📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Hoe krijgen we grip op voedselverspilling?
Hoe krijgen we grip op voedselverspilling?

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

Hoe krijgen we grip op voedselverspilling?

Jaarlijks wordt er naar schatting 153,5 miljoen ton voedsel verspild en dat is alleen nog maar in de Europese Unie. Milieu-NGO Feedback EU rapporteerde in september 2022 dat de EU meer voedsel verspilt dan invoert. Het is dus niet gek dat voedselverspilling een actueel thema is. 

We spreken van voedselverspilling wanneer voor menselijke consumptie bedoelde voeding niet wordt gebruikt. Het meest pijnlijke aan de verspilling van goed voedsel is dat er wereldwijd nog steeds 800 miljoen mensen onvoldoende eten hebben.

Daarnaast verspillen we naast etenswaren ook de daarvoor benodigde grondstoffen en hulpbronnen. Over waste gesproken. Deze verspilling kost Europese huishoudens en bedrijven niet alleen veel geld, maar draagt ook nog eens bij aan de uitstoot van Europese broeikasgassen. 

Europese wetgeving omtrent voedselverspilling

Daarom wordt op korte termijn een voorstel vanuit de Europese Commissie verwacht om voedselverspilling in de EU-lidstaten aan te pakken. Het Europese platform voor Voedselverlies en Voedselverspilling raadt aan om juridisch bindende doelstellingen in te voeren. Zo moet de verspilling in 2030 met de helft verlaagd zijn.

Aan de slag tegen voedselverspilling

Er wordt al hard gewerkt aan ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. We zetten een aantal oplossingen en innovaties op een rij. 

1. Materiaalkeuze verpakkingen: in theorie is veel verpakkingsmateriaal composteerbaar of recyclebaar, maar in de praktijk werkt dat helaas vaak anders. Verpakkingen belanden alsnog bij restafval of kunnen niet gerecycled worden doordat er etensresten achterblijven. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de daadwerkelijke impact van de totale levenscyclus van verpakkingen. Als er toch plastic wordt gebruikt, moet dat mono, transparant, recyclebaar en bio-based zijn.
2. Innovaties in materiaalkeuze: er wordt volop onderzocht hoe etenswaren op andere wijze verpakt kunnen worden. Denk aan verpakkingen met chitine of een speciale spray voor het vershouden van groente en fruit. 
3. Hersluitbare verpakkingen: het aanbrengen van sluitingen of plakstrips helpt in de houdbaarheid van voedsel.
4. Natural branding: deze lasertechniek maakt stickers en verpakkingen geheel overbodig en daarmee plasticvrij. 
5. Reuse: aan producenten de taak om te zorgen voor verpakkingen die daadwerkelijk goed herbruikbaar zijn. Neem hierbij wel mee dat verpakkingen een populair verzamelobject kunnen worden, zoals de Franse McDonalds nu ondervindt.
6. Refuse: consumenten zouden voedingsmiddelen los moeten kopen, in plaats van voorverpakte hoeveelheden. Denk aan de zak mandarijnen, waarvan uiteindelijk een aantal weggegooid moeten worden. Losse verkoop beperkt zo onnodige verspilling. 
7. Wetgeving: Frankrijk en Spanje nemen al maatregelen tegen de overvloed aan verpakkingsplastic, door plastic verpakkingen voor groente en fruit te verbieden.
8. Smart technieken: sensoren monitoren de productkwaliteit en houden voeding zo langer houdbaar. 

Grip op verspilling met Milgro

Milgro focust zich met het Grip op verspilling-programma op de beste oplossing tegen voedselverspilling voor haar opdrachtgevers. We hebben uitgebreide kennis over het terugdringen van verspilling en daarmee afval. Zo helpen we bedrijven een stap te zetten richting circulariteit. Meer weten? Neem contact op of volg ons op LinkedIn en Instagram.


Webinar over voedselverspilling in de Foodsector

Ben je werkzaam in de foodsector of heb je er specifieke interesse in hoe deze sector circulair te maken? En wil je hier meer over weten? Download onze whitepaper‘Op weg naar een circulaire foodsector’. Hier gaan we dieper in op zaken die nodig zijn om samen te komen tot een circulaire economie voor voedsel. Een economie waarin verspilling niet bestaat, agrifood-reststromen optimaal worden hergebruikt, en grondstoffen hun waarde behouden.