📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
CSRD- rapportageverplichting: Hoe kan Milgro uw bedrijf hierbij helpen?
CSRD- rapportageverplichting: Hoe kan Milgro uw bedrijf hierbij helpen?

Auteur

Milgro

Datum

9 oktober 2024

Leestijd

4 minutes

CSRD- rapportageverplichting: Hoe kan Milgro uw bedrijf hierbij helpen?

De eerste deadline voor de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een omzet van meer dan 40 miljoen euro of een balanstotaal van 20 miljoen euro komt dichterbij. Beursgenoteerde MKB’S (KMO’S) zullen in januari 2025 moeten starten met het inzichtelijk maken van de thema’s die onder de CSRD vallen, voor de deadline in 2026. Naar waarschijnlijkheid bent u dan ook in volle gang om voorbereidingen te treffen, of staat u op het punt om de uitdaging aan de gaan. 

Bij Milgro begrijpen we dat de wetgeving complex is en het rapporteren hiervan veel tijd vergt. In deze blog vertellen we hoe Milgro uw bedrijf hierin kan ontzorgen.  

Hoe helpt Milgro u met CSRD?  

Milgro ontzorgt uw bedrijf bij de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) door volledig inzicht te geven in uw afvalbeheer. Van het in kaart brengen van kosten tot het optimaliseren van uw afvalbeleid: met Milgro heeft u duidelijke cijfers, heldere doelstellingen, concrete acties en een dashboard voor monitoring. Dit maakt het voor u eenvoudig om alle benodigde rapportagegegevens voor de CSRD op te stellen. Bovendien blijft u via Milgro verbonden met innovatieve trajecten die uw duurzaamheidsdoelen ondersteunen. 

Bent u geen klant? Dan helpen we uw organisatie graag op weg in de aanloop naar de CSRD, met onderstaande gratis online tools en trainingen.  

  • In de startkit vindt u een handleiding, een overzichtelijk spreadsheet die u o.a. door de punten van uw materialiteitsanalyse leidt.
  • CSRD vraagt veel van bedrijven. Met het stappenplan zorgt ervoor dat u niets over het hoofd ziet.
  • In de handige infographic vindt u alle termen omtrent de CSRD en de European Deal in een handig overzicht.  
  • Regelmatig organiseren we een webinar ‘’CSRD: Hoe starten?’’ waarin we u efficiënt navigeren door de CSRD-richtlijn. Komt de datum u niet uit? Dan is deze webinar ook altijd on-demand beschikbaar. 

Hoe weet u of u over afval moet rapporteren?  

Een dubbele materialiteitsanalyse helpt bij het bepalen of u over het afval van uw bedrijf moet rapporteren binnen de CSRD. Hierbij wordt zowel de impact van afval op het milieu, als de verwachting van stakeholders meegenomen. Als afval een significante rol speelt binnen uw bedrijfsvoering of milieu-impact, zal de analyse dit uitwijzen en weet u of uw afvalbeheer een verplicht rapportageonderwerp is onder de CSRD.  

De dubbele materialiteitsanalyse wordt uitgewerkt aan de hand van de volgende duurzaamheidsfactoren: ESG (Milieu, Sociaal en Governance) en vormt de eerste stap in de voorbereiding op de CSRD. Deze kunt u vinden in onze startkit. Meer weten? In onze webinar delen we hier ook meer informatie over.  

Welke afvalcijfers moet u rapporteren?  

De rapportage over afval binnen de CSRD is te vinden in hoofdstuk E5: Resource Use & Circular Economy, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen Product Design en Waste Treatment. De cijfers binnen de rapportage, omvatten zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens. We nemen u onderstaand mee in hetgeen wat hier van belang is.   

Kwantitatief 

  • Een overzicht van alle afvalstromen, met een opsplitsing tussen gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval.
  • Gegevens over verwijdering (storten, verbranden) en nuttige toepassingen (recycling, hergebruik). 

Kwalitatief

  • Risico-inventarisatie en beleidstransitieplan gericht op hernieuwbare materialen.
  • KPI'S en doelen voor afvalbeheer en afvalreductie binnen de keten. 

Aanvullend zal er moeten worden gerapporteerd over afvalscheiding, recyclingpercentages en de impact op de waardeketen. Ook is het belangrijk om de voortgang van uw afvalbeleid periodiek te rapporteren, inclusief concrete doelstellingen en maatregelen voor afvalreductie. We zetten het volgende op een rij: 

  • Afvalscheiding en recycling: Bedrijven moeten inzicht geven in hoeveel afval gescheiden en gerecycled wordt, zowel intern als extern bij verwerkers.
  • Impact op de waardeketen: Dit omvat de rapportage over de hoe het afvalbeleid de hele keten beïnvloedt, inclusief samenwerking met leveranciers en klanten om afval te verminderen.
  • Voorgangsrapportage: Er moet regelmatig worden gerapporteerd over de vooruitgang van het afvalbeleid, inclusief KPI’S en doelstellingen. 

