📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Het Butterfly-model van Ellen MacArthur uitgelegd
Het Butterfly-model van Ellen MacArthur uitgelegd

Auteur

Milgro

Leestijd

2 minutes

Het Butterfly-model van Ellen MacArthur uitgelegd

Het Butterfly-model illustreert de continue stroom van materialen in een circulaire economie. Het is ontwikkeld door de Ellen MacArthur Foundation.  

Wat is het precies? En wat kunt u ermee in uw bedrijf? We laten ook zien hoe wij het Butterfly-model – letterlijk – in ons kantoor implementeerden. 

Wat is het Butterfly-model?

Het Butterfly-model (ook wel: Butterfly-diagram of Vlindermodel) is een visueel raamwerk dat de principes van de circulaire economie illustreert. Het toont hoe we grondstoffen in een gesloten kringloop houden, met als doel verspilling te minimaliseren en waardebehoud te maximaliseren. Het Vlindermodel dankt haar naam aan de 2 vleugels waaruit het bestaat: de biologische cyclus (links) en de technische cyclus (rechts): 

ELENNN

De technische cyclus (technosphere)

De technische cyclus van het Butterfly-model is voor industriële producten en materialen. Uitgangspunt is dat deze géén afval worden. In plaats daarvan blijven ze in de industriële kringloop dankzij onder andere hergebruik, reparatie en recycling.  

Het model hecht de grootste waarde aan delen, onderhouden en hergebruiken van hele producten. Die methodes gaan bóven hergebruik of recycling van onderdelen.  

Neem bijvoorbeeld een laptop: er is veel tijd en energie gestopt in het maken van dat apparaat. Haal je het uit elkaar om onderdelen te hergebruiken in andere apparaten? Dan gaan die tijd en energie verloren. Daarom kun je beter gaan voor reparatie van het volledige product. Ook voor consumenten en bedrijven levert dat voordeel op: zij hoeven niet te investeren in nieuwe, vervangende producten. 

McArtur-HS-2-1

De biologische cyclus (biosphere)

De biologische cyclus van het Butterfly-model is voor materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Die kunnen veilig naar de aarde terugkeren, om de natuur te regenereren. 

Het gaat vooral om materialen die geconsumeerd kunnen worden, zoals voedsel. Maar ook katoen of hout kunnen uiteindelijk in de biologische vleugel terechtkomen: zodra ze afgebroken zijn tot het punt waarop ze niet langer geschikt zijn om nieuwe producten te maken in de technosphere. 

‘Regenereren’ is een sleutelwoord in de circulaire economie. In een lineaire economie zijn we de natuur altijd aan het afbreken. Hooguit ligt de focus daar op minder schade berokkenen. Maar in de circulaire economie focussen we op hoe we de natuur juist kunnen verbeteren. 

McArthur---HS-3

Het 'lijfje' van het model

Het midden van het model gaat over consumptie en gebruik van producten en materialen. Oftewel:  

  • Hoe kunnen consumentenproducten efficiënter gebruiken en afval minimaliseren? Dat kan bijvoorbeeld door in plaats van producten te bezitten, ze te delen of leasen.
  • Hoe kunnen fabrikanten producten zo ontwerpen dat ze aan het einde van de levensduur gemakkelijk te onderhouden, hergebruiken of recyclen zijn? 

Wat kunt u met het Butterfly-model?

U kunt met het Butterfly-diagram stappen maken op weg naar volledige circulariteit van uw (gebruikte of geproduceerde) producten en materialen. Daarmee levert u een concrete bijdrage aan een duurzamere toekomst. Bovendien biedt het u merkbare voordelen: 

  • U produceert minder afval
  • U bespaart grondstoffen en energie
  • U creëert nieuwe kansen op innovatie en groei
  • Uw bedrijf of organisatie krijgt een beter imago 

Wilt u geïnspireerd raken om met het Butterfly-diagram aan de slag te gaan? Dan zou u eigenlijk eens op ons kantoor aan de Pittsburghstraat in Rotterdam langs moeten komen… 

Milgro omarmt het Butterfly-model

Beide vleugels van het Vlindermodel komen letterlijk terug in ons kantoor, namelijk in ons trappenhuis. 

Onze 2 trapkolommen zijn het hart van ons kantoor. Samen tonen zij het verschil tussen de 2 soorten grondstoffen (wel en niet biologisch afbreekbaar). 

Het ene trappenhuis visualiseert de ‘biosfeer’: de natuurlijke, onuitputtelijke en hernieuwbare grondstoffen uit de aarde. Denk aan bos, mineralen en metalen. Maar ook hernieuwbare energiebronnen vallen hieronder: wind, water en zon. 

Het andere trappenhuis visualiseert de ‘technosfeer’: niet-natuurlijke, beperkt beschikbare en niet-hernieuwbare grondstoffen. Denk aan fossiele brandstoffen, kunststoffen en metalen. 

Samen vormen de kolommen de hoofdpilaren van ons kantoor, dat we van top tot teen zo circulair mogelijk hebben ingericht. Lees hieralles over. 

Op de hoogte blijven

Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Instagram of abonneer u op de nieuwsbrief. Bent u nieuwsgierig naar wat Milgro voor uw bedrijfsvoering en afvalproces kan betekenen? Neem dan contact op.