📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Bestuiving door bijen
Bestuiving door bijen

Author

Milgro

Date

27 maart 2023

Reading time

2 minutes

Bestuiving door bijen

De bij is dankzij haar rol in de bestuiving van bloemen een onmisbaar insect voor groei en bloei. Als cruciale schakel in het ecosysteem, staat de bij symbool voor intelligentie en verbinding. Milgro voelt zich verbonden met deze diertjes, omdat wij ons net als de bij bezighouden met het herstellen van natuurlijk kapitaal. Daarom ondersteunt Milgro initiatieven om de levensomstandigheden van de bedreigde bij te verbeteren. 

Bestuiving is essentieel voor onze voedselproductie. Zonder bestuiving is er geen bevruchting. Dat heeft een grote invloed op wat wij eten en op de biodiversiteit. In deze blog vertellen we meer over het proces van bestuiven.

Wat is bestuiving?

Bloemen hebben stampers en een helmdraad. In de stampers bevinden zich één of twee eicellen. De helmdraad produceert mannelijke geslachtscellen: de stuifmeelkorrels. Wanneer er bevruchting plaatsvindt, kan er een vrucht ontstaan. Daarvoor is bestuiving nodig.

Bij bestuiving vindt een overdracht van stuifmeelkorrels naar de stamper van de bloem plaats. Een bestoven bloem draagt niet per se vrucht, maar bestuiving maakt de kans op bevruchting wel mogelijk. 

Sommige bloemen bestuiven zichzelf met hun eigen stuifmeelkorrels, door middel van zelfbestuiving. Bij andere planten is sprake van kruisbestuiving: hierbij komen stuifmeelkorrels van andere bloemen van dezelfde soort terecht op hun stamper. 

Soorten bestuiving

Er zijn verschillende soorten bestuiving mogelijk in de natuur. Zo is er sprake van entomogamie wanneer vliegende insecten, zoals bijen en hommels, stuifmeelkorrels meedragen. De insecten zoeken naar nectar en vliegen daarvoor van bloem naar bloem, waarbij de stuifmeelkorrels aan hun pootjes of buik blijven hangen. 

Ook andere dieren kunnen bloemen bestuiven, denk aan vogels, vleermuizen en slakken. Bestuiving via de wind noemen we anemogamie en treedt vaak op bij grassen en bomen. Tot slot kan ook water stuifmeelkorrels verplaatsen en naar andere bloemen transporteren. Dit heet hydrogamie. 

header-bij-04

Wat zijn veelvoorkomende bestuivers?

Wie aan bestuiving denkt, zal snel aan de bij denken. Niet zo gek, want vliegende insecten zoals bijen en hommels zijn de meest voorkomende bestuivers van bloemen. Toch dragen veel meer insecten een steentje bij aan dit proces, zoals kevers, vlinders, zweefvliegen en wantsen. 

De ene bijensoort is effectiever in het bestuiven van bloemen dan de andere. Zo transporteert de honingbij vooral stuifmeel via de pootjes, waarbij de korrels weer loslaten op een volgende bloem. Hommels nemen veel korrels mee via hun wollige vacht en vormen daardoor hele effectieve bestuivers. 

Geen insect is gelijk, zo hebben ook verschillende soorten bijen en hommels allemaal weer hun eigen kenmerken. Een groot aantal verschillende soorten insecten vergroot daarom de kans op bestuiving en daarmee de bevruchting van bloemen.

Op de hoogte blijven?

Milgro publiceert regelmatig artikelen en blogs over zaken die ons aan het hart gaan, zoals de  bij. Ook leest u regelmatig updates over de circulaire economie, natuurlijk kapitaal en duurzaam afval- en grondstoffenmanagement. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn.