📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
De bijmenverplichting: plastic recyclaat als nieuwe norm
De bijmenverplichting: plastic recyclaat als nieuwe norm

Auteur

Milgro

Datum

7 januari 2025

Leestijd

2 minutes

De bijmenverplichting: plastic recyclaat als nieuwe norm

De investeringen die bedrijven maken in duurzaamheid is nog nooit zo hoog geweest. Ondanks die tendens bevinden veel plastic recyclers zich in zwaar weer. De concurrentie van goedkope virgin plastics en import uit landen als China en de Verenigde Staten, waar de prijzen laag blijven, zet de markt van gerecyclede kunststoffen onder druk. Een zorgwekkende ontwikkeling voor de toekomst van plastic recyclaat.

Komt de bijmengverplichting te laat?

De sector trok al eerder bij de Nederlandse politiek aan de bel en net voor het einde van 2024 nam de Tweede kamer een motie aan waarin een overbruggingsfinanciering is voorgesteld voor plastic recyclers tot de bijmengverplichting in 2030 EU breed wordt geïmplementeerd. Kan de bijmengverplichting, als onderdeel van de PPWR de plasticrecyclingsector redden? Of nog liever gezegd: heeft het de potentie om het gebruik van plastic recyclaat de nieuwe norm te maken?

Plasticrecyclaars bevinden zich in een benarde positie vanwege de lage kosten van virgin plastics. Deze nieuwe kunststoffen zijn niet alleen goedkoper, maar bieden ook andere voordelen. Zo zijn virgin plastics vaak van hogere kwaliteit, en ruim beschikbaar. Verder zijn er meer mogelijkheden met kleur en transparantie en worden ze gemakkelijker ingezet in de voedselindustrie vanwege hun zuiverheid en veiligheid.

De prijsdruk op gerecyclede kunststoffen wordt verder versterkt door de lage olieprijzen en de gesubsidieerde productie van virgin plastics. Dit laatste aspect maakt het voor plasticrecyclaars bijzonder moeilijk om eerlijk te concurreren. Dit is niet alleen een economisch probleem, maar ook een ecologisch dilemma, aangezien het een stap terug betekent in de overgang naar een circulaire economie. 

De sector heeft, zoals eerder gemeld, de aandacht van de politiek gevraagd. Er is een oproep gedaan voor een Circulair Plastic Akkoord. Dit akkoord kijkt verder dan alleen het behoud van de sector. Met de toekomstige bijmengverplichting zal er immers meer plastic recyclaat nodig zijn. Het doel van het akkoord is om duurzame grondstoffen concurrerend te maken ten opzichte van fossiele grondstoffen, met samenwerking in de gehele keten als centraal uitgangspunt. Ook streeft het naar harmonisatie van alle Europese regelgeving. Nederland, als de op drie na grootste producent van plastic in de EU, heeft hierin een sterke positie. Harmonisatie van regelgeving vermindert het risico van 'weglekeffecten', waarbij productie verschuift naar landen zonder strenge regels of heffingen, zoals gebeurt bij de in 2021 ingevoerde plastic tax.

Plastic recyclaat in de nabije toekomst

De vraag naar plastics zal de komende jaren aanzienlijk toenemen. Verwacht wordt dat deze vraag in 2025 met 117% is gestegen. Dit gegeven, naast de circulaire doelstellingen, onderstreept de noodzaak om plastic recyclaat tot de norm te maken. Exporteisen, zoals vastgelegd in de Clean Industrial Deal, en de verplichting tot het gebruik van plastic recyclaat onder de PPWR (bijmengverplichting) bevorderen de normalisatie van plastic recyclaat. De plasticrecyclingindustrie speelt hierin een grote rol. Niet alleen om ons nu en in de toekomst te voorzien van het benodigde plastic recyclaat, maar ook om innovatie en verdere ontwikkeling te stimuleren. Passiviteit zou leiden tot een aanzienlijke vertraging van de circulaire ambities voor plastics en een ongewenste afhankelijkheid van fossiele bronnen.

plastics--langwerpig

Bijpraten over dit onderwerp?

Bij Milgro geloven we in recyclaat. In ons dashboard toont de CO2-reductie van recyclaat ten opzichte van virgin een positief resultaat. We gebruiken een aanpak die alle levenscyclusfases van een grondstof meeneemt. Meer weten? Plan een kennismakingsgesprek of probeer ons dashboard vrijblijvend.

Maak kennis