📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Wat is CO2? En waarom is het belangrijk om het te meten?
Wat is CO2? En waarom is het belangrijk om het te meten?

Auteur

Milgro

Datum

11 november 2024

Leestijd

3 minutes

Wat is CO2? En waarom is het belangrijk om het te meten?

CO2

CO2 (koolstofdioxide) is een kleurloos, geurloos gas dat vrijkomt bij zowel natuurlijke processen zoals ademhaling en vulkaanuitbarstingen, als bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas. Het meten van CO2-uitstoot is van groot belang voor ons begrip van én reactie op klimaatverandering. 

CO2: een onmisbaar maar schadelijk gas

CO2 is een belangrijk onderdeel van de aardse atmosfeer en neemt deel aan de koolstofcyclus. Zonder koolstof zou er geen leven op aarde zijn. Het vormt de basis van alle belangrijke stoffen in planten, dieren en mensen. Planten gebruiken CO2 bijvoorbeeld in het proces (fotosynthese) om zuurstof te produceren. Dieren en mensen gebruiken koolstof in de vorm van koolstofdioxide (CO2) tijdens de ademhaling, waarbij het door ons lichaam wordt uitgestoten bij het uitademen. 

Ondanks de onmisbaarheid, is een te hoge concentratie CO2 een probleem. Het vrijkomen van CO2 bij de verbranding o.a. fossiele brandstoffen draagt bij aan de verhoging van de CO2-niveaus in de atmosfeer. Deze verhoogde niveaus versterken het broeikaseffect, waarbij warmte in de atmosfeer wordt vastgehouden. Dit leidt tot een stijging van de wereldtemperaturen. 

De rol van CO2 bij klimaatverandering 

De opwarming van de aarde leidt tot extreme weersomstandigheden, stijgende zeespiegels en verlies van biodiversiteit. Het is daarom belangrijk om de uitstoot van CO2 te monitoren en te beheersen. Door te meten kunnen we niet alleen beter begrijpen waar en hoe we de uitstoot kunnen verminderen, maar vooral ook welke maatregelen het meest effectief zijn. 

Wettelijke vereisten en compliance 

Veel landen hebben strikte regels en wetten om de uitstoot van CO2 te beperken. Hierbij speelt het Klimaatakkoord van Parijs een grote rol. Dit akkoord streeft ernaar de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Bedrijven worden vaak verplicht om hun CO2-uitstoot te meten en te voldoen aan emissienormen. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot boetes en sancties. 

Wat is CO2-equivalent?

Naast CO2 zijn er andere broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering, zoals methaan (CH4), lachgas (N2O) en gefluoreerde gassen (zoals HFK’s en PFK’s). Elk van deze gassen heeft een verschillend vermogen om warmte vast te houden. Om de impact van verschillende broeikasgassen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt de term CO2-equivalent gebruikt. Dit vertaalt de hoeveelheid broeikasgas naar de hoeveelheid CO2 die dezelfde opwarmende werking zou hebben, waardoor een uniforme manier ontstaat om de impact te kwantificeren. 

De invloed van afvalverwerking en recycling op CO2-uitstoot 

De verwerking van afval heeft een aanzienlijke impact op de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Bij elke fase van de afvalketen kunnen aanzienlijke hoeveelheden CO2 vrijkomen: 

  • Productie van goederen: CO2-uitstoot komt voort uit de productie van goederen die uiteindelijk als afval eindigen. Het winnen van grondstoffen en de energie die nodig is voor productieprocessen dragen bij aan de totale CO2-voetafdruk. 
  • Afvalverwerking: methoden van afvalverwerking waarbij energie wordt teruggewonnen zoals verbrandingsovens, het opwekken van biomassa energie, en vergisting resulteren in de uitstoot van veel CO2 en andere broeikasgassen. Ook stortplaatsen van afval kunnen veel broeikasgassen uitstoten wanneer over tijd organische stromen vergaan en soms zeer heftige broeikasgassen vrijkomen uit huishoudelijke apparaten. Storten gebeurt in Nederland vrijwel niet maar elders in de wereld vormt dit een serieuze bron van broeikasgassen. 
  • Afvalrecycling: Door afval niet te verbranden, maar opnieuw in te zetten als grondstof door middel van hergebruik of recycling technieken worden emissies uit afvalverbranding voorkomen. Daarnaast er minder nieuwe grondstofwinning, met als voordeel dat deze koolstof opgeslagen blijft in de aarde. Recycling kost ook energie, maar uiteindelijk is de winst eigenlijk altijd groter. 
  • Transport van afval: Het transporteren van afval naar verwerkingsfaciliteiten veroorzaakt CO2-uitstoot door het gebruik van brandstof in voertuigen. 

Milgro en CO2

Bij Milgro meten we voor onze klanten de CO2-impact van elke afvalstroom via ons dashboard. Om dit mogelijk te maken hebben we een methodiek ontwikkeld, speciaal voor afvalmanagement. De verschillende LCA Experts bij Milgro maken gebruik van  een LCA (levenscyclusanalyse) om de brede impact van een afvalstroom te berekenen, inclusief bovengenoemde fases als productie, verwerking en transport. In deze analyse worden de vermeden emissies meegenomen, waardoor de positieve impact van recycling in plaats van het gebruik van virgin grondstoffen wordt weergegeven. Met deze informatie kunnen we de impact van optimalisaties op afval doorrekenen en zo de projecten identificeren die ecologisch de meeste winst opleveren.  

Wilt u meer weten over ons dashboard? Boek online een gratis en vrijblijvende demo op een tijdstip dat u uitkomt. 

Op de hoogte blijven

Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.