hergebruik van kauwgom, maar er zijn ook opties om de afvalstroom van kauwgom te vermijden. Er bestaan verschillende soorten kauwgom. Zo zijn er bedrijven, denk aan BenBits, die biologisch afbreekbare of natuurlijke kauwgom verkopen. Als basis wordt er bijvoorbeeld in plaats van plastic uit olie, een rubberachtig materiaal uit een daarvoor geschikte bomen gehaald. Het idee is dat dit soort kauwgom wel bij organisch afval gescheiden kan worden.

Oplossing 4: andere inkoop

Een alternatief advies voor het voorkomen van afval is om kauwgom simpelweg te vervangen door pepermunt. Het is ook verfrissend en kan volledig worden opgegeten.

Oplossing 5: we horen het graag

Heeft u ideeën of een oplossing om deze afvalstroom te vermijden of duurzaam te verwerken? Laat het ons weten. Maak een vrijblijvende afspraak of stuur ons een mail met uw idee of innovatie.