📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | do 12 sept en on demand te bekijken

Meld u aan
Wat is GMP+?
Wat is GMP+?

Author

Milgro

Date

19 augustus 2024

Reading time

3 minutes

Wat is GMP+?

De foodsector staat bekend om zijn strikte regels en hoge eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Wetten en richtlijnen veranderen voortdurend en bedrijven moeten zich aanpassen om te blijven voldoen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het GMP+ certificaat. Dit artikel biedt een uitgebreide gids over GMP+, inclusief de betekenis, het belang, het behalen ervan en de wijze waarin het bijdraagt aan de circulaire economie. 

Wat is GMP+ 

GMP staat voor Good Manufacturing Practice, een internationaal erkend certificeringssysteem gericht op diervoederveiligheid. Het systeem werd in 1992 opgezet door de Nederlandse diervoederindustrie na enkele ernstige incidenten met besmet diervoer. GMP+ International is vandaag de dag een non-profitorganisatie met meer dan 19.000 gecertificeerde bedrijven in 90 landen. Het GMP+ certificaat biedt bedrijven in de foodsector de zekerheid dat hun productieprocessen voldoen aan strenge kwaliteitsnormen.

Hoewel het certificaat niet verplicht is, biedt het wel aanzienlijke voordelen. Een GMP+ gecertificeerd bedrijf kan namelijk geen diervoederstromen innemen, verhandelen of verkopen aan een niet-gecertificeerd bedrijf. Dit betekent dat GMP+ certificatie belangrijk is voor een sterke marktpositie. Maar bovenal is het systeem bedoeld om de gehele keten van diervoederproductie te monitoren, van grondstof tot eindproduct. 

gmp

GMP+ en organische reststromen

Op de ladder van Moerman staat de verwerking van organische reststromen tot diervoeder vrij hoog op de ladder. Niet alle organische stromen zijn geschikt voor de verwerking tot diervoeder en indien ze wel geschikt zijn, vallen ze onder strenge eisen. De mogelijkheden van het verwerken van organische reststromen tot diervoeder, zijn dus geregeld onder GMP+. 

Het certificaat is belangrijk voor allerlei bedrijven in de diervoedersector en voedselsector, zoals producenten, leveranciers, transporteurs, opslagbedrijven, verpakkingsproducenten en ander soortige dienstverleners. 

Waarom het een belangrijk certificaat is 

Het GMP+ certificaat biedt meerdere voordelen voor bedrijven in de foodsector: 

  • Verhoogde voederveiligheid: Door te voldoen aan GMP+ normen, minimaliseren bedrijven het risico op verontreiniging en andere voederveiligheidsissues.
  • Betere marktpositie: Een GMP+ certificaat toont aan dat een bedrijf voldoet aan internationale normen, wat kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen.
  • Compliance met regelgeving: GMP+ helpt bedrijven te voldoen aan nationale en internationale wetgeving.
  • Verhoogde efficiëntie: Het implementeren van GMP+ normen kan leiden tot verbeterde interne processen en betere valorisatie van stromen.

Bedrijven die GMP+ gecertificeerd zijn, kunnen zich onderscheiden op de markt, vertrouwen opbouwen bij klanten en voldoen aan de verwachtingen van stakeholders en regelgevende instanties. 

wetgeving-food-header---kopie-(3)

Hoe bedrijven het GMP+ certificaat kunnen halen 

Om het GMP+ certificaat te behalen, moeten bedrijven verschillende stappen volgen: 

  1. Voorbereiding: Het bedrijf moet eerst evalueren welke GMP+ norm van toepassing is op hun activiteiten en welke documenten en procedures nodig zijn.  
  2. Implementatie: Vervolgens moeten de kwaliteitsnormen en procedures daadwerkelijk worden geïmplementeerd in de dagelijkse bedrijfsvoering. 
  3. Interne audit: Een interne audit, die niet verplicht is, helpt om te controleren of alle processen en procedures in lijn zijn met de GMP+ eisen.
  4. Externe audit: Een erkende certificeringsinstantie voert een externe audit uit om te verifiëren dat het bedrijf voldoet aan alle GMP+ normen.
  5. Certificering: Als de externe audit succesvol is, ontvangt het bedrijf het GMP+ certificaat. 

Deze cyclus van voorbereiding, implementatie, interne en externe audit moet regelmatig worden herhaald om de certificering te behouden. 

Bijdrage aan de circulaire economie 

Het GMP+ certificaat speelt een belangrijke rol in de circulaire economie door reststromen en bijproducten beter te benutten. Volgens de ladder van Moerman kunnen bedrijven met GMP+ gecertificeerde processen reststromen omzetten in hoogwaardige diervoeding. Door het hergebruik van reststromen dragen bedrijven bij aan een duurzamer productiesysteem en een efficiëntere keten.

Het poortwachtersprotocol is een essentieel onderdeel van GMP+. Bedrijven die reststromen beheren, zoals Milgro, kunnen optreden als poortwachters voor andere bedrijven.

Het poortwachtersprotocol 

Het poortwachtersprotocol is een onderdeel van GMP+. Bedrijven die reststromen beheren, zoals Milgro, kunnen fungeren als poortwachters voor andere bedrijven, maar dit geldt uitsluitend in het specifieke geval van de verwerking van voormalige levensmiddelen. Dit betekent dat wij de kwaliteit en veiligheid van inkomende en uitgaande reststromen controleren en waarborgen dat deze voldoen aan de geldende GMP+ normen. Meestal treedt de beheerder van afval- of reststromen niet op als poortwachter. Milgro vormt hierop een uitzondering.

Voordelen van het poortwachtersprotocol 

  • Kwaliteitsborging: Het protocol helpt om de kwaliteit van grondstoffen en producten te waarborgen.
  • Efficiëntie: Bedrijven kunnen zich richten op hun kernactiviteiten, terwijl de poortwachter de naleving van GMP+ normen waarborgt.
  • Transparantie: Het protocol biedt een transparante manier om de veiligheid en kwaliteit van reststromen te monitoren. 

Door samen te werken met een poortwachter kunnen bedrijven beter inspelen op de eisen van de circulaire economie en hun duurzaamheidsdoelen realiseren. 

GMP-vierkant

Meer weten?

Wilt u meer weten over de voordelen die het poortwachtersprotocol op GMP+ van Milgro voor uw bedrijf heeft? Boek een vrijblijvende (online) kennismakingsafspraak. Dit biedt de kans om vragen te stellen, advies in te winnen en te ontdekken hoe onze kennis over GMP+ van dienst kan zijn voor uw organisatie.

Neem vrijblijvend contact op