📅

Webinar: CSRD, hoe starten? | bekijk ons on demand webinar

Bekijk nu
Verbeter uw prestaties door data te vergelijken: de meerwaarde voor bedrijven in de mobiliteitssector
Verbeter uw prestaties door data te vergelijken: de meerwaarde voor bedrijven in de mobiliteitssector

Auteur

Milgro

Datum

28 oktober 2024

Leestijd

4 minutes

Verbeter uw prestaties door data te vergelijken: de meerwaarde voor bedrijven in de mobiliteitssector

In de mobiliteitssector wordt efficiënt afvalbeheer steeds belangrijker vanwege toenemende kosten en strengere duurzaamheidsnormen. Met deze toenemende druk staan bedrijven in de mobiliteitssector voor de uitdaging om hun processen te optimaliseren. Benchmarken biedt een effectieve manier om inzicht te krijgen in inefficiënties binnen het afvalmanagement en hoe deze te verbeteren. In deze blog leggen we uit wat benchmarken is en hoe het waarde kan toevoegen voor bedrijven in de mobiliteitssector. 

Wat is benchmarken?  

Benchmarken is het proces waarbij verschillende aspecten van een bedrijf, zoals locaties, afdelingen, aantal FTE, kosten, en afvalstromen, worden vergeleken. Op basis van deze cijfers kunnen bedrijven zien waar ze kunnen verbeteren. In de context van afvalbeheer helpt benchmarken bedrijven om kosten te verlagen, afvalscheiding te verbeteren en te voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). 

De voordelen van benchmarking

Een duidelijk voorbeeld van hoe het vergelijken van data inefficiënties kan opsporen, is door betere afvalscheiding en recycling van waardevolle materialen zoals accu's. Dit leidt tot lagere transport- en verwerkingskosten. Benchmarking biedt daarnaast beter inzicht in afvalstromen, waaronder gevaarlijk afval. Door data te vergelijken, kunnen bedrijven efficiëntere processen ontwikkelen voor het scheiden, opslaan en verwerken van afval. Zo voldoen ze aan de geldende regelgeving, vermijden ze boetes of extra kosten en dragen ze tegelijkertijd bij aan een duurzamer bedrijfsmodel. 

Een bijkomend voordeel van benchmarking is dat het bedrijven naast het optimaliseren van hun afvalbeheer, ook helpt bij het voldoen aan rapportageverplichtingen zoals de CSRD. Door data van verschillende locaties en afdelingen met elkaar te vergelijken, kunnen bedrijven inconsistente prestaties identificeren en aanpakken. Dit zorgt voor een completer en nauwkeuriger overzicht van hun totale afvalstromen. Met deze inzichten kunnen bedrijven de juiste gegevens aanleveren voor CSRD- rapportages, zoals het aandeel gerecycled materiaal, de mate van afvalscheiding, en deze sneller en efficiënter opstellen.    

Daarnaast levert benchmarken de volgende voordelen op:  

  • Milieuwinst: Door data van verschillende locaties te vergelijken, kunnen bedrijven zien waar afvalreductie en recycling beter kunnen worden toegepast. Dit leidt tot minder afval, meer hergebruik van materialen en een kleinere ecologische voetafdruk, wat bijdraagt aan een circulaire economie. 
  • Reputatieverbetering: Door hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid te meten en te optimaliseren, tonen bedrijven aan dat ze actief bezig zijn met het verbeteren van efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Dit versterkt hun imago bij klanten, leveranciers en investeerders als een betrouwbare en milieubewuste partner. 
  • Meer controle in uw afvalstromen: Door continu inzicht te krijgen in de prestaties van verschillende locaties, krijgen bedrijven inzicht in waar de prestaties verschillen en waar er mogelijkheden zijn om te verbeteren. Als één locatie bijvoorbeeld aanzienlijk minder recycleert dan andere locaties, kan dat wijzen op knelpunten die aangepakt moeten worden. Dit maakt het makkelijker om gericht bij te sturen en snel in te grijpen, waardoor afvalbeheer efficiënter wordt en kosten kunnen worden bespaard.   

