Jarenlang werd mijn sector, die we voor het gemak duurzaamheidsland noemen, gedomineerd door een bepaald slag professional. Een idealistische verbinder, die overal kansen ziet en vooral vóóruit wil: actie! Hier schaar ik mezelf ook onder.
Maar dat verandert.
Met de komst van steeds meer wet- en regelgeving, met de CSRD als stralend middelpunt en voor sommigen een molensteen tegelijk, lijkt ook de ‘data-driven deskundige’ ons duurzaamheidsdomein te betreden. Het is het type blauw, volgens de bekende DISC-methodiek. Analytisch, gestructureerd en behoudend. Zo’n gemêleerde nieuwe samenstelling is natuurlijk een goede zaak, al merk ik dat we elkaars taal nog moeten leren spreken.
Een stroom aan CSRD-evenementen
Een eerste bewijs van bovenstaande observatie is mijn tijdlijn op LinkedIn. Hier wordt een haast oneindige berichtenstroom aan CSRD-evenementen op aangekondigd. Want, nieuwe wetgeving komt eraan, maar hoe implementeer je die op een juiste manier? Hoe krijg je alle duurzaamheidsdata op orde? En hoe zorg je ervoor dat je als onderneming compliant bent?
Er is duidelijk kennisbehoefte bij ondernemingen, en een nieuwe bedrijfstak is aan het ontstaan die hier gretig gehoor aan geeft. Nieuwe divisies van accountantskantoren zijn opgetuigd, zelfstandige duurzaamheidsadviesbureaus opgericht. Deze worden bemenst door hoofzakelijk het blauwe type professional, die eerst wil meten, voor het echt zeker te weten.
Als Milgro doen wij ook een duit in het zakje op evenementen door onze kennis te delen over de naderende rapportageverplichting. Wij zijn aan de ene kant idealistisch; we streven naar een wereld zonder afval. Aan de andere kant kleuren we blauw, want we willen haarfijn de aard en de omvang van iedere afvalstroom weten, daar hebben we onze digitale dashboards voor, als basis voor duurzaam grondstoffenbeheer.
Samensmelting van type persoonlijkheden in de vergaderzaal
Het tweede bewijs vind ik in de vergaderzalen van ondernemingen, waarin we samen met onze opdrachtgevers aan de slag gaan met de implementatie van de CSRD. Hier presenteren blauwe professionals complexe Excelsheets met ESRS-vereisten, projectverantwoordelijken, taken, bewijsmateriaal en bronnen. Het idealistische slag duurzaamheidsprofessional aan tafel probeert deze nieuwe taal te doorgronden, maar hoor je ook denken: wat een boel werk. Hoeveel menskracht kost dit wel niet? En kunnen we die niet beter besteden aan de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid van de onderneming.
Het is een proces waar ieder verslaggeving plichtig bedrijf doorheen moet. Je moet leren hoe je rapporteren moet. Dat kun je ook als kans zien. Het kost een paar jaar, en misschien net te veel menskracht dan wenselijk. Bedrijven die al vergevorderd zijn met een duurzaamheidsbeleid hebben het gemakkelijker, simpelweg doordat de data die de CSRD vraagt al beschikbaar zijn.
Duurzaamheidsland is een diverse mix aan professionals aan het worden, en dat komt uiteindelijk de verduurzaming van het bedrijfsleven ten goede, mits in de goede balans. Blauwe mensen leren de idealist om meer gestructureerd te werken, gericht op impact. Andersom moeten we ons - ik voel me nog steeds onderdeel van deze groep - niet te diep in de details en processen laten zuigen en het belang blijven benadrukken van duurzame en impactvolle acties, waarvoor de CSRD perfecte aanknopingspunten biedt, gezien het dubbele materialiteitsprincipe.
Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat duurzaamheid sterker verankerd zal worden in de strategie van de CSRD-plichtige bedrijven die nu door deze groeipijnen heen moeten. Hiermee verwerft de duurzaamheidsagenda en de professional die deze doelen vertegenwoordigt een volwassen positie in de organisatie. En dat is grote winst.
Welkom!
Dus hierbij een warm welkom aan de nieuwe blauwe collega’s in duurzaamheidsland. Fijn dat jullie er zijn en bijdragen aan diversiteit en effectiviteit. Laten we elkaar aanvullen en sta me toe je zo af toe uit te dagen. Want we hoeven niet alle details te doorgronden en weten vaak echt wel genoeg om tot actie over te gaan. Juist actie levert nieuwe data en inzichten op. En laten we, nu we collega’s zijn, afspreken dat we ieder tastbaar succes gaan vieren. Want een aanstekelijk feestje is misschien wel een van de meest impactvolle strategieën voor verandering.