Wat produceert uw bedrijf precies aan afval? Door inzicht te krijgen in de hoeveelheid en de aard van het afval, bespaart u veel kosten én werkt u duurzamer. Met deze drie stappen kunt u zelf al praktisch aan de slag met het verminderen en scheiden van afval. Zo wordt uw bedrijf steeds duurzamer.
Zodra een bedrijf in kaart brengt wat het aan afval produceert en met dit inzicht het weet te verbeteren, gaat het slimmer om met waardevolle grondstoffen en het afval dat nog overblijft. Zo creëren we ecologische en economische winst. Inzicht verkrijgen we door te meten. Deze data levert een schat aan informatie waarmee we een slim afvalmanagementsysteem kunnen opzetten. Dat leidt tot minder afval, betere scheiding en minder afkeur van gescheiden afval. Kleine veranderingen op de werkvloer blijken al een groot verschil te maken voor de portemonnee en het milieu. We lichten een tipje van de sluier op met drie stappen voor meer grip op afval.
Inzicht in afvalstromen en slimme besparingen
Stap 1: Verkrijg inzicht in afvalstromen. Simpel gezegd: zoek uit wat er in de afvalbak terechtkomt en waar het vandaan komt. Dat inzicht brengt de kansen op het gebied van verspilling en ecologische prestaties helder in beeld. Milgro werkt met de LCA-methode om een completer beeld te krijgen van de CO2-emissies die gerelateerd zijn aan afval. We berekenen de CO2 niet alleen over het afval, maar kijken ook naar de hele levenscyclus ervan.
Milgro kijkt niet allen naar de meest hoogwaardige verwerking en de daadwerkelijke vermindering, maar ook naar efficiënt transport van afvalstoffen. Zo hebben we voor een opdrachtgever een efficiency-slag gemaakt in de retourlogistiek. We zien vaak dat vrachtwagens grondstoffen aanleveren bij het bedrijf en leeg weer terugrijden. Het volgende moment arriveren andere lege vrachtwagens om afval op te halen. Dat kan slimmer. Daarom hebben wij een pilot gedraaid met deze opdrachtgever om de lege vrachtwagens die vanuit de cityhubs terugrijden naar de regiohubs karton en folie mee te laten nemen. In de regiohubs worden deze stromen met een perstechniek gecomprimeerd en in vervoerbare blokken afgeleverd. Door het verminderen van transportbewegingen kan de opdrachtgever hiermee indirect twee ton aan CO2-emmissies besparen.
Minder afval produceren
Stap 2: Is het inzicht in afvalstromen helder? Dan gaan we naar de volgende stap: het verminderen van afval. Verspilling tegengaan is een belangrijk onderdeel van het afvalmanagementproces. Dat is voor elk bedrijf maatwerk. In onze webinar delen we best practices. Toch loont het om zelf al een eerste inventarisatie te maken. Hoe zit het met het snijafval? Worden grondstoffen scherp ingekocht? Kunt u andere verpakkingsmaterialen gebruiken? In het hele bedrijf zijn verbeteringen mogelijk.
Scheidingspercentage verhogen
Stap 3: Hoe meer afval gescheiden wordt, hoe groter de voordelen: het bespaart kosten en de ecologische prestaties worden beter. Maar hoe zorgen we voor een hoger scheidingspercentage en verlaging van de afkeur? Voor een bedrijf realiseerde Milgro verschillende gedragsveranderingen op de werkvloer. Komt er afval van een lopende band, dan zetten we de scheidingsbakken dichterbij en maken die groter. De bakken voor restafval worden kleiner en staan verder weg. We richten de werkvloer zo in dat het zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt voor de medewerkers om het goede te doen. Daarnaast verbeteren we de communicatie en verzorgen we trainingen. Dat resulteert, naast de eerder genoemde voordelen, ook in tevreden medewerkers.
Meer weten via ons webinar
Tijdens ons webinar 'Grip op Afval' duiken we dieper in de materie. Het webinar wordt gehouden op donderdag 29 juni om 11 uur.
Op de hoogte blijven?
Wij plaatsen regelmatig berichten over winstgevende duurzaamheid, de circulaire economie en de grondstoffen-transitie op onze sociale kanalen. Niets missen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor de nieuwsbrief.