📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
CSRD-rapportageverplichting komt dichterbij: waar staan bedrijven in hun voorbereiding
CSRD-rapportageverplichting komt dichterbij: waar staan bedrijven in hun voorbereiding

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

CSRD-rapportageverplichting komt dichterbij: waar staan bedrijven in hun voorbereiding

De invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) zorgt voor grote veranderingen in duurzaamheidsrapportage voor veel bedrijven. In deze blog laten we zien in hoeverre bedrijven al voorbereid zijn op de nieuwe eisen, aangezien de eerste rapportages vaak maanden van voorbereiding vragen.  

De eerste deadline in zicht

De eerste deadline voor de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een omzet van meer dan 40 miljoen euro of een balanstotaal van 20 miljoen euro komt dichterbij. Dit betekent dat bedrijven binnenkort moeten rapporteren hoe zij omgaan met thema’s zoals klimaatverandering, mensenrechten en duurzaam bedrijfsbeheer. Voor deze bedrijven betekent dit dat de deadline van de eerste oplevering in 2025 al plaats zal vinden. Voor andere bedrijven houdt het in dat ze vanaf januari 2025 moeten starten met het bijhouden van de duurzaamheidsverslagen.  

Wat is de huidige status?

Bedrijven die in 2025 de rapportage moeten indienen, kennen een hoog niveau van bewustzijn van de CSRD. Dit zijn grote, EU-beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars. Zij rapporteren over 2024 volgens de CSRD-richtlijn, wat betekent dat zij per 1 januari al in de startblokken moesten staan. 75% procent van deze grote bedrijven hebben de ESG-doestellingen inmiddels opgenomen in de evaluatiesystemen van hun topmanagement, wat een belangrijke stap is in het afstemmen van de bedrijfsstrategieën op duurzaamheidsdoelen.  

Vanaf 2026 geldt de CSRD-richtlijn ook voor beursgenoteerde MKB (KMO), waarbij de rapportage betrekking heeft over het jaar 2025. Zij dienen hier dus per 1 januari komend jaar te starten met het inzichtelijk maken van de thema’s waarover de CSRD geldt. MKB (KMO) bedrijven die niet beursgenoteerd zijn, zijn naar waarschijnlijkheid het jaar daarna aan de beurt. Vorige winter publiceerde ABN AMBRO een prognose van de CSRD, waaruit bleek dat twee derde van de MKB’S (KMO’S) nog niet wist wat de CSRD inhield. 

Waarom moeten bedrijven aan de slag?

De CSRD heeft als doel de transparantie te verbeteren, zodat investeerders, klanten en andere belanghebbenden, inzicht krijgen in de duurzaamheid van een bedrijf. Ook voor MKB’S (KMO) die niet plichtig zijn, biedt het wel degelijk relevantie. Grote bedrijven die namelijk al onder de CSRD vallen, moeten rapporteren over de duurzaamheidsprestaties van hun hele waardeketen, inclusief hun leveranciers. Dit betekent dat midden- en kleinbedrijven die aan deze bedrijven leveren, indirect te maken kunnen krijgen met de CSRD. Grote bedrijven kunnen hen in dit geval vragen om informatie over hun duurzaamheidsbeleid, zodat zij aan hun eigen rapportageverplichting kunnen voldoen.  

Daarnaast groeit er een toenemende prioriteit op duurzaamheid van investeerders. Voorbereiding van de CSRD kan een goede stap zijn in de richting naar transparante duurzame ondernemingen. Dit is in die zin aantrekkelijk voor klanten en investeerders, wat tot concurrentievoordeel binnen de sector kan leiden.  

Omdat de CSRD een EU-wet is, worden boetes door de lidstaten vastgesteld. Frankrijk heeft bijvoorbeeld een boete van maximaal €81.400 en een gevangenisstraf tot vijf jaar aangekondigd voor bedrijfsleiders die niet voldoen aan de voorschriften.  

Is er een verschil in Nederland en België?

In Nederland is de bereidheid om te voldoen aan de CSRD hoog. Maar liefst 75% van de Nederlandse bedrijven verwacht op tijd klaar te zijn om volgens de nieuwe richtlijn te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Een percentage dat beduidend hoger ligt dan het Europese gemiddelde van 63%.  

Hoewel maar één vijfde van de Belgische bedrijven momenteel verplicht is om volgens de CSRD te rapporteren, is twee derde al bezig om zich voor te bereiden op de richtlijn. Dit wordt onder meer aangestuurd door externe druk: 43% van de bedrijven krijgt al vragen van klanten en leveranciers over hun duurzaamheidsprestaties in lijn met de CSRD  

Op het gebied van afvalregistratie loopt België, en met name Vlaanderen, voorop. Het Vlaamse systeem, MATIS, legt bedrijven een gedetailleerde verplichting op om afvalstromen te registreren Dit systeem is robuuster dan het Nederlandse systeem MIS, dat minder gedetailleerd is.  

Meer weten?  

Bent u op zoek naar meer informatie of ondersteuning bij de integratie van de CSRD-richtlijn? Download onze gratis startkit of stappenplan zodat u zorgeloos aan de slag kunt. Daarnaast organiseren we regelmatig webinars, waarin we efficiënt navigeren door de CSRD-tijdslijn, zodat u direct aan de slag kunt met praktische tools.   
 

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom CSRD? We publiceren regelmatig nieuwe blogs over de richtlijn. Volg ons op LinkedIn of schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd.