📅

Webinar: Plastic verpakkingen | do 24 okt. om 11:00 uur

Registreer
Earth Overshoot Day en concrete stappen om de dag te verplaatsen
Earth Overshoot Day en concrete stappen om de dag te verplaatsen

Author

Milgro

Date

24 juli 2024

Reading time

2 minutes

Earth Overshoot Day en concrete stappen om de dag te verplaatsen

Over een week, op 1 augustus 2024, is het Earth Overshoot Day. We hebben op die dag verbruikt wat de wereld in een jaar kan hernieuwen. De resterende dagen van het jaar leven we ‘op krediet'. Samen staan we voor de uitdaging om Earth Overshoot Day weer richting 31 december te brengen. Dat zal niet in één handomdraai lukken, maar het is ook zeker niet onmogelijk om de koers weer die richting op te brengen. Hoe pakken we dat aan? We nemen u stap voor stap mee.  

Earth Overshoot Day 2024 

In 1986 viel Earth Overshoot Day nog op 31 december, maar in het jaar 2000 was het op 1 november. Sindsdien is de dag waarop we meer van de aarde gebruiken dan zij kan vernieuwen steeds eerder in het jaar komen te liggen. De afgelopen vijf jaar lag de datum rond eind juli en begin augustus. Het coronajaar 2020 was een uitzondering, toen viel de dag ongeveer 3 weken later, op 22 augustus. Vandaag is het Earth Overshoot Day 2024. Het is 1 augustus en de dag valt daarmee een dag eerder dan vorig jaar.  

Specifiek voor Nederland viel de Overshoot Day dit jaar op 1 april. In België zelfs op 23 maart. In een eerder blog gaan we in op Dutch Overshoot Day en hoe verschillende landen zich tot elkaar verhouden:

 

Een flinke opsomming aan data. De belangrijkste boodschap is dat we wereldwijd op dit moment te veel van de aarde gebruiken, meer dan de aarde in een jaar kan hernieuwen. Om de naam van de dag te vertalen: we schieten door. We putten de aarde uit en dat brengt ernstige consequenties met zich mee. Zo naderen we gevaarlijke kantelpunten (tipping points) in het klimaat- en ecosysteem, waaruit herstel moeilijk of zelfs onmogelijk is. 

Earth Overshoot Day = (Earth’s Biocapacity / Humanity’s Ecological Footprint) x 366

Uit deze formule is een logische conclusie te trekken. De biocapaciteit van de aarde kunnen we niet zozeer beïnvloeden, dus de ecologische voetafdruk van de mensheid moet omlaag voor een balans. 

Van Earth Overshoot Day naar actie

Tot nu toe hebben informatie gegeven over de datum van Earth Overshoot Day door de jaren heen. En we hebben de consequenties van het huidig wereldwijd verbruik van de aarde besproken. Deze boodschap kan overweldigend zijn. Maar door de realiteit scherp te hebben, kunnen we overgaan naar actie.  

Aan de slag met Earth Overshoot Day

Hoe kunt u met deze opdracht aan de slag? Er leiden verschillende wegen naar Rome. Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat de grootste stappen bij bedrijven worden gemaakt met beter scheiden en uiteindelijk naar zero waste. We helpen veel bedrijven hiermee, en kunnen ook u hier mee helpen. Het is een goede eerste stap om met elkaar invloed uit te oefenen om de datum van Earth Overshoot Day terug te dringen. 

De opdracht van Earth Overshoot Day: mínder dan één aarde verbruiken voor herstel

Om de aarde te laten herstellen van de schade die de afgelopen decennia is aangericht, moet Earth Overshoot Day eigenlijk helemaal van de kalender afvliegen. En pas na 31 december plaatsvinden. Onze missie is om mínder dan de bronnen die de aarde in een jaar kan vernieuwen te verbruiken. Zo gunnen we de aarde herstel. Doet u mee?

mockup-Movethedate

Meer weten?

Hoe verschuiven we de datum waarop we de aarde voor dat jaar hebben opgebruikt? Dat begint met het streven naar een wereld zonder afval: Zero Waste. Met dit handige stappenplan helpen we u graag op weg.

#movethedate