Waar vindt u het CSRD-Rapport van Milgro?  

Het CSRD-rapport van Milgro is te vinden in het klantenportaal onder ‘’rapportages’’. Bent u nog geen klant? Probeer het 7 dagen en ontdek de voordelen.  

Hoe komen Milgro’s afvalcijfers tot stand/ wat is het dataproces?  

Milgro’s afvalcijfers worden opgesteld door het combineren van verschillende afvalstromen: 

  1. Inkoopinformatie: Dit bevat de gegevens van afvalstromen, verrijkt met inkoopinformatie. 
  2. Marktkennis: Informatie uit de sector van afvalverwerkingsmethoden, wetgeving en markttrends. 
  3. Afspraken met ontvangers: Gegevens van afspraken met onze afvalpartners over hoe en waar afval wordt verwerkt. 

Deze data wordt verwerkt en geanalyseerd om een duidelijk en betrouwbaar overzicht van afvalstromen te bieden, dat inzichtelijk wordt gemaakt via ons dashboard.  

Wat moet u zelf doen?  

Bij de CSRD-rapportage, met name in hoofdstuk E5, ligt de focus op de inflow en outflow van afval en andere stromen. Milgro biedt ondersteuning bij het afvalbeheer, zoals het uitvoeren van analyses en is een strategische partner. We bieden inzichten en oplossingen, maar uiteindelijk zorgt u er als organisatie voor dat het beleid klopt binnen de brede rapportageverplichtingen.  

Wat vinden onze relaties 

Meerdere relaties hebben zeer positieve ervaringen met de rapporten die zij via Milgro ontvangen, binnen het kader van de CSRD. Er wordt aangegeven dat de rapportage een enorme tijdsbesparing oplevert en voldoende is om de vereiste van de rapportageverplichtingen te vervullen. Een relatie gaf specifiek aan dat de inzichten van Milgro hielpen om efficiënt door het CSRD-proces te komen.  

Helpt Milgro enkel op thema CE (ESRS E5) of ook op andere onderwerpen als klimaat (E1) en water (E4?) 

Milgro ondersteunt momenteel vooral op het thema Circulaire Economie (ESRS E5), waar we ons verder ontwikkelen met rapportages om ook andere thema’s, zoals klimaat (E1) en water (E4) te dekken. We werken aan het in kaart brengen van Scope 3-emissies en de impact van afval in bredere duurzaamheidscontexten. Hierdoor kunnen we circulaire stappen door vertalen naar andere gebieden. We hebben nu al de mogelijkheid om een hotspot-analyse uit te voeren op verschillende duurzaamheidsindicatoren binnen de keten. 

Zijn er andere tools die u kan inzetten om de impact en risico’s van materiaalgebruik duidelijk te maken? 

Zeker. Naast een hotspot-analyse is een LCA (Levenscyclusanalyse) een waardevolle tool om de impact en risico’s van materiaalgebruik te begrijpen. Een LCA meet de milieu-impact van een product in al zijn levensfasen, van grondwinning tot afvalverwerking. Bij Milgro gebruiken we gevalideerde LCA-data om impact te berekenen, niet alleen voor afvalstromen, maar ook voor bredere ecologische thema’s zoals CO2-uitstoot en waterverbruik. Dit helpt bij het rapporteren onder de CSRD en ondersteunt bij duurzaamheidsdoelstellingen en grondstoftransitie van organisaties. 

Het sturen van circulariteit  

Milgro ondersteunt bedrijven in het sturen op circulariteit door middel van een dashboard met diverse mogelijkheden. Een belangrijke indicator is het scheidingspercentage, dat laat zien hoeveel afval effectief gescheiden wordt voor recycling of hergebruik. Ook biedt het dashboard inzicht in de R-ladder (reduceren, hergebruiken, recyclen) en verwerkingsmethoden. Het kijkt naar het recovery potentieel en de daadwerkelijke recyclingprestaties. Dit helpt bedrijven om hun circulaire doelstellingen te behalenen duurzaamheid binnen hun processen te bevorderen.  

Meer weten? 

Wilt u zelf ervaren hoe de CSRD uw organisatie kan helpen? Probeer           nu onze 7-daagse trial en ontdek de voordelen. 

Meer weten over hoe Milgro uw bedrijf kan ondersteunen? Boek een vrijblijvende demo of vraag uw contactpersoon naar de datum van het eerstvolgende klant webinar over ons portaal en dashboard. 

Op de hoogte blijven

Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.