📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan
Wat is de Green Deal Zorg?
Wat is de Green Deal Zorg?

Author

Milgro

Date

26 augustus 2024

Reading time

2 minutes

Wat is de Green Deal Zorg?

De zorgsector staat voor een grote transitie. De vraag naar zorg neemt toe door vergrijzing en bevolkingsgroei, en daarmee ook de druk op duurzaamheid. Zorginstellingen moeten voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Dit vraagt om een innovatieve aanpak om de milieubelasting te verminderen. De Green Deal Zorg speelt hierin een belangrijke rol. 

Historie van de Green Deal Zorg 

De Green Deal Zorg is ontstaan vanuit een bredere beweging naar duurzaamheid binnen verschillende sectoren. Dit initiatief kwam voort uit een samenwerking tussen de overheid, zorginstellingen en andere betrokken partijen. Het doel was om de zorgsector duurzamer te maken en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. 

De Green Deal Zorg maakt deel uit van het grotere geheel van de Green Deals van de Nederlandse overheid. Deze deals richten zich op verschillende sectoren zoals energie, mobiliteit en landbouw. De focus ligt op het stimuleren van duurzame innovaties en het verminderen van de ecologische voetafdruk. 

Doelen van de Green Deal Zorg 

De Green Deal Zorg heeft verschillende doelen die gericht zijn op het verduurzamen van de zorgsector. Deze doelen zijn vastgelegd in een tijdspad en moeten binnen een bepaalde periode worden behaald. De belangrijkste doelen zijn: 

  • Energiebesparing: zorginstellingen moeten hun energieverbruik verminderen en overstappen op duurzame energiebronnen.
  • Afvalreductie: het verminderen van de hoeveelheid afval die zorginstellingen produceren.
  • Circulaire economie: het hergebruiken van materialen en grondstoffen om afval te verminderen.
  • Duurzame inkoop: zorginstellingen moeten bij hun inkoopbeleid rekening houden met duurzaamheid.
  • Gezonde leefomgeving: het creëren van een gezonde en duurzame leefomgeving voor patiënten en medewerkers. 

Deze doelen zijn ambitieus en vragen om een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen. Zorginstellingen moeten samenwerken met leveranciers, patiënten en de overheid om deze doelen te bereiken. 

Tijdspad van de Green Deal Zorg 

Het tijdspad van de Green Deal Zorg is verdeeld in verschillende fases. Elke fase heeft specifieke doelen en mijlpalen die behaald moeten worden. Het tijdspad ziet er als volgt uit: 

  • Fase 1: in deze fase lag de focus op bewustwording creëren en het opstarten van duurzame initiatieven binnen zorginstellingen.
  • Fase 2: deze fase richtte zich op het implementeren van duurzame maatregelen en het monitoren van de voortgang.
  • Fase 3 (tot 2026): in deze fase moeten zorginstellingen de duurzame maatregelen verder optimaliseren en opschalen.
  • Fase 4 (2027-2030): de laatste fase richt zich op het behalen van de uiteindelijke doelen. Daarnaast wordt duurzaamheid verankerd in de zorgsector. 

Elke fase bouwt voort op de resultaten van de vorige fase. Dit zorgt voor een geleidelijke en duurzame transitie binnen de zorgsector. 

 

Belang van de Green Deal Zorg 

De Green Deal Zorg is van groot belang voor de toekomst van de zorgsector. Het helpt zorginstellingen om duurzamer te worden en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde leefomgeving voor patiënten en medewerkers. 

Duurzaam afvalmanagement speelt een cruciale rol in het behalen van de doelen van de Green Deal Zorg. Milgro biedt oplossingen die zorginstellingen helpen om hun afval te verminderen en grondstoffen te hergebruiken. Dit sluit naadloos aan bij de doelen van de Green Deal Zorg. 

Met de oplossingen van Milgro kunnen zorginstellingen: 

  • Hun afvalstromen in kaart brengen en analyseren.
  • Duurzame afvalverwerkingsmethoden implementeren.
  • Grondstoffen hergebruiken en circulair maken.
  • Kosten besparen door efficiënter afvalmanagement.
  • Voldoen aan de duurzaamheidseisen van de Green Deal Zorg. 
Green-deal-zorg

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe duurzaam afvalmanagement van Milgro aansluit bij de Green Deal Zorg? Boek dan een vrijblijvende online kennismakingsafspraak. Samen kunnen we de mogelijkheden bespreken en kijken hoe uw zorginstelling duurzamer kan worden. 

Boek online afspraak