Benchmarken in de praktijk 

Bij Milgro gebruiken we benchmarks om verschillende vestigingen van een bedrijf met elkaar te vergelijken aan de hand van vier belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s): 

  • Totale kosten per monteur: Deze KPI meet hoeveel een bedrijf gemiddeld per monteur uitgeeft aan afvalbeheer. Dit helpt bedrijven om te begrijpen welke vestigingen meer uitgeven en waar kostenbesparingen mogelijk zijn. 
  • Totale kosten per kilogram afval: Dit geeft aan hoeveel het kost om een kilo afval te verwerken. Als een locatie hogere kosten per kilogram afval heeft dan andere locaties, kan dit wijzen op inefficiënties, zoals onnodige afvalstromen of dure verwerkingstechnieken. 
  • Restafval per monteur: Dit geeft inzicht in de hoeveelheid niet-gescheiden afval die een monteur gemiddeld produceert. Wanneer een locatie bijvoorbeeld boven de vooraf vastgestelde hoeveelheid kilogrammen per monteur per maand uitkomt, wordt deze nader geanalyseerd. Zo kunnen mogelijkheden voor verbetering, zoals betere afvalscheiding of hergebruik van materialen, worden geïdentificeerd. 
  • Afvalscheidingspercentage: Dit geeft aan welk percentage van het totale afval wordt gescheiden voor recycling. Een lager scheidingspercentage kan erop wijzen dat waardevolle materialen onnodig verloren gaan of dat de processen voor afvalscheiding en recycling inefficiënt zijn. Door het afvalscheidingspercentage tussen verschillende locaties te vergelijken, kunnen bedrijven zien welke locaties goed presteren en welke achterblijven. Dit maakt het mogelijk om succesvolle methodes van goed presterende locaties over te nemen en te implementeren op andere locaties, wat helpt om het totale scheidingspercentage te verbeteren en kosten te besparen.  

Door deze KPI’s te gebruiken, kunnen we locaties die boven of onder de norm presteren snel identificeren. Een vestiging die bijvoorbeeld meer restafval produceert dan andere, wordt nader onderzocht om te kijken waarom dat gebeurt. Misschien is er een probleem met de afvalscheiding, of is er sprake van een inefficiënte verwerking van specifieke afvalstromen zoals spuitbussen of accu's. Vervolgens doen we concrete aanbevelingen om die locatie te verbeteren, zoals het plaatsen van meer recyclingstations of het beter informeren van monteurs over afvalscheiding. 

Het stoplichtmodel als hulpmiddel 

Het stoplichtmodel wordt van oorsprong in de mobiliteitssector gebruikt om de hoeveelheid werk voor een autoreparatie in te schatten. Groen licht betekent een eenvoudige reparatie, terwijl rood licht waarschijnlijk meer tijd en expertise vereist. Ditzelfde model wordt toegepast binnen het benchmarken van afvalbeheer in de mobiliteitssector. Het geeft inzicht in waar inefficiënties optreden op het gebied van afvalbeheer en kostenreductie, waarna er een passend optimalisatievoorstel wordt opgesteld. Deze inefficiënties worden bepaald aan de hand van vier KPI's, zoals hierboven vermeld.  

Voor de mobiliteitssector is de KPI ‘totale kosten per monteur’ van groot belang, omdat het aantal monteurs per organisatie sterk kan variëren. Op deze manier kunnen geheel verschillende locaties toch goed met elkaar worden vergeleken. Indien bijvoorbeeld een locatie relatief hoge prijs per kilogram afval heeft, maar de KPI 'restafval per monteur’ laat een lage hoeveelheid zien, is dit een aanwijzing (rood licht) dat de locatie nader onderzocht moeten worden, zodat er optimalisatievoorstellen kunnen worden gedaan. 

Compliance en de CSRD 

Vanaf 2025 verplicht de CSRD grote bedrijven, dat wil zeggen bedrijven met meer dan 250 werknemers, een netto-omzet van meer dan €40 miljoen of een balanstotaal van meer dan €20 miljoen, om gedetailleerde rapportages op te stellen over hun duurzaamheidspraktijken. Deze rapportages moeten inzicht geven in zaken zoals milieu-impact, energieverbruik en afvalbeheer. Veel mobiliteitsbedrijven vallen onder deze richtlijnen. 

Milgro ondersteunt mobiliteitsbedrijven bij dit proces door middel van data-analyse en benchmarking, zodat ze eenvoudig kunnen rapporteren en tegelijkertijd hun afvalbeheer verbeteren. Door data van verschillende locaties en processen te vergelijken, krijgen bedrijven een compleet en nauwkeurig beeld van hun afvalstromen, wat belangrijk is voor het opstellen van CSRD-rapportages. Dit helpt bedrijven niet alleen om te voldoen aan rapportageverplichtingen, maar ook om gericht verbeteringen door te voeren. Zo ontzorgt Milgro bedrijven van de rapportagedruk en zorgt ervoor dat bedrijven klaar zijn voor de komende verplichtingen. 

dashboard-900x600

Meer weten?

Meer weten over benchmarken en hoe Milgro uw bedrijf kan helpen met data-inzichten? Probeer de trail van ons online dashboard en ontdek hoe u eenvoudig toegang krijgt tot waardevolle informatie over uw afvalstromen. Daarnaast kunt u ook altijd terecht bij onze experts voor een vrijblijvende (online) kennismaking, waarin we u graag verder helpen.