De nieuwe Europese verordening, de Critical Raw Material Act, moet ervoor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van zeldzame grondstoffen zoals aardmetalen die nodig zijn voor de energietransitie. Want, zo gaf eurocommissaris voor Industrie Thierry Breton op de Europese nieuwssite Politico aan: “We moeten niet de ene afhankelijkheid vervangen door de andere.” Wat houdt deze nieuwe verordening precies in? En hoe krijgt uw organisatie hiermee te maken?
Een zonnepaneel, een accu voor een elektrische auto, een grote windturbine, een installatie voor geothermie; het zijn stuk voor stuk voorbeelden van technieken die nodig zijn voor de energietransitie. Én technieken die worden vervaardigd uit zeldzame en moeilijk te winnen materialen, zoals aardmetalen. Precies daar zit de paradox waar de eurocommissaris op doelt. In onze transitie richting onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen moeten we uitkijken niet weer een nieuwe afhankelijkheid te creëren, namelijk de afhankelijkheid van die schaarse grondstoffen.
Critical Raw Material Act: voor duurzame waardeketens voor kritieke materialen binnen Europa
De voorgestelde Europese verordening, de Critical Raw Material Act, moet hier een stokje voor steken. De verordening is ervoor bedoeld om sterke, veerkrachtige en duurzame waardeketens voor kritieke materialen binnen Europa op te zetten, zodat we niet al onze batterijen uit China hoeven te halen of kobalt of lithium uit de mijnen in Congo. Zo wordt geopolitieke afhankelijkheid teruggedrongen en beter gelet op onwenselijke arbeidsomstandigheden of schending van mensenrechten.
Regels voor de oorsprong en recycling van kritieke materialen
De Critical Raw Material Act gaat uit van een geactualiseerde lijst met wat er voor Europa precies onder die ‘Critical Raw Materials’ wordt verstaan. En definieert strategische grondstoffen die nodig zijn voor duurzame technologieën. Verder worden regels opgesteld voor het gebruik van kritieke materialen. Zo mag bijvoorbeeld niet meer dan 65% van het verbruik van deze grondstoffen in Europa van buiten Europa komen. En moet een bepaald minimum van het gebruik worden verwerkt of gerecycled.
Kennisontwikkeling bevordert circulaire economie
Om dit alles te bevorderen, wordt geïnvesteerd in onderzoek, innovatie en vaardigheden. De oprichting van de Raw Materials Academy kan helpen de nieuwe verordening goed toe te passen en methodes en technieken te ontwikkelen die Europa minder afhankelijk maken. Ieder Europees land afzonderlijk moet maatregelen treffen om de inzameling en het recyclen van afval dat rijk is aan zeldzame materialen te verbeteren. Op die manier stimuleren we in Europa de circulaire economie.
Onderdeel van EU Green Deal
Het voorstel voor de verordening is afgelopen maart gepresenteerd en ligt nu voor goedkeuring bij de Raad van Europa. De Critical Raw Material Act is dus nog niet definitief. De verordening is onderdeel van de EU Green Deal. Dat is een compleet pakket aan regels en maatregelen die Europa in 2050 100% klimaatneutraal moet maken, met als tussendoel in 2030 een vermindering van de broeikasgasemissies met minimaal 55%.
Lees ook
CO2-uitstoot en afvalstromen
Kansen voor ondernemers
Voor ondernemingen liggen er kansen om in te springen op deze naderende verordening. Niet alleen met het doel om compliant te zijn, maar vooral om die afhankelijkheid van steeds schaarser wordende grondstoffen te verminderen. Want nu al merken ondernemers dat de prijzen voor grondstoffen stijgen, net als de levertijden. Op den duur brengt deze ontwikkeling de continuïteit van productieprocessen in gevaar. Het beschikbaar houden van grondstoffen zal steeds belangrijker worden in iedere bedrijfsvoering.
Van inzicht naar grip op kritieke materialen
De eerste stap richting onafhankelijkheid van zeldzame grondstoffen is kennis over welke grondstoffen het gaat en hoeveel die voorkomen in de afvalstromen van de organisatie. Met dit inzicht kunnen de kritieke materialen gescheiden worden ingezameld. Vervolgens is het cruciaal dat deze materialen terechtkomen bij gespecialiseerde verwerkers. Die kunnen ervoor zorgen dat de materialen worden gerecycled en terugkomen in de keten.
De Critical Raw Materials Act op een andere manier beleven? Luister dan naar de Spotify Playlist van Eurocommissaris Thierry Breton, die hij speciaal hiervoor heeft samengesteld
Milgro ondersteunt
Milgro voert voor organisaties scans uit naar de hoeveelheid zeldzame materialen in afval. Zo krijgen organisaties inzicht in deze kritische en strategische materialen. Ook beschikt Milgro over een netwerk aan gespecialiseerde partners die ‘Critical Raw Materials’ duurzaam verwerken en de keten kunnen sluiten. Benieuwd naar onze aanpak? Maak een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken.
Op de hoogte blijven?
Regelmatig publiceren wij artikelen en blogs over de grondstoffentransitie, de circulaire economie en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement. Op de hoogte blijven? Volg Milgro op LinkedIn of Instagram.