Industry 4.0, we zitten er volop in. In onze recente geschiedenis kennen we vier grote revoluties. De stoommachine ontketende de eerste revolutie. De tweede revolutie kenmerkte zich door versnelling, dankzij de intrede van elektriciteit en staal. De derde revolutie kwam met de digitalisering. Inmiddels bevinden we ons volop in de vierde revolutie.
Deze smart revolutie noemen we ook wel Industry 4.0. We zijn allemaal op zoek naar zoveel mogelijk automatisering en slimme technologie. En dat merken we steeds vaker in het dagelijks leven. Zo vormen Artificial Intelligence (AI), robotisering en het Internet of Things (IoT) belangrijke onderdelen van onze samenleving en deze smart revolutie.
Fysieke objecten, apparaten en systemen worden steeds slimmer, doordat ze via internet met elkaar in verbinding staan. Met doorlopende communicatie wordt veel data verzameld, wat belangrijke inzichten geeft in allerlei processen. Deze innovaties kunnen ook helpen om de logistieke sector zo efficiënt mogelijk in te richten.
Industry 4.0 en logistiek
Slimme supply chains, slimme voertuigen, ERP-systemen: in de logistieke sector is slimme technologie inmiddels onmisbaar. Productie, voorraadbeheer, transport, verkoop, personeel: we willen zoveel mogelijk inzicht in iedere stap van de keten.
Slimme data geven bedrijven een nieuwe mate van controle. De inzet van deze innovaties is gericht op het zo efficiënt mogelijk inrichten van het bedrijfsproces en besparen van arbeidstijd.
In de logistiek worden diverse smart-technologieën ingezet, denk aan:
- Big data en AI analytics: kunstmatige intelligentie wordt toegepast op verzamelde data om inzicht te verkrijgen in bepaalde onderdelen van de supply chain. Hoe kan slimme data bijvoorbeeld helpen bij een efficiënte planning?
- Augmented reality: met AR-systemen worden ingewikkelde processen gevisualiseerd. Zo kan er gezocht worden naar effectieve oplossingen. Maar augmented reality wordt bijvoorbeeld ook ingezet bij trainingen van assemblage of service. Deze efficiëntere training leidt tot een hogere kwaliteit en meer veiligheid. Ook wordt reparatietijd versneld dankzij de visualisatie van AR, waarmee stilstand van het systeem verkort wordt.
- Autonome robots: de inzet van robots bij zware of risicovolle werkzaamheden bevordert de doorstroom van processen. Denk bijvoorbeeld aan drones die de voorraad in een magazijn scannen. Maar ook aan de inzet van robots bij het sorteren van afvalstromen.
- Autonomous driving: zelfrijdende voertuigen vormen een interessante ontwikkeling in de krappe arbeidsmarkt. Met kunstmatige intelligentie wordt ook de verkeersveiligheid verbeterd.
Slimme innovaties met afval
Niet alleen in de logistieke sector, maar ook op het gebied van afvalverwerking biedt Industry 4.0 enorm veel kansen. Slimme innovaties bij afval vormen een belangrijk onderdeel van de grondstoffentransitie, waarin het draait om het behoud en hergebruik van grondstoffen. In een circulaire economie zijn slimme Industry 4.0 innovaties en afval dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. En daar kan iedere organisatie mee aan de slag.
Een aantal voorbeelden van slimme technologieën die ingezet kunnen worden bij afvalverwerking:
- Container tracking: met onze innovatieve container tracking meten wij de complete afvallogistiek van uw bedrijf door. De slimme data maakt optimalisatie van het afvalproces mogelijk. Zo besparen uw medewerkers tijd, die ze weer aan hun primaire taak kunnen besteden. Optimaal waste management reduceert ook uw directe en indirecte afvalkosten.
- Smart perscontainers: deze perscontainer is op afstand instelbaar. Ook geeft de container aan dat hij vol is en wanneer er reparaties nodig zijn.
- Automated Guided Vehicle (AGV): deze rondrijdende robots versnellen en verbeteren uw interne afvallogistiek.
- Smart checkers: deze voorkomen vervuiling van afvalstromen. Dankzij slimme technologie controleert de afvalcontainer of het gestorte afval tot de juiste stroom behoort. Zo wordt afkeuring van het afval door de verwerker voorkomen en wordt het scheidingspercentage van uw afval juist vergroot.
- Verbinding weegbrug afvalpartijen: met deze tools kunnen afvaltransporteurs automatisch afval wegen. Dankzij slimme koppelingen geeft deze data direct inzicht in de juiste financiële afhandeling.
- Data en analyse: de slimme analyse van data helpt bij het prognosticeren van afvalstromen. Zo kan een verwachte piekbelasting bijvoorbeeld aan slimme planning worden gekoppeld, om onnodige transportkosten te voorkomen.
Milgro, afval en Industry 4.0
Wat doet Milgro met slimme technologieën uit Industry 4.0? Wij innoveren continu en blijven up-to-date. Slimme data vormt de basis van onze dienstverlening. Met het leveren van intelligente data bieden we cruciale inzichten in afvalverwerking en grondstoffenstromen aan.
Milgro maakt het werken met prognoses en ecologische KPI’s op het gebied van afval mogelijk. Ook blijven we ons verder ontwikkelen in het digitaliseren van het afvalproces, met de inzet van slimme technologieën.
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn. of